2017-06-06 23:59:18
Φωτογραφία για Το Κατάρ κινδυνεύει να χάσει το Μουντιάλ
«Σκοτεινιάζει» το μέλλον του Κατάρ μετά τον αποκλεισμό του από τα γειτονικά εμιράτα και μαζί με αυτό και οι προοπτικές διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλου 2022. Στα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο την Τρίτη κυριαρχούν εικόνες από τις ουρές των Καταριανών στις τράπεζες και τα σουπερμάρκετ μετά την αιφνίδια διακοπή των διπλωματικών σχέσεων από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τη Δευτέρα, η οποία συνοδεύεται και από αποκλεισμό των συνόρων.

Καθώς δεν αναμένεται άμεσα αποκλιμάκωση της κρίσης, οι κυβερνώντες ανησυχούν ιδιαίτερα για τον εφοδιασμό από το εξωτερικό, αφού τα μοναδικά χερσαία σύνορα του Κατάρ είναι με τη Σαουδική Αραβία. Σφοδρό χτύπημα θα δεχθεί και ο εθνικός αερομεταφορέας Qatar Airways. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian, το επόμενο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, για την οποία το Κατάρ ετοιμάζεται πυρετωδώς, με την κατασκευή εννέα σταδίων και τεράστιων έργων υποδομής
. Ένας από τους λόγους που επελέγη το Κατάρ για την κορυφαία διοργάνωση ήταν ότι αποτελεί μια από τις πιο σταθερές χώρες στη Μέση Ανατολή, σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κρίστιαν Ούλριτσεν, αναλυτής του Baker Institute at Rice University με ειδίκευση στον Περσικό Κόλπο. Μετά την τελευταία κρίση, όμως, η συνθήκη αυτή κλονίζεται. Την ίδια στιγμή, μια σειρά από χώρες έχουν έτοιμες τις υποδομές που απαιτούνται για να φιλοξενήσουν το Μουντιάλ, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. «Το Κατάρ γνωρίζει ότι υπάρχουν εναλλακτικές και είναι λογικό να νιώθει ανασφάλεια». Ήδη συζητείται από πολλούς η πρόταση να μεταφερθεί η διοργάνωση στις ΗΠΑ –μία από τις χώρες που ήταν υποψήφιες και έχασαν από το Κατάρ, όπως μεταδίδει το FOX Sports. Η «ανώτατη επιτροπή» που είναι αρμόδια για την κατασκευή των έργων υποδομής του Μουντιάλ δεν έχει εκδώσει προς το παρόν επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο, προσκείμενες πηγές υπογραμμίζουν ότι η κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτές που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα η χώρα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Η διοργάνωση, πάντως, δεν υπήρξε ανέφελη μέχρι σήμερα: οι ημερομηνίες διεξαγωγής μετατέθηκαν τον χειμώνα προς αποφυγή των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι, έρευνες έχουν διαταχθεί μετά από καταγγελίες για διαφθορά, ενώ έντονη κριτική δέχεται το εμιράτο και για τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι ξένοι μετανάστες. Η οικογένεια που διοικεί τη χώρα και ο εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ θεωρούσαν ανέκαθεν ότι η φιλοξενία μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης όπως είναι το Μουντιάλ θα αποτελέσει τεράστια προβολή για τη χώρα και «οχυρό» ενάντια στους παρεμβατικούς γείτονες. Ο Νασέρ αλ-Κάτερ, ανώτατο στέλεχος της διοργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ στο Κατάρ διατύπωσε πρόσφατα την εκτίμηση ότι έως 1,3 εκατ. οπαδοί αναμένεται να επισκεφτούν τη Ντόχα το 2022 –οι περισσότεροι εκ των οποίων από τα κράτη του Περσικού Κόλπου και τη Σαουδική Αραβία. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, το φιλόδοξο εγχείρημα βρίσκεται στον «αέρα». Η FIFA, η οποία λαμβάνει χρηματοδότηση από την Qatar Airways αρκέστηκε μόνο στο σχόλιο ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τη διοργανωτική επιτροπή του Κατάρ 2022 και την ανώτατη επιτροπή χειρισμού των θεμάτων που αφορούν στο Μουντιάλ. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο, αλλά ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας (DFB) Ράινχαρντ Γκρίντελ δήλωσε ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τη γερμανική κυβέρνηση και την UEFA. Ο Γκρίντελ υποσχέθηκε να επιδιώξει μια «πολιτική λύση», αλλά σημείωσε ότι «η ποδοσφαιρική κοινότητα πρέπει να συμφωνήσει ότι οι μεγάλες διοργανώσεις δεν πρέπει να φιλοξενούνται από χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».
athlitikotetradio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ