2017-06-12 09:34:45
Φωτογραφία για ΟΤΑΝ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΕΛΠΙΔΑ....
Ο δρόμος προς το Eurogroup

Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε νέες περιπέτειες, χειρότερες και από αυτές του Ιουλίου του 2015, εάν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν εξευρεθεί λύση για το «Ελληνικό Ζήτημα», που θα αφορά και την ελάφρυνση του χρέους, καθώς η Αθήνα ενημέρωσε και την Ουάσιγκτον ότι πολιτικά δεν θα αντέξει τους τριγμούς που θα δημιουργηθούν. Η περιγραφή της κατάστασης από πηγές της αμερικανικής πρωτεύουσας είναι καταθλιπτική μετά και την ομολογία του ΔΝΤ, διά του εκπροσώπου του, ότι αναζητεί τις λύσεις στην Εργαλειοθήκη του.

Πρόκειται για μία κίνηση απελπισίας του ΔΝΤ, έστω και αν παρουσιάζεται ως μία «σοφή ενέργεια», διότι στην ουσία ομολογεί την ήττα του, απέναντι στη Γερμανία του Σόιμπλε, που τέσσερις ημέρες πριν το Eurogroup, δεν έχει κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό, ότι οι Αμερικανοί έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις από τους Γερμανούς
. Σύμφωνα με ειδική ενημέρωση αρμοδίων αξιωματούχων, η ελληνική οικονομία άρχισε να ανακάμπτει και γι’ αυτό δεν πρέπει να τεθούν εμπόδια σε αυτή την πορεία. «Η Ελλάδα πηγαίνει ολοένα και καλύτερα» τόνισαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι υπογράμμισαν τον υψηλό βαθμό συνεργασίας της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, σε όλα τα θέματα, αναφέροντας και την περίπτωση της βάσης της Σούδας, όπου η συνεργασία είναι απόλυτη. «Οι Έλληνες δεν θέτουν εμπόδια και πάντα απαντούν θετικά» στα αμερικανικά αιτήματα είπαν οι αξιωματούχοι. 

Στη φάση αυτή, και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ακόμα τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου Τραμπ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει υποστηρικτική, και ειλικρινώς πιστεύει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, μία θέση απόλυτα ανατρεπτική. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες στο Ταμείο έψαχναν κυριολεκτικά τα αρχεία τους αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο θα επιλύσουν το πρόβλημα και θα διαχειριστούν το ζήτημα όταν συνειδητοποίησαν ότι βρέθηκαν ξαφνικά μεταξύ δύο αρνήσεων: Της Γερμανίας, που δεν δεχόταν να γίνει καν συζήτηση για το χρέος και των Ηνωμένων Πολιτειών, που απαιτούσαν να μην παραβιαστεί σε καμία περίπτωση κανένας κανόνας του Ταμείου και, αυτή τη φορά να γίνουν όλα «όπως έπρεπε και σε καθεστώς πλήρους νομιμότητας». 

Στην πραγματικότητα, η αμερικανική κυβέρνηση θα προτιμούσε το ΔΝΤ να φύγει από την Ελλάδα. Σύμφωνα με ένα αξιωματούχο ο Λευκός Οίκος και τα «γεράκια» του υπουργείου των Οικονομικών θα ήταν καλύτερο να μην ήταν εκτεθειμένο το Ταμείο στη χώρα μας αλλά γενικά στην Ευρώπη. Είναι μία θέση που θα επιβληθεί σταδιακά, ιδιαίτερα εάν δεν ζήσουμε σκηνές ενός νέου Γουότεργκέιτ και βγει νικητής ο Πρόεδρος Τραμπ από την αντιπαράθεσή του με τους Δημοκρατικούς και τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τις πηγές, υπό την ασφυκτική πίεση της Γερμανίας και των Αμερικανών, το ΔΝΤ έπρεπε να βρει ένα τρόπο να διαχειριστεί το ζήτημα για να μην βρεθούμε ενώπιον καταστάσεων του Ιουλίου 2015, που εκτός του Σόιμπλε δεν θα ήθελε να ζήσει κανείς. 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν οι πηγές, και κάνοντας ουσιαστικά μια διασταλτική ερμηνεία του Καταστατικού του, το Ταμείο αποφάσισε να ανασύρει από την Εργαλειοθήκη του, τα πιο παρωχημένα υλικά. Η λύση που επιλέχθηκε για την Ελλάδα, είναι μεν νόμιμη, αλλά όχι ηθική, και αποτελεί το «εκρηκτικό μείγμα» που θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη συνοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Για την ιστορία στον κατάλογο αναφέρονται οι εξής χώρες: Σουδάν 1983, Εκουαντόρ, 1983, Ζαϊρ, 1983 Μαδαγασκάρη, 1983 Σουδάν 1984 Τζαμέικα, 1984 Ζαμπία 1984, Ακτή Ελεφαντοστού, 1984, Κένυα, 1985 Σομαλία, 1985 Χιλή, 1985 Ζαϊρ, 1986 Κόνγκο, 1986 Μεξικό, 1986 Νιγηρία, 1986, Αργεντινή, 1987 Ακτή Ελεφαντοστού, 1987 Γιουγκοσλαβία, 1988, Βραζιλία 1988. «Με μία απλή ανάγνωση και ο πιο αφελής αντιλαμβάνεται ότι πρώτη φορά στην ιστορία, αναπτυγμένη οικονομία θα λάβει αυτού του είδους τη διευθέτηση και από την άλλη το Ταμείο επιχειρεί να εντάξει την Ελλάδα σε ένα κατάλογο τριτοκοσμικών κρατών, αντί να μάθει από τα λάθη του», σημείωναν οι πηγές. Οι διαφορές είναι τεράστιες και στο Ταμείο το παραδέχονται. Όπως τονίστηκε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις των 19 αυτών χωρών το θέμα έγκειτο στο να πειστούν οι υπόλοιποι δανειστές να καταβάλουν πρώτοι τα χρήματα, και μετά να ακολουθήσει το Ταμείο. 

Για να επιλυθεί το θέμα του χρέους, το ΔΝΤ, όπως αποδεικνύεται, κόβει και ράβει μία μεθοδολογία στα μέτρα της Γερμανίας. Όπως είπαν οι πηγές, το Ταμείο βρίσκεται σε θέση άμυνας διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι εκτίθενται με τον τρόπο που διαχειρίζονται το «Ελληνικό Ζήτημα». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επίσημη ενημέρωση της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να πείσει ότι το ΔΝΤ δεν προτιμά μεν αυτή τη λύση, αλλά είναι καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στο Πρόγραμμα. Στην ουσία, για να χρυσώσουν το χάπι, απαντούν στην Αθήνα ότι χωρίς το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα το θέμα του χρέους θα ξεχαστεί. Το αρνητικό για τους γραφειοκράτες του Ταμείου είναι ότι και στελέχη, αλλά το πιο σημαντικό, αρκετά μέλη του Δ.Σ., διαφωνούν με τη νέα απόφαση, η οποία εξυπηρετεί τη Γερμανία και αφήνει εκτεθειμένη την ελληνική κυβέρνηση. «Αυτό που αποφασίστηκε για την Ελλάδα είναι απαράδεκτο και λάθος», τόνισαν οι πηγές. Μία σημαντική παράμετρος των όσων έχουν συμφωνήσει οι Γερμανοί με το ΔΝΤ, αποτελεί το διάστημα ισχύος της συμφωνίας. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα, αλλά η Αθήνα ζητά να γνωρίζει το χρονικό διάστημα ισχύος της συμφωνίας, διότι υπήρξαν περιπτώσεις που έδωσαν δύο μήνες, αλλά και ένα μήνα, και άλλες που δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα. 

Αναφορικά με το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι μερικές λεπτομέρειες παραμένουν σε εκκρεμότητα. Πιστεύεται ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.  Το Ταμείο και η ελληνική κυβέρνηση ζητούν καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης των συζητήσεων, κάτι που αρνείται ο κ. Σόιμπλε. Εάν δεν καθοριστεί ημερομηνία, θα πρόκειται για ήττα του Ταμείου, που ουσιαστικά χάνει όλες τις μάχες που υποσχέθηκε να δώσει για το χρέος. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, είπαν οι πηγές, τα κονδύλια που θα εγκρίνει το ΔΝΤ υπό την αίρεση μίας συμφωνίας  για το χρέος, είναι τόσο ακριβά σε επίπεδο επιτοκίων, που δεν θα συμφέρει στην Ελλάδα να τα λάβει. Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παραστεί και η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ.

mignatiou.com

''The New Daily Mail'' 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ