2017-06-21 23:50:53
Φωτογραφία για Οι δύτες Καμμένος και Αποστολάκης εξερεύνησαν ναυάγιο στη Λέρο (VIDEO)
#ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΕ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ#

Κατάδυση στο ναυάγιο του θρυλικού αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» που βρίσκεται στο Λακκί της Λέρου, έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Μαζί με τον κ. Καμμένο, στο «Βασίλισσα Όλγα» καταδύθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος.

«Με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και τον αρχηγό Στόλου, κάναμε μια κατάδυση στο «Βασίλισσα Όλγα». Αυτό το ιστορικό πλοίο μπορεί να αποτελέσει ένα υποβρύχιο μουσείο, μαζί με τα άλλα υποβρύχια μουσεία που υπάρχουν στη Λέρο και σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια να αναδείξουμε το νησί ως κέντρο καταδυτικού τουρισμού» δήλωσε την προηγούμενη Τετάρτη από το Λακκί ο Πάνος Καμμένος.

«Τρία εκατομμύρια τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση επισκέπτονται για λόγους καταδυτικού τουρισμού την Ευρώπη, αλλά και την Αφρική
. Ήδη, περιοχές όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τουρκία, έχουν «κλείσει» λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί. Η πατρίδα μας, λοιπόν, έχοντας τις δυνατότητες, την τεράστια ομορφιά, αλλά και τον τεράστιο πολιτισμικό πλούτο, μπορεί να υποδεχτεί αυτόν τον καταδυτικό τουρισμό και η Λέρος μπορεί να αποτελέσει την πρωτεύουσα» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Η κατάδυση του Πάνου Καμμένου στο ναυάγιο του «Βασίλισσα Όλγα» θα μεταδοθεί την Κυριακή στην εκπομπή των ενόπλων δυνάμεων.

Δείτε το βίντεο:

Το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα (D-15) ήταν ένα από τα πιο ένδοξα πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού και ακόμη το πιο επιτυχημένο ελληνικό πολεμικό πλοίο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι και την απώλειά του το 1943.

Κατασκευάστηκε στα αγγλικά ναυπηγεία Yarrow & Co Ltd της Γλασκώβης μεταξύ 1936-38, αλλά εξοπλίστηκε με γερμανικά πυροβόλα. Το όνομά του προέρχεται από τη Βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας. Μαζί με το ιδίου τύπου πλοίο Βασιλεύς Γεώργιος ήταν τα πλέον σύγχρονα και αξιόμαχα πολεμικά πλοία της Ελλάδας κατά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι και την Γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941 το Βασίλισσα Όλγα, με κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Αλφρέδο Λεοντόπουλο, έλαβε μέρος σε συνοδείες νηοπομπών, καθώς και στην πρώτη και τρίτη (14-15 Νοεμβρίου 1940, 4-5 Ιανουαρίου 1941) επιδρομή στο Στενό του Οτράντο. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου ανέλαβε καθήκοντα συνοδείας βρετανικών νηοπομπών.

Με νέο κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Ιωάννη Βλαχόπουλο, μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 1941 μεταστάθμευσε στην Καλκούτα, όπου πραγματοποίησε μετασκευή, ενισχύοντας τον οπλισμό του. Επανήλθε στη Μεσόγειο τον Φεβρουάριο του 1942, πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Τομπρούκ, ενταγμένο σε βρετανική μοίρα, όπου είχε ιδιαίτερα αξιόλογη δράση. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους ανέλαβε κυβερνήτης του ο Πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1942 νότια της Μάλτας, σε συνεργασία με βρετανικό αντιτορπιλικό, ανάγκασε το ιταλικό υποβρύχιο Uarsciek να παραδοθεί. Την νύχτα της 18ης/19ης Ιανουαρίου 1943 με δύο ομοβροντίες έπληξε καίρια το εξοπλισμένο πετρελαιοφόρο του Ιταλικού Στόλου Stromboli, που βυθίστηκε φλεγόμενο.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου μετέβει, μαζί με άλλα δύο πλοία, στο Άντεν όπου παρέλαβε μια μεγάλη νηοπομπή με προορισμό τη Νέα Γουινέα. Επέστρεψε στην Μεσόγειο και συμμετείχε σε νέες νηοπομπές. Σε συνεργασία με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Jervis επιτέθηκε σε ιταλική νηοπομπή, βυθίζοντας το τορπιλοβόλο Castore. Τον Ιούνιο και Αύγουστο του 1943 έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις κατάληψης της Παντελλερία και της απόβασης στη Σικελία.

Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας επέστρεψε στο Αιγαίο, όπου στις 18 Σεπτεμβρίου 1943 και σε περιπολία με δύο βρετανικά αντιτορπιλικά, επιτέθηκε σε γερμανική νηοπομπή, κοντά στην Αστυπάλαια, με αποτέλεσμα την βύθιση των φορτηγών πλοίων Paula και Ρluto.

Στην τελευταία του περιπολία κατέπλευσε το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου στο Λακκί της Λέρου, το δεύτερο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου. Λίγη ώρα μετά δέχτηκε γερμανική αεροπορική επιδρομή και βυθίστηκε, με θύματα τον κυβερνήτη και 72 μέλη του πληρώματος.

ΠΗΓΗ: http://www.stratiotikosgr.com/2017/06/o-ietha-panos-kammenos-kani-katadisi-sto-thriliko-vasilissa-olga-.html
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ