2017-07-03 22:59:29
Φωτογραφία για ΟΑΣΑ: Υψηλό ποσοστό χρήσης των έξυπνων συσκευών στις μετακινήσεις στην Αθήνα
Ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνολογία, ως μέσον για τη διευκόλυνση των καθημερινών τους μεταφορών, δίνουν οι Έλληνες πολίτες. Το 95,8% των επιβατών δηλώνει ότι βελτιώθηκε η ποιότητα των μετακινήσεων με την τηλεματική, η οποία συμπλήρωσε ένα χρόνο πλήρους λειτουργίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση της καθημερινής μετακίνησης του επιβατικού κοινού της Αθήνας.

Σε σχετική έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΟΑΣΑ, οι επιβάτες των δημόσιων οδικών συγκοινωνιών παρουσιάζουν πολύ υψηλό βαθμό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες της τηλεματικής, τόσο στις στάσεις, όσο και κατά τη διάρκεια της μετάβασης τους, κάτι το οποίο λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια διεύρυνσης της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με την έρευνα, υψηλό είναι και το ποσοστό χρήσης της εφαρμογής OASAtelematics. Αναφορικά με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά και tablets, το 50,3% των επιβατών έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή στη συσκευή τους, το 94,4% από αυτούς τη χρησιμοποιούν σε τακτική ή καθημερινή βάση, δηλώνοντας την ευκολία χρήσης της (91%) και την αξιοπιστία της (85,9%).


Αναλυτικά, από την έρευνα, που διενεργήθηκε από την εταιρεία ΚΑΠΑ Research, τον Μάιο 2017, το 98% των χρηστών των μέσων μεταφοράς δηλώνει ότι η τηλεματική βοηθά τη συγκοινωνία με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ να είναι πιο ελκυστική, το 95,8% ότι βελτιώθηκε η ποιότητα των μετακινήσεων τους και το 93,2% των επιβατών δηλώνει ικανοποιημένο από την πληροφόρηση που λαμβάνει για την κίνηση και άφιξη των οχημάτων, μέσω των ειδικών οθονών στις στάσεις.

Λιγότερος χρόνος αναμονής

Περισσότεροι από 6 στους 10 επιβάτες δήλωσαν ότι η τηλεματική έχει μειώσει το χρόνο παραμονής τους στις στάσεις (63,5%), ενώ το 65,5% νιώθει περισσότερο σίγουρο για τις ώρες άφιξης των οχημάτων.

Σημαντικό αποτέλεσμα στα οφέλη από την εφαρμογή της τηλεματικής αποτελεί και η τόνωση του αισθήματος  ασφάλειας,  ιδιαίτερα στις γυναίκες, όπου το 20% δήλωσε ότι με την τηλεματική νιώθει πιο ασφαλής τα βράδια, δεδομένου ότι μεταβαίνουν στη στάση την ώρα διέλευσης του μέσου.

Επιπλέον, η επιτυχημένη εφαρμογή της τηλεματικής αποτελεί και ένα σημαντικό στοιχείο για την αύξηση της χρήσης των μέσων μεταφοράς από τους κατοίκους της πόλης, καθώς το 83,5% των επιβατών δήλωσε ότι θα επηρεάσει θετικά ανθρώπους που δεν κάνουν χρήση των μέσων.

Εργαλείο ενημέρωσης

Η έρευνα κατέδειξε, επίσης, θετικά στοιχεία αποδοχής των επιβατών και στη χρήση της τηλεματικής μέσα στα οχήματα. Το 78,4% των επιβατών των λεωφορείων κάνει χρήση των οθονών, που βρίσκονται μέσα στα οχήματα, για τον προγραμματισμό της αποβίβασης τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα τρόλεϊ ανέρχεται σε 80,5%. Αντίστοιχα, το 75,3% των επιβατών θεωρεί θετική τη φωνητική αναγγελία των στάσεων μέσα στα οχήματα.

Στο σύστημα της τηλεματικής, το οποίο ξεκίνησε την πλήρη λειτουργία του τον Μάιο του 2016, έχουν ενταχθεί όλες οι λεωφορειακές γραμμές, οι οποίες απεικονίζονται στις 1.000 “έξυπνες στάσεις”. Η εγκατάσταση τηλεματικού εξοπλισμού έχει γίνει σε όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο δίκτυο, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή και η υπηρεσία ενημέρωσης των χρηστών μέσω “έξυπνων συσκευών” (κινητά τηλέφωνα, tablets, ηλεκτρονικοί υπολογιστές), δίνοντας την ευκαιρία για εύκολη και έγκαιρη ενημέρωση των στοιχείων κάθε δρομολογίου και κάθε στάσης.

Η κατασκευή και η λειτουργία του έργου έγινε με μορφή ΣΔΙΤ. Χρηματοδοτείται από τον ιδιωτικό φορέα, με ίδια κεφάλαια και δανεισμό (μέρος δανεισμού μέσω του προγράμματος Jessica) και συγχρηματοδοτείται από τον ΟΑΣΑ, μέσω ΕΣΠΑ και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική”, συγκεκριμένα από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ