2017-07-04 07:41:06
Φωτογραφία για Τα απαγορευμένα της γλώσσας του σώματος ανά τον κόσμο!
Η γλώσσα του σώματος είναι η μόνη διεθνής γλώσσα του σώματος, μετά τη μουσική. Επιτρέπει σε ανθρώπους διαφορετικών... εθνικοτήτων και κουλτούρας να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ακόμα κι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα ο ένας του άλλου. Και πραγματικά είναι αποτελεσματική. Μπορείς να ταξιδέψεις σε μια ξένη χώρα της οποίας δεν ξέρεις την εθνική γλώσσα και πραγματικά να συνεννοηθείς. Να ζητήσεις οδηγίες στο δρόμο, να φλερτάρεις, να δημιουργήσεις επαφή.

Έχει όμως και τις εξαιρέσεις της. Υπάρχουν κάποιες διαφορές ως προς την ερμηνεία συγκεκριμένων κινήσεων της γλώσσας του σώματος ανά χώρα και κουλτούρα, που αν δεν τις γνωρίζεις θα σε βάλουν σε μεγάλους μπελάδες. Δείτε μια λίστα με τις κινήσεις και χειρονομίες που θα πρέπει να αποφύγετε «δια ροπάλου» αν ταξιδέψετε στις παρακάτω χώρες.

Πολιτισμικές διαφορές στην ερμηνεία χειρονομιών

Το thumps up είναι κυρίως Αμερικάνικη και ευρωπαϊκή χειρονομία και σημαίνει ότι όλα πάνε καλά ή αποδοχή. Όμως είναι προσβλητική χειρονομία στις ισλαμικές και ασιατικές χώρες. Στην Αυστραλία είναι ok, αλλά αν κουνάς το χέρι σου πάνω κάτω θεωρείται προσβολή.


Το “σήμα του ok” στις περισσότερες χώρες σημαίνει ότι όλα είναι καλά. Παρόλα αυτά στην Λατινική Αμερική και στην Γαλλία είναι προσβλητική χειρονομία, καθώς συνδέεται με διάφορα υπονοούμενα. Στην Αυστραλία σημαίνει μηδέν, ενώ στην Τουρκία υπονοεί ότι κάποιος είναι ομοφυλόφιλος.

“Το κάλεσμα”. Στις δυτικές κοινωνίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν χειρονομία “αποπλάνησης” , κάλεσμα στο κρεβάτι. Μην το χρησιμοποιήσετε με τέτοιο σκοπό, όμως, αν βρεθείτε στις Φιλιππίνες. Θεωρείται άκρως προσβλητικό, προορίζεται αποκλειστικά για σκύλους και μπορεί να τιμωρηθείτε με σύλληψη. Στην Ιαπωνία, επίσης, θεωρείται αγενής χειρονομία. Στη Σιγκαπούρη συμβολίζει το κάλεσμα του θανάτου.

Αν επισκεφτείτε την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία ή την Κολομβία μην επιχειρήσετε τα γνωστά «κερατάκια». Η χειρονομία εκεί δεν είναι και τόσο αθώα, αφού την ερμηνεύουν κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά. Όπως καταλαβαίνετε δεν θα προκαλέσετε και ιδιαίτερη χαρά σε κάποιον αν του την κάνετε.

Το γνωστό σήμα της νίκης μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες αν το δοκιμάσετε σε Αγγλία και Αυστραλία. Και αυτό επειδή αν σχηματίσετε το γνωστό V με την παλάμη να κοιτάει το πρόσωπό σας είναι κατάμουτρη προσβολή. Ακόμα χειρότερα το ίδιο V αν το κάνετε στη Σαουδική Αραβία με την παλάμη να κοιτάει προς τα κάτω, θεωρείται υπέρτατη προσβολή καθώς παραπέμπει σε σεξουαλική πράξη!

Γενικά τα απαγορευμένα της γλώσσας του σώματος

Στις μεσογειακές χώρες οι λαοί θεωρούνται πιο ζεστοί και εκδηλώνουν έντονα τη χαρά τους. Έτσι αν θέλουν να δείξουν τη συμπάθειά τους σε κάποιον το εκδηλώνουν με αγκαλιά. Σε άλλες χώρες όμως, η κουλτούρα απαγορεύει τέτοιες δημόσιες ενδείξεις τρυφερότητας όπως οι αγκαλιές και τα φιλιά. Έτσι αν βρεθείτε σε χώρες της Ανατολικής Ασίας αντισταθείτε στον πειρασμό να αγκαλιάσετε κάποιον για να μην τον προσβάλετε. Επίσης μην χαϊδέψετε τρυφερά το κεφαλάκι κάποιου παιδιού αν βρεθείτε σε χώρες με κύρια θρηκεία τον Βουδισμό. Εκεί το κεφάλι θεωρείται ιερό και δεν κάνει να το αγγίζετε, ακόμα κι αν πρόκειται για μικρού παιδιού.

Συνήθως όταν γνωρίζουμε κάποιον κάνουμε χειραψία ώς ένδειξη ευγένειας. Μέχρι εδώ καλά. Στη χώρα μας όμως συχνά δίνουμε το αριστερό χέρι για χειραψία, είτε γιατί δεν έχουμε εύκαιρο το δεξί, είτε γιατί έτσι μας βγαίνει εκείνη τη στιγμή, λέγοντας μάλιστα χαριτωμένα ότι «είναι το χέρι της καρδιάς». Μην διανοηθείτε όμως να κάνετε κάτι τέτοιο σε μουσουλμανική χώρα, καθώς το αριστερό χέρι θεωρείται «βρώμικο» και άρα μια χειραψία με αυτό εκλαμβάνεται ως προσβολή.

Το πιάσιμο χέρι-χεράκι. Στςι δυτικές χώρες αν δούμε ένα ζευγάρι να περπατάει χέρι-χεράκι θεωρείται απολύτως φυσιολογικό. Θεωρείται επίσης αποδεκτό να δούμε δυο κοριτσάκια, ακόμα και δύο γυναίκες να κρατιούνται έτσι, καθώς εκλαμβάνεται ως ένδειξη φιλίας. Αν δούμε όμως δύο άντρες να κρατιούνται με αυτόν τον τρόπο, πιθανότατα θα τους βαφτίσουμε «γκέι». Στο Κουβέιτ αντίθετα, θεωρείται απολύτως φυσιολογικό δύο άντρες να περπατούν στο δρόμο και να κρατούνται χέρι χέρι ως ένδειξη βαθιάς φιλίας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τα ζευγάρια και τις γυναίκες. Τα ζευγάρια γενικά δεν είναι καλό να εκδηλώνουν δημόσια την τρυφερότητά τους. Για τις δε γυναίκες θα θεωρηθεί μάλλον ύποπτο. Προσοχή λοιπόν!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ