2017-07-08 09:59:42
Φωτογραφία για ΚΥΠΡΟΣ: ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Η ΕΔΕΚ VD
Θετικά δείχνουν να αντιμετωπίζουν τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στην διάσκεψη για το Κυπριακό οι χρήστες του Twitter, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Στην ερώτηση: «Ποια η άποψή σας για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία;» από όσους έχουν απαντήσει, το 60% έκρινε θετικά τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, το 29% απάντησε αρνητικά, ενώ ένα 11% δεν θέλησε να απαντήσει ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Στο μεταξύ, η ΕΔΕΚ καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψουν «το ρόλο του διαιτητή και του γεφυροποιού ανάμεσα στις προτάσεις που κατατίθενται και να προωθήσουν διατάξεις λύσης του κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού».

Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η προκλητική και αδιάλλακτη συμπεριφορά της Τουρκίας και «του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος, οδήγησαν δυστυχώς και αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο στην κατάρρευση, αλλά σε περαιτέρω υποβάθμιση του Κυπριακού».


Επίσης, η ΕΔΕΚ υποστηρίζει ότι η διάσκεψη «κληροδότησε» στην Τουρκία πρόσθετο πολιτικό κεκτημένο και παράγωγο δίκαιο για τα θέματα της αντικατάστασης και όχι κατάργησης της συνθήκης εγγύησης, για την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τα λύση, για την εκ περιτροπής προεδρία αλλά και την κατοχύρωση δικαιωμάτων επί των περιουσιών σε έποικους, παράνομους σφετεριστές των κατεχόμενων περιουσιών μας.

Γιλντιρίμ: Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό

Στην ελληνοκυπριακή πλευρά επέρριψε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ την ευθύνη για το αδιέξοδο στον νέο κύκλο διαβουλεύσεων για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε ότι η Άγκυρα θα διατηρήσει εποικοδομητική στάση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, ωστόσο διευκρίνισε πως «κι αν δεν συμβεί, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η ζωή συνεχίζεται».

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε ξεκάθαρα στον ΟΗΕ, στην Ε.Ε. και στις άλλες εγγυήτριες χώρες ότι είναι αυτή που επιθυμεί την λύση με ειλικρίνεια. Αλλά η μονόπλευρη ένταξη της νότιας Κύπρου στην Ε.Ε. μετά το δημοψήφισμα του 2004 ετοίμασε το σημερινό υπόβαθρο», ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ σε δήλωσή του. Επέμεινε επίσης ότι: «Εμείς παραμένουμε ανυποχώρητοι στα θέματα ασφάλειας και τις εγγυήσεις και δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης σε αυτά, σε όποια λύση και αν φτάσουμε, σε ό,τι και να συμφωνήσουμε για να μην έχουμε και πάλι τις οδύνες του παρελθόντος». Τόνισε δε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί «τετελεσμένα στη μονομερή εξόρυξη των φυσικών πόρων».

Ακιντζί: Απέτυχε η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μου για λύση στο Κυπριακό

Ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στη διάσκεψη για το Κυπριακό επέρριψε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης  Μουσταφά Ακιντζί που όπως είπε, επιχείρησε να μετατρέψει την διάσκεψη «σε μια διάσκεψη για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας». Σύμφωνα με τον Ακιντζί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έπρεπε να επιμείνει στην θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις».

Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι παρά τα βήματα καλής θελήσεως της Τουρκίας στο πεδίο της ασφάλειας, η Ε/Κ πλευρά απέφυγε να «απαντήσει» σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ανέφερε ακόμα ότι αποχωρεί ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε «και δεν θα έρθει αντικαταστάτης».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε επίσης, ότι ενώ η τουρκική πλευρά αναζητούσε λύση, η ελληνοκυπριακή «είχε ετοιμάσει τις βαλίτσες της». Έκανε λόγο για αποτυχία της τελευταίας προσπάθειας της γενιά τους και ευχήθηκε οι επόμενες γενιές να σημειώσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Υποστήριξε ότι ο ίδιος πραγματοποίησε «άνοιγμα» στο εδαφικό, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κατάθεσε έγγραφο με το οποίο απέρριπτε την εκ περιτροπής προεδρία. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, τροποποίησε τη θέση της ζητώντας ανταλλάγματα στον χάρτη και στο ζήτημα της ασφάλειας (Μηδέν στρατός, Μηδέν εγγυήσεις). Τις τελευταίες ώρες της διάσκεψης, η ελληνοκυπριακή πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί τον χάρτη του Σχεδίου Ανάν, ανέφερε ο Ακιντζί, ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά, κατά τους ισχυρισμούς του, δεν αποδέχθηκε τη συνολική επανεξέταση του συγκεκριμένου σχεδίου.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ