2024-08-08 18:00:17
Φωτογραφία για Η Γαλλία ζητά βοήθεια από το FBI για την έρευνα για δολιοφθορά σε τρένο υψηλής ταχύτητας ώρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Επιβάτες περιμένουν στο σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lille-Flandres μετά από μια σειρά συντονισμένων ενεργειών κατά του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση, ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, στη Λιλ της Γαλλίας, στις 26 Ιουλίου, 2024. REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

REUTERS

 Η αστυνομία στη Γαλλία που ερευνά τη δολιοφθορά σε σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ζήτησε βοήθεια από το FBI των ΗΠΑ, δήλωσαν δύο πηγές με άμεση γνώση της γαλλικής έρευνας.

Οι ερευνητές κάλεσαν το FBI αφού οργανώσεις μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Reuters, έλαβαν ένα email που η αστυνομία πιστεύει ότι μπορεί να έχει σταλεί από τους δράστες. Παρέθεσε έναν περίπλοκο κατάλογο παραπόνων, αλλά δεν ανέλαβε ρητά την ευθύνη.


Οι σαμποτέρ στόχευσαν τέσσερις γραμμές TGV υψηλής ταχύτητας που κατευθύνονταν προς το Παρίσι με εμπρηστικές συσκευές, προκαλώντας ταξιδιωτικό χάος ώρες πριν από το παγκόσμιο κοινό συντονιστεί για να παρακολουθήσει την παρέλαση των Ολυμπιακών αθλητών κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου.

Διαφήμιση · Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Γάλλοι αξιωματούχοι υποπτεύονται εγχώριες ακροαριστερές ομάδες , αλλά δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ξένης ανάμειξης.

Καθώς το riseup.net εδρεύει στις ΗΠΑ, η γαλλική αστυνομία ζήτησε από το FBI να πιέσει τον οργανισμό να ταυτοποιήσει τον κάτοχο του λογαριασμού email, ανέφεραν οι δύο πηγές στο Reuters.

Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το Riseup δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό μέσω email.

Το FBI θα πρέπει να κλητεύσει το Riseup για να παραδώσει τις λεπτομέρειες, αλλά το Riseup είναι απίθανο να συμμορφωθεί.

«Θα καταπολεμήσουμε ενεργά κάθε προσπάθεια κλήτευσης ή με άλλο τρόπο απόκτησης οποιωνδήποτε πληροφοριών χρήστη», αναφέρει στον ιστότοπό της. "Δεν μοιραζόμαστε κανένα από τα δεδομένα χρήστη μας με κανέναν."

Σε μια συνέντευξη του 2020 στη Λευκορωσική αναρχική ομάδα Pramen, η Riseup είπε ότι δεν είχε ποτέ συμμορφωθεί με ξένο νομικό αίτημα.

"Λαμβάνουμε τακτικά νομικά αιτήματα από όλο τον κόσμο. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, και έτσι η πολιτική μας είναι να μην απαντήσουμε."

Ωστόσο, το FBI έχει εκδώσει στο παρελθόν εντάλματα για το Riseup.

Το 2012, πράκτορες του FBI κατέλαβαν έναν διακομιστή που χρησιμοποιούσε η Riseup ως μέρος μιας έρευνας για απειλές για βόμβες. Το 2017, η Riseup συμμορφώθηκε απρόθυμα με δύο εντάλματα του FBI που αναζητούσαν την ταυτότητα των λογαριασμών που εμπλέκονταν σε εκβιασμό.

Ο συντάκτης του μηνύματος διαμαρτυρήθηκε κατά των όπλων, της ενέργειας και των πυρηνικών τομέων της Γαλλίας και επέκρινε ένα δίκτυο TGV ότι ωφελεί μόνο «λίγους προνομιούχους ανθρώπους». Είπαν ότι ο αντίκτυπος των επιθέσεων - «χαλάζοντας τα ταξίδια των τουριστών ή παρεμπόδιση των αναχωρήσεων για διακοπές»- ήταν ελάχιστος σε σύγκριση με την κληρονομιά ενός συστήματος μεταφορών που «ήταν πάντα ένα μέσο για τον αποικισμό νέων εδαφών».

ΞΕΝΑ ΔΑΚΤΥΛΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ;

Και οι δύο πηγές ανέφεραν ότι οι Γάλλοι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη σταθερά στοιχεία για ξένη ανάμειξη.

Μια πηγή είπε ότι η αστυνομία αναζητά πιθανή σύνδεση με μια παραβίαση του πολωνικού σιδηροδρομικού συστήματος το 2023 , για την οποία οι πολωνικές μυστικές υπηρεσίες αρχικά πίστευαν ότι διενεργήθηκε από τη Ρωσία.

Τον Δεκέμβριο, πολωνικό δικαστήριο καταδίκασε 14 πολίτες της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Οι πράκτορες παρακολουθούσαν τις σιδηροδρομικές μεταφορές όπλων για την Ουκρανία μέσω Πολωνίας και σχεδίαζαν να τις διακόψουν.

Η Γαλλία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης για να σπείρει το χάος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που διανύουν τώρα τη δεύτερη εβδομάδα τους. Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν Ρώσο τον Ιούλιο, ύποπτο ότι σχεδίαζε να αποσταθεροποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο που υποβλήθηκε μετά το περιστατικό δολιοφθοράς.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη αποδείξει σύνδεση με παρόμοια δολιοφθορά στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στο TGV, ανέφεραν οι πηγές. Αν και και οι δύο αφορούσαν εμπρηστικά μηχανήματα, μια πηγή είπε ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν διαφορετικά.

Μια γραμμή έρευνας σχετίζεται με εκρηκτικό υλικό που βρέθηκε σε γραμμή TGV κοντά στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου - την ίδια μέρα που έφτασε στην πόλη η Ολυμπιακή δάδα. Το εκρηκτικό υλικό ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις της 26ης Ιουλίου, είπε η πηγή.

Το γραφείο του εισαγγελέα στην Αιξ-αν-Προβάνς επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η γαλλική αστυνομία ερευνά πρώην υπαλλήλους της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF, καθώς και τρίτους εργολάβους, αλλά μία από τις πηγές είπε ότι πολλές από τις γνώσεις που απαιτούνται για την ανάληψη της δολιοφθοράς TGV μπορούν εύκολα να βρεθούν στο Διαδίκτυο.

Η γαλλική αστυνομία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με ομολόγους της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, καθώς οι επιθέσεις μπορεί να είχαν συντονιστεί με αναρχικές ομάδες από το εξωτερικό, πρόσθεσε η πηγή.

Τα ακροαριστερά και τα αναρχικά κύτταρα συνήθως αντιτίθενται στο κράτος και τον καπιταλισμό και ενσωματώνουν όλο και περισσότερο περιβαλλοντικές ανησυχίες στις ιδεολογίες τους, λένε Γάλλοι αξιωματούχοι.

Έχουν αποδειχθεί δύσκολο να διεισδύσουν, ανέφεραν οι δύο πηγές.

Τα μέλη τους συχνά ζουν εκτός δικτύου και είναι παρανοϊκά με τους ξένους. Αποφεύγουν τα κύρια κανάλια επικοινωνίας και εφαρμόζουν άψογη ψηφιακή υγιεινή. Καθώς οι επιθέσεις τους είναι γενικά μη θανατηφόρες, αποτελούν λιγότερο προτεραιότητα για τις υπηρεσίες ασφαλείας που επικεντρώνονται κυρίως σε θανατηφόρους ισλαμιστές μαχητές.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ