2017-07-13 01:53:07
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΣ
Εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα ακόμα καθοριστικό βήμα για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Επιτέθηκε στους  καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που, όπως είπε, έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά.

Αναφερόμενος στον συμβολισμό της είδησης τόνισε ότι η Ελλάδα στη διαδικασία μπήκε το 2009 με έλλειμμα 15,1% λίγο πριν μπει στα μνημόνια. Κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας τόνισε ότι: «Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018».


Το χαρακτήρισε ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα καθώς όπως εξήγησε «μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης». Κατά τον ίδιο, το σημαντικότερο είναι «ότι δε ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Απάντησε στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας: «Εμείς, λοιπόν, αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά για την ελληνική οικονομία».

Εστιάζοντας στην Δ. Μακεδονία είπε ότι κάποιες περιφέρειες όπως οι δικές σας που προσέφεραν στον πλούτο της χώρας έμεινα παραμελειμένες και σημείωσε ότι η ανάπτυξη έχει νόημα, όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία, όταν απαντά στα σοβαρά προβλήματα του σήμερα: Την ανεργία, την μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, την πληθυσμιακή και παραγωγική συρρίκνωση της υπαίθρου την αδρανοποίηση και την υπολειτουργία ολόκληρων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας μας. Ανέφερε ότι η χώρα «βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι. Ανακτήθηκε η δημοσιονομική της βιωσιμότητα και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα, πρροωθείται με γρήγορα βήματα η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος». «Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποφασιστική στροφή στην οικονομία της γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Κατά την δική μας αντίληψη, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να βασίζεται στον περιφερειακό και τομεακό σχεδιασμό» τόνισε.

Ειδικότερα για την εργασία είπε ότι τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε 260.000 περισσότερες θέσεις και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στη επόμενη πενταετία. «Η μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων. Η ενίσχυση του κοινωνικού και συνεταιριστικού τομέα της οικονομίας θα παίξει αποφασιστικό ρόλο» ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, που πάντως, όπως συμπλήρωσε για αρκετά χρόνια ακόμα θα παραμείνει βασικό συστατικό του ενεργειακού μίγματος της χώρας. Κατά τον κ. Τσίπρα, χρειάζεται η αξιοποίηση σύγχρονων και αποδοτικότερων τεχνολογιών εκμετάλλευσης του λιγνίτη, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλότερη ενεργειακή απόδοση. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός τόσο για το μέλλον του κλάδου της ενέργειας, όσο και συνολικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε, τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή για τις ενεργειακές κοινότητες. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί συνεργατικές μονάδες παραγωγής βιομάζας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διατήρηση και επέκταση της τηλεθέρμανσης, που προσφέρει φθηνή ενέργεια στα νοικοκυριά δήμων της Δυτικής Μακεδονίας. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από το 2018 θα τεθεί σε ισχύ ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως με το θέμα ασχολείται ήδη το υπουργείο Οικονομίας.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ