2017-07-14 07:11:16
Φωτογραφία για Τα tips που σώζουν, κυριολεκτικά, ζωές και πρέπει να γνωρίζεις
Από τις πολλές γνώσεις που θα αποκτήσεις ή θα φλερτάρεις μαζί τους στη ζωή σου, κάποιες είναι αρκετά πιο σημαντικές. Όπως ας πούμε το να γνωρίζεις πώς να παρέχεις τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον. Ποτέ δεν ξέρεις πότε πρόκειται να χρειαστούν αλλά οφείλεις να είσαι έτοιμος για εκείνη ή εκείνες τις φορές που θα πρέπει να επιστρατεύσεις τις ικανότητές σου για να βοηθήσεις κάποιον σε μια στιγμή εκτάκτου ανάγκης. Πολλές φορές δε, αυτό μπορεί να είναι και ένα ζήτημα ζωής - θανάτου. Οπότε οφείλεις να είσαι προετοιμασμένος.

CPR

Το γνωστό CPR (cardiopulmonary resuscitation) είναι η... παραδοσιακή τεχνική για να διασφαλίσεις την αναπνοή, πιέζοντας το στήθος, ελέγχοντας τους σφυγμούς ή ακόμη και δίνοντας το φιλί της ζωής. Βασικά, θα πρέπει να περιοριστείς στην πίεση του στήθους, χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια σου: Ακόμη κι αν δεν έχεις κάνει ούτε ένα μάθημα πρώτων βοηθειών στη ζωή σου, ξεκίνα να πιέζεις το στήθος αυτού που το έχει ανάγκη 100 φορές το λεπτό, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ ή ο γιατρός. Μπορεί να αποβεί σωτήριο για κάποιον που παθαίνει καρδιακό επεισόδιο.


Αιμορραγία

Ένας επίσης μεγάλος κίνδυνος είναι η αιμορραγία. Το να την σταματήσεις, ειδικά όταν είναι έντονη, είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η εγκεφαλική βλάβη ή πρόβλημα στους πνεύμονες. Σε περίπτωση λοιπόν ενός κοψίματος που είναι βαθύ, το ιδανικό είναι να βρεις μια καθαρή, στεγνή πετσέτα κουζίνας χωρίς χνούδι, με την οποία τυλίγεις το σημείο του τραύματος πιέζοντας. Μην την αφήσεις καθόλου, ούτε για λίγα δευτερόλεπτα, καθώς έτσι ουσιαστικά θα ακυρώσεις την προσπάθεια πήξης του αίματος και θα πρέπει να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή, έχοντας όμως ήδη χάσει αίμα. Κράτα σφιχτά την πετσέτα για τουλάχιστον 20 λεπτά και εάν το αίμα συνεχίζει να τρέχει διαπερνώντας την πετσέτα, πρόσθεσε άλλη μία από πάνω και δέσε την καλά, ακόμη και με κολλητική ταινία, εξακολουθώντας να ασκείς πίεση στο τραύμα. Στην ακραία περίπτωση που η αιμορραγία δεν υποχωρεί, βρες την κοντινότερη στο τραύμα αρτηρία και πίεσέ την με το δάχτυλό σου, ώστε να εμποδίσεις για λίγο τη ροή του αίματος και να δώσεις τον απαραίτητο χρόνο για να πήξει αυτό στην πληγή.

Μικροτραύματα

Μπορεί να μην απειλούν άμεσα τη ζωή σου, οφείλει όμως να ξέρεις πώς να τα αντιμετωπίζεις. Οποιαδήποτε πληγή ίσως κρύβει κινδύνους γι αυτό και πρέπει να ακολουθήσεις κάποια βήματα για να την επουλώσεις και να ελαττώσεις τον κίνδυνο, μέχρι τουλάχιστον να απευθυνθείς σε κάποιον γιατρό. Θα πρέπει να καλύψεις την πληγή για να την προστατεύσεις από οποιονδήποτε επιπλέον τραυματισμό, ενώ αν υπάρχει αιμορραγία οφείλεις να πιέσεις το σημείο μέχρι να σταματήσει. Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλεις να ενημερώσεις κάποιον γιατρό.

Σε ενδιαφέρει επίσης: Τι να κάνετε εάν πατήσετε αχινό ή σας τσιμπήσει τσούχτρα

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κάποιες βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών. Ο ορθότερος τρόπος είναι παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα, προκειμένου να καθοδηγηθείς από επαγγελματίες και να γνωρίζεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις σε κάθε περίπτωση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ