2017-08-05 10:38:27
Φωτογραφία για H απάτη με τα capital controls - Ύπουλο τρικ.
Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει τη «χαλάρωση» των capital controls με τη σωρευτική ανάληψη 1.800 ευρώ το μήνα, ωστόσο με μια πιο προσεκτική ματιά φαίνεται ότι τελικά «σφίγγει» κι άλλο το… ζωνάρι των πολιτών.

Κι αυτό γιατί σε ετήσια βάση το ποσό που μπορούν να «σηκώσουν» από τις τράπεζες οι καταθέτες είναι κατά 300 ευρώ χαμηλότερο απ’ ό,τι με τους μέχρι σήμερα περιορισμούς.

Αναλυτικά, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη σωρευτική ανάληψη 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα από 1ης Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι φαινομενικά διατηρείται το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ που ίσχυε από την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015.

Υπουλο τρικ

Με βάση το ημερήσιο όριο ανάληψης στα 60 ευρώ, κάποιος μπορούσε να «σηκώσει» από την τράπεζα το ποσό των 21.900 ευρώ το χρόνο. Το καθεστώς που ισχύει σήμερα προβλέπει τη δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, δηλαδή 21.840 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη… χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, από την 1η Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν μία μόνο φορά στην τράπεζα και να σηκώνουν σωρευτικά 1.800 ευρώ το μήνα, ήτοι 21.600 ευρώ το χρόνο. Και η… πολυπόθητη χαλάρωση δεν είναι παρά μια ακόμα παραπλάνηση της κυβέρνησης.


Εκτεθειμένος

Λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε ότι «αρχές του 2016 θα τελειώσουν τα capital controls και στην αρχή του 2017 η Ελλάδα θα στραφεί ξανά στις αγορές». Επιπλέον, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έκαναν κατά καιρούς λόγο για πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Ενδεικτικά πριν από περίπου ένα μήνα ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο των εξαγωγέων προανήγγειλε την οριστική άρση των capital controls. «Το πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων έχει ήδη χαλαρώσει και με ταχύτατους ρυθμούς θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε την οριστική άρση τους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ερωτήσεις-απαντήσεις

Στο μεταξύ, ένα χρηστικό οδηγό με ερωτοαπαντήσεις που αφορούν στους κανόνες που ισχύουν μετά την αλλαγή των capital controls εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και ο «Ε.Τ.» σας παρουσιάζει τις σημαντικότερες.

1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών; Η ανάληψη μετρητών δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2017. Δηλαδή, από 1ης/9/2017 ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των 1.800 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο με μία ή περισσότερες αναλήψεις το μήνα. Εως την 31η/8/2017 εξακολουθεί να παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε δεύτερης εβδομάδας (κάθε δεύτερη Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των 840 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

2. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα; Ναι, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε μήνα αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις στο εξωτερικό; Ναι, σύμφωνα με το μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.

4. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών; Όχι, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.

5. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής; Ναι, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.

6. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στην Ελλάδα; Ναι. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, εφόσον οι επιχειρήσεις από τις οποίες γίνεται η αγορά των αγαθών ή υπηρεσιών εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Αντίθετα, εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού και η εκκαθάριση των συναλλαγών καρτών γίνεται σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται, εκτός εάν δοθεί ειδική προς το σκοπό αυτόν άδεια από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

7. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό ή από το Ιnternet; Ναι, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα και εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Για αγορές από το Ιnternet μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, χωρίς περιορισμούς εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Ωστόσο, δεν επιτρέπονται οι ακόλουθες κατηγορίες συναλλαγών μέσω Ιnternet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:

1. Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

2. Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.

3. Συναλλαγές με εταιρίες στοιχημάτων και τυχερά παιχνίδια.

4. Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.

5. Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.

6. Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).

7. Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

8. Αγορές υπηρεσιών εστίασης.

8. Μπορώ να ανοίξω νέο λογαριασμό; Όχι, απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, εφόσον με το ως άνω άνοιγμα λογαριασμού δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID) στην τράπεζα. Απαγορεύεται επίσης η ενεργοποίηση αδρανών λογαριασμών. Ωστόσο, επιτρέπεται σε εταιρίες που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

Επιπλέον, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) αποκλειστικά για ορισμένες συναλλαγές (όπως η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015 κ.λπ.)

9. Μπορώ να προσθέσω συνδικαιούχο σε υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό; Οχι, απαγορεύεται να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς, εφόσον δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη στην τράπεζα.

10. Μπορώ να εξοφλήσω πρόωρα το δάνειό μου; Ναι, η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα επιτρέπεται.

11. Μπορώ να ζητήσω την πρόωρη λήξη της προθεσμιακής μου κατάθεσης; Ναι, η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων επιτρέπεται.

12. Μπορώ ως επιχείρηση που έχει τοποθετήσει POS να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες; Όχι. Όποιος αρνείται την πληρωμή με κάρτες τιμωρείται με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση.

13. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό; Ναι, η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπονται.

14. Επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος; Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των 2.000 ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό των 2.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Επίσης, εξαιρούνται από τον περιορισμό και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των ναυτιλιακών εταιριών για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.

15. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται; Όχι, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζονται σε καθημερινή βάση οι Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών και η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
neinnewsgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ