2017-08-12 21:19:18
Οι περισσότεροι Έλληνες είναι άνεργοι και σε οικονομική εξαθλίωση
ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ κατά γράμμα τις εντολές της τρόικας, η Γενική Γραμματεία Εσόδων, έστησε μια βιομηχανία κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και για χρέη πεντακοσίων ευρώ στο δημόσιο και τα ταμεία!
Οργή και αγανάκτηση για τη βιομηχανία δέσμευσης λογαριασμών
Ο υπερβάλλων ζήλος της αρμόδιας υπηρεσίας αποδίδει… καρπούς, αφού οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έχουν ξεπεράσει τους χίλιους την ημέρα!
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, μέχρι τώρα έχουν κατασχεθεί εννιακόσιες χιλιάδες λογαριασμοί και με τους ρυθμούς που κινούνται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μέσα σε ένα χρόνο θα προκληθεί έμφραγμα στις τράπεζες, αφού οι κατασχεμένοι λογαριασμοί θα πλησιάσουν τα δύο εκατομμύρια.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε αποκλεισμό του μισού πληθυσμού από το τραπεζικό σύστημα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι θα αναγκαστούν να καταφύγουν στο λεγόμενο παράλληλο τραπεζικό σύστημα, που έχουν στήσει οι τοκογλύφοι και κάνουν χρυσές δουλειές στα εφιαλτικά χρόνια των μνημονίων.
Το ζήτημα με τις κατασχέσεις λογαριασμών ξεφεύγει από τα στενά όρια της οικονομικής πολιτικής.
Πρόκειται για μείζον πολιτικό πρόβλημα και γι΄ αυτό χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.
Απαιτούνται άμεσα ριζοσπαστικές λύσεις σε ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, το οποίο εκτός των άλλων απειλεί να παραλύσει και το τραπεζικό σύστημα, με δεδομένο ότι ο κόσμος από το φόβο των κατασχέσεων κρατάει τα λίγα αποθέματα σε χρήμα στο σπίτι.
Σε μια χώρα που μετράει ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας ένα ακόμα εκατομμύριο που εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, με το μισό πληθυσμό να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η πληρωμή του ρεύματος, η καταιγίδα των κατασχέσεων, συνιστά τελειωτικό χτύπημα.
Στην ουσία η πρακτική αυτή αποκλείει τον μισό πληθυσμό από το τραπεζικό και οικονομικό σύστημα και οδηγεί στο περιθώριο μεγάλα κοινωνικά στρώματα, τα οποία έχουν τσακιστεί οικονομικά από τα μνημόνια και τη φορολογία.
Η κυβέρνηση οφείλει να βρει άμεσα μια λύση για να προστατεύσει τουλάχιστον τις μικρές αποταμιεύσεις από τις κατασχέσεις, για να μην έχουμε καθημερινά δράματα.
Στην κατεύθυνση αυτή οφείλει να πιέσει και η αντιπολίτευση και όλοι οι φορείς, όπως το ΕΒΕΑ, για να προστατευτούν οι καταθέσεις των φτωχών αλλά και οι λογαριασμοί των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας που φιλοδοξεί με τον επικείμενο ανασχηματισμό να σηματοδοτήσει τις κυβερνητικές προτεραιότητες της νέας διετίας, οφείλει να δώσει προτεραιότητα στην επίλυση του τεράστιου αυτού κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος.
Η ΑΑΔΕ απαντά τις 18 πιο καυτές ερωτήσεις για τις κατασχέσεις!
Κατασχέσεις ακόμα για 100 ευρώ θα κάνει η Εφορία, βάζοντας «χέρι» σε μισθούς και ενοίκια! Το «μακρύ» χέρι της εφορίας θα νιώσουν ακόμα και οι μικροοφειλέτες, με χρέη έως 500 ευρώ, καθώς αν και ο νόμος προστατεύει τους λογαριασμούς τους, από την απειλή των κατασχέσεων, η ΑΑΔΕ θα τους παίρνει πριν καλά –καλά τα εισπράξουν! Θα μπορεί να κάνει κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» ακόμη και για τα μικροποσά έως 500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να τα κάνει απαιτητά από το λογιστήριο της επιχείρησης στην οποία εργάζεται ο οφειλέτης ή αν είναι ιδιοκτήτης ακινήτου, το οποίο νοικιάζει, θα μπορεί να εισπράττει απευθείας το ενοίκιο!
Όλα περιγράφονται «χαρτί και καλαμάρι» στο νέο εγχειρίδιο για θέματα φορολογίας και κατασχέσεων που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)!
Υπάρχουν όμως και περιορισμοί. Συγκεκριμένα, η Αρχή αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, αν το συνολικό ποσό τους κάθε μήνα, αφού βγούνε οι εισφορές είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ! Δηλαδή θα μπορούν να κατάσχουν τα πάντα, εκτός αν έχεις καθαρό μισθό κάτω από 730 ευρώ το μήνα, ίσως την γλυτώσεις! Ακόμα όμως και με τους περιορισμούς, αν η Διοίκηση είχε πάρει την απόφαση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της στα όρια του νόμου, τότε θα είχαμε πολλαπλάσιες κατασχέσεις και λουκέτα στην αγορά. Σημειωτέων, ότι ακόμα και με την απόφαση της Αρχής για «αυτοσυγκράτηση» των εφοριών στα μικρά χρέη, τον Ιούνιο, 1.608.263 φορολογούμενοι βρίσκονταν στην επικίνδυνη ζώνη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ ήδη έχουν εκτελεστεί αποφάσεις για 951.114 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Το εύλογο ερώτημα, είναι γιατί η Αρχή, θυμάται αυτά τα «κόλπα» τώρα. Όλα αυτά είναι γνωστά και ήδη προβλέπονται και ισχύουν σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ). Μέχρι τώρα όπως είναι γνωστό, η Αρχής, έχει διατηρήσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο και δεν έχει προσχωρήσει στην εξόντωση των οφειλετών. Αν χρησιμοποιούσε όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στην διάθεσή της, η ΑΑΔΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να «σπάσει» την αγορά και να τινάξει στον «αέρα» τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών με οφειλές. Όμως, όλα αυτά θα είχαν απρόβλεπτες συνέπειες και η Αρχή, φέρεται να έχει δώσει άτυπες οδηγίες στα δικαστικά τμήματα των εφοριών να μην ενεργοποιούν τις κατασχέσεις για οφειλές κάτω από 500 ευρώ, ακόμα και αν ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα.
Στο εγχειρίδιό της η ΑΑΔΕ εξηγεί με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων το πως θα αντιμετωπισθεί κάθε οφειλέτης:
Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο χρέος;
Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής Υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται είναι:
α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
β) κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.
Ποιά είναι η προδικασία πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης;
Για οφειλές για τις οποίες αποκτάται εκτελεστός τίτλος από 1/1/2014 και εξής, πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης καθίσταται υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής (ή υπερημερίας αντίστοιχα), με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη της οφειλής, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να παρακάμψει την τήρηση της ανωτέρω προδιαδικασίας;
Ναι, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του επείγοντος και σε εξαιρετικές περιπτώσεις (κατ' άρθρο 49 του ν. 4174/2013 και κατ' άρθρο 8 του ν.δ. 356/1974).
Ποιες είναι οι συνέπειες της κατάσχεσης ακινήτου;
Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων του ακινήτου ακόμη και εάν αυτά δεν περιγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης ή αν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση, από τότε.
Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;
Όχι.
Πότε υποχρεούται ο Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. να εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμού;
Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά από την παρέλευση σαράντα (40) ημερών και το αργότερο σε τέσσερις (4) μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε (5) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία κατά τα ανωτέρω. Οι ως άνω προθεσμίες δεν τηρούνται εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος που αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ.
Η έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού μετά από την πάροδο των νόμιμων προθεσμιών επιφέρει ακυρότητα αυτού;
Όχι.
Με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η αναστολή εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού;
Με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.
Πότε μεταβιβάζεται η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου στον υπερθεματιστή;
Μετά από την μεταγραφή της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. Μέχρι τότε η κυριότητα παραμένει στον κύριο του ακινήτου.
Υποβάλλεται αίτηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και από ποιόν;
Ναι, υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης, που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, προερχομένων από κάθε αιτία στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι κάθε είδους τόκοι, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών.
Πότε αναστέλλεται η εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής;
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτής, μέχρι την εξόφληση της οφειλής για την οποία εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση.
Μπορεί να κριθεί ατιμώρητη από την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή η πράξη της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο;
Ναι, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.
Μετά από την επιβολή από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε τρίτο κατάσχεσης σε περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για άλλες οφειλές προς το Δημόσιο στο ίδιο περιουσιακό στοιχείο;
Ναι.
Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;
Ναι, μετά από την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά από την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.
Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κλπ) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων. Στο ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.
Αναγκαστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014 (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) για ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το χρόνο επιβολής τους, μικρότερες του ανωτέρω ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη.
Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;
Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών, μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του Ά του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.
Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό κατάθεσης σε πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο είναι ακατάσχετο;
Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ, μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.
Είναι δυνατή η άρση επιβληθεισών κατασχέσεων στα χέρια τρίτων;
Ναι, εφόσον: 1. Εξοφληθεί το ποσόν για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο στα χέρια τρίτου. 2. Έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών του άρθρου 51 του ν. 4305/2014, το οποίο τηρείται και συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) έχει εξοφληθεί ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, β) έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη, γ) έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, όπως ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4305/2014, δ) η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της ρύθμισης του ν. 4305/2014 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί. 3. Έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης βάσει των διατάξεων των άρθρων 1-17 του ν. 4321/2015 "Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας" και συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις: α) έχει εξοφληθεί ποσοστό 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής πριν από οποιαδήποτε απαλλαγή, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσόν της προκαταβολής του άρθρου 15 του ν. 4321/2015, β) έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη, γ) έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, όπως αναφέρονται στα σχετικά κεφάλαια της αριθ. ΠΟΛ.1080/2015 (Β'628, ΑΔΑ: Β5Ν0Η-ΖΥΠ) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών "Ειδικά θέματα και λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση του ν. 4321/2015 (Α' 32)", δ) η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 4321/2015 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί. Λοιπές επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για τις οποίες δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, δεν αίρονται.
Δυναμίτης - Ειδήσεις You might also like:
dunamitis
ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ κατά γράμμα τις εντολές της τρόικας, η Γενική Γραμματεία Εσόδων, έστησε μια βιομηχανία κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και για χρέη πεντακοσίων ευρώ στο δημόσιο και τα ταμεία!
Οργή και αγανάκτηση για τη βιομηχανία δέσμευσης λογαριασμών
Ο υπερβάλλων ζήλος της αρμόδιας υπηρεσίας αποδίδει… καρπούς, αφού οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έχουν ξεπεράσει τους χίλιους την ημέρα!
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, μέχρι τώρα έχουν κατασχεθεί εννιακόσιες χιλιάδες λογαριασμοί και με τους ρυθμούς που κινούνται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μέσα σε ένα χρόνο θα προκληθεί έμφραγμα στις τράπεζες, αφού οι κατασχεμένοι λογαριασμοί θα πλησιάσουν τα δύο εκατομμύρια.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε αποκλεισμό του μισού πληθυσμού από το τραπεζικό σύστημα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι θα αναγκαστούν να καταφύγουν στο λεγόμενο παράλληλο τραπεζικό σύστημα, που έχουν στήσει οι τοκογλύφοι και κάνουν χρυσές δουλειές στα εφιαλτικά χρόνια των μνημονίων.
Το ζήτημα με τις κατασχέσεις λογαριασμών ξεφεύγει από τα στενά όρια της οικονομικής πολιτικής.
Πρόκειται για μείζον πολιτικό πρόβλημα και γι΄ αυτό χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.
Απαιτούνται άμεσα ριζοσπαστικές λύσεις σε ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, το οποίο εκτός των άλλων απειλεί να παραλύσει και το τραπεζικό σύστημα, με δεδομένο ότι ο κόσμος από το φόβο των κατασχέσεων κρατάει τα λίγα αποθέματα σε χρήμα στο σπίτι.
Σε μια χώρα που μετράει ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας ένα ακόμα εκατομμύριο που εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, με το μισό πληθυσμό να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η πληρωμή του ρεύματος, η καταιγίδα των κατασχέσεων, συνιστά τελειωτικό χτύπημα.
Στην ουσία η πρακτική αυτή αποκλείει τον μισό πληθυσμό από το τραπεζικό και οικονομικό σύστημα και οδηγεί στο περιθώριο μεγάλα κοινωνικά στρώματα, τα οποία έχουν τσακιστεί οικονομικά από τα μνημόνια και τη φορολογία.
Η κυβέρνηση οφείλει να βρει άμεσα μια λύση για να προστατεύσει τουλάχιστον τις μικρές αποταμιεύσεις από τις κατασχέσεις, για να μην έχουμε καθημερινά δράματα.
Στην κατεύθυνση αυτή οφείλει να πιέσει και η αντιπολίτευση και όλοι οι φορείς, όπως το ΕΒΕΑ, για να προστατευτούν οι καταθέσεις των φτωχών αλλά και οι λογαριασμοί των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας που φιλοδοξεί με τον επικείμενο ανασχηματισμό να σηματοδοτήσει τις κυβερνητικές προτεραιότητες της νέας διετίας, οφείλει να δώσει προτεραιότητα στην επίλυση του τεράστιου αυτού κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος.
Η ΑΑΔΕ απαντά τις 18 πιο καυτές ερωτήσεις για τις κατασχέσεις!
Κατασχέσεις ακόμα για 100 ευρώ θα κάνει η Εφορία, βάζοντας «χέρι» σε μισθούς και ενοίκια! Το «μακρύ» χέρι της εφορίας θα νιώσουν ακόμα και οι μικροοφειλέτες, με χρέη έως 500 ευρώ, καθώς αν και ο νόμος προστατεύει τους λογαριασμούς τους, από την απειλή των κατασχέσεων, η ΑΑΔΕ θα τους παίρνει πριν καλά –καλά τα εισπράξουν! Θα μπορεί να κάνει κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» ακόμη και για τα μικροποσά έως 500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να τα κάνει απαιτητά από το λογιστήριο της επιχείρησης στην οποία εργάζεται ο οφειλέτης ή αν είναι ιδιοκτήτης ακινήτου, το οποίο νοικιάζει, θα μπορεί να εισπράττει απευθείας το ενοίκιο!
Όλα περιγράφονται «χαρτί και καλαμάρι» στο νέο εγχειρίδιο για θέματα φορολογίας και κατασχέσεων που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)!
Υπάρχουν όμως και περιορισμοί. Συγκεκριμένα, η Αρχή αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, αν το συνολικό ποσό τους κάθε μήνα, αφού βγούνε οι εισφορές είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ! Δηλαδή θα μπορούν να κατάσχουν τα πάντα, εκτός αν έχεις καθαρό μισθό κάτω από 730 ευρώ το μήνα, ίσως την γλυτώσεις! Ακόμα όμως και με τους περιορισμούς, αν η Διοίκηση είχε πάρει την απόφαση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της στα όρια του νόμου, τότε θα είχαμε πολλαπλάσιες κατασχέσεις και λουκέτα στην αγορά. Σημειωτέων, ότι ακόμα και με την απόφαση της Αρχής για «αυτοσυγκράτηση» των εφοριών στα μικρά χρέη, τον Ιούνιο, 1.608.263 φορολογούμενοι βρίσκονταν στην επικίνδυνη ζώνη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ ήδη έχουν εκτελεστεί αποφάσεις για 951.114 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Το εύλογο ερώτημα, είναι γιατί η Αρχή, θυμάται αυτά τα «κόλπα» τώρα. Όλα αυτά είναι γνωστά και ήδη προβλέπονται και ισχύουν σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ). Μέχρι τώρα όπως είναι γνωστό, η Αρχής, έχει διατηρήσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο και δεν έχει προσχωρήσει στην εξόντωση των οφειλετών. Αν χρησιμοποιούσε όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στην διάθεσή της, η ΑΑΔΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να «σπάσει» την αγορά και να τινάξει στον «αέρα» τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών με οφειλές. Όμως, όλα αυτά θα είχαν απρόβλεπτες συνέπειες και η Αρχή, φέρεται να έχει δώσει άτυπες οδηγίες στα δικαστικά τμήματα των εφοριών να μην ενεργοποιούν τις κατασχέσεις για οφειλές κάτω από 500 ευρώ, ακόμα και αν ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα.
Στο εγχειρίδιό της η ΑΑΔΕ εξηγεί με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων το πως θα αντιμετωπισθεί κάθε οφειλέτης:
Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο χρέος;
Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής Υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται είναι:
α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
β) κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.
Ποιά είναι η προδικασία πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης;
Για οφειλές για τις οποίες αποκτάται εκτελεστός τίτλος από 1/1/2014 και εξής, πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης καθίσταται υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής (ή υπερημερίας αντίστοιχα), με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη της οφειλής, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να παρακάμψει την τήρηση της ανωτέρω προδιαδικασίας;
Ναι, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του επείγοντος και σε εξαιρετικές περιπτώσεις (κατ' άρθρο 49 του ν. 4174/2013 και κατ' άρθρο 8 του ν.δ. 356/1974).
Ποιες είναι οι συνέπειες της κατάσχεσης ακινήτου;
Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων του ακινήτου ακόμη και εάν αυτά δεν περιγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης ή αν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση, από τότε.
Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;
Όχι.
Πότε υποχρεούται ο Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. να εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμού;
Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά από την παρέλευση σαράντα (40) ημερών και το αργότερο σε τέσσερις (4) μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε (5) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία κατά τα ανωτέρω. Οι ως άνω προθεσμίες δεν τηρούνται εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος που αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ.
Η έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού μετά από την πάροδο των νόμιμων προθεσμιών επιφέρει ακυρότητα αυτού;
Όχι.
Με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η αναστολή εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού;
Με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.
Πότε μεταβιβάζεται η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου στον υπερθεματιστή;
Μετά από την μεταγραφή της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. Μέχρι τότε η κυριότητα παραμένει στον κύριο του ακινήτου.
Υποβάλλεται αίτηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και από ποιόν;
Ναι, υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης, που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, προερχομένων από κάθε αιτία στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι κάθε είδους τόκοι, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών.
Πότε αναστέλλεται η εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής;
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτής, μέχρι την εξόφληση της οφειλής για την οποία εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση.
Μπορεί να κριθεί ατιμώρητη από την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή η πράξη της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο;
Ναι, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.
Μετά από την επιβολή από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε τρίτο κατάσχεσης σε περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για άλλες οφειλές προς το Δημόσιο στο ίδιο περιουσιακό στοιχείο;
Ναι.
Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;
Ναι, μετά από την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά από την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.
Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κλπ) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων. Στο ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.
Αναγκαστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014 (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) για ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το χρόνο επιβολής τους, μικρότερες του ανωτέρω ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη.
Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;
Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών, μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του Ά του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.
Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό κατάθεσης σε πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο είναι ακατάσχετο;
Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ, μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.
Είναι δυνατή η άρση επιβληθεισών κατασχέσεων στα χέρια τρίτων;
Ναι, εφόσον: 1. Εξοφληθεί το ποσόν για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο στα χέρια τρίτου. 2. Έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών του άρθρου 51 του ν. 4305/2014, το οποίο τηρείται και συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) έχει εξοφληθεί ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, β) έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη, γ) έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, όπως ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4305/2014, δ) η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της ρύθμισης του ν. 4305/2014 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί. 3. Έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης βάσει των διατάξεων των άρθρων 1-17 του ν. 4321/2015 "Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας" και συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις: α) έχει εξοφληθεί ποσοστό 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής πριν από οποιαδήποτε απαλλαγή, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσόν της προκαταβολής του άρθρου 15 του ν. 4321/2015, β) έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη, γ) έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, όπως αναφέρονται στα σχετικά κεφάλαια της αριθ. ΠΟΛ.1080/2015 (Β'628, ΑΔΑ: Β5Ν0Η-ΖΥΠ) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών "Ειδικά θέματα και λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση του ν. 4321/2015 (Α' 32)", δ) η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 4321/2015 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί. Λοιπές επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για τις οποίες δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, δεν αίρονται.
Δυναμίτης - Ειδήσεις You might also like:
dunamitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ