2017-08-21 13:37:40
Φωτογραφία για ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ε.Ι.ΘΕ.Λ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΡΟΥ
Ε.Ι.ΘΕ.Λ.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΛΕΡΟΥ –ΓΝΛ-ΚΥ (ΛΕΡΟΥ,ΠΑΤΜΟΥ,ΛΕΙΨΩΝ,ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ)

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΡΟΥ

Κύριε Δήμαρχε,

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, 11/8/2017, με σκοπό να σας πληροφορήσουμε για την πιθανή διακοπή κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής στους γιατρούς του Νοσοκομείου Λέρου, σε σχέση με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών (αρ πρωτ οικ 2/52259/ΔΕ που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο στις 19/7/2017 ) και που κατά την άποψη μας ερμηνεύεται αυθαίρετα από αρμόδιες Διοικητικές υπηρεσίες, προς το παρόν ΜΟΝΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ,στις υποβληθείσες ερωτήσεις μας , έχουμε να σας αναφέρουμε τα παρακάτω επί του σημαντικού αυτού θέματος:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής του άρθρου 11 παρ 38 του Ν 1881 /90 που δίνεται στους γιατρούς του Νοσοκομείου Λέρου και δινόταν επίσης και στους γιατρούς του Κ.Υ
. Πάτμου και στα ΠΠΙ Λειψών και Αγαθονησίου, με την υπ.αριθμ. πρωτ. ΔΑΑΔ 49193/11.11.2016 απόφαση της Διοικήτριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου διακόπηκε , μάλιστα και αναδρομικά από 1/1/2015 για τις προαναφερόμενες Υγειονομικές μονάδες (Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου ). Η ως άνω διακοπή έγινε με την αιτιολογία ότι το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής του Ν. 1881/ 1990 αφορά μόνο το πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στο Κ.Θ./ΓΝ-ΚΥ ΛΕΡΟΥ (βλ.σχετ.ΦΕΚ 3360 /15.12.2014 /Τ.Β, στο οποίο δημοσιεύτηκε η αρ . ΔΑΑΔ 36136 /262551 για την μεταφορά θέσεων και προσωπικού των Κ.Υ. του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας της Διοικητικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αρμοδιότητας 2ης Υ.Π.Ε ). Προφανώς , σύμφωνα με τη λογική τους, η Πάτμος και τα υπόλοιπα νησιά έγιναν προάστια του Πειραιά.

Στις 19/7/2017 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η ερμηνευτική – εφαρμοστική εγκύκλιος του Ν. 4472/2017 (Α’ 74) για τα ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ, από το υπουργείο Οικονομικών ,στο περιεχόμενο της οποίας διάφοροι «πρόθυμοι» παίζοντας προφανώς τον ρόλο του «λαγού» ανακάλυψαν ότι κόβονται τα ανωτέρω κίνητρα και από τους γιατρούς που υπηρετούν στις μονάδες Υγείας Λέρου (του Ε.Σ.Υ).

Κύριε Δήμαρχε, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών των Νησιών μας (Ε.Ι.ΘΕ.Λ) όπως και η Ομοσπονδία νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας(ΟΕΝΓΕ) που έχει ενημερωθεί και ενημερώνεται για τις εξελίξεις, ελπίζουμε και ο Ιατρικός Σύλλογος Καλύμνου, ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ , εξαντλώντας κάθε συνδικαλιστικό και νομικό δικαίωμα. Προσδοκούμε στην αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών μας (ΛΕΡΟΥ, ΠΑΤΜΟΥ, ΛΕΙΨΩΝ, ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ).

Ο νομοθέτης, (παραθέτω το σκεπτικό του όπως είναι) θεσπίζοντας τη διάταξη της παρ.38 του άρθρου 11 του Ν.1881/1990 είχε ως σκοπό την υλοποίηση της Συνταγματικής επιταγής του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 106 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο το Κράτος λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθορίων περιοχών και ειδικότερα την υποστελέχωση του Θεραπευτηρίου Λέρου και των αποκεντρωμένων μονάδων του της Πρωτοβάθμιας Υγείας που λειτουργούν στις παραμεθόριες περιοχές .Η υποστελέχωση υφίσταται και σήμερα ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό. Βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα το πόσο σέβονται το Αστικό Σύνταγμα οι Κυβερνήσεις του Αστικού Κράτους γράφοντας στα παλαιοτέρα των υποδημάτων τους τις ελάχιστες κατακτήσεις των εργαζομένων που αποτελούν Συνταγματικά Δικαιώματα. (Συμπεράσματα για τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε, μια που οι περικοπές μισθών είναι και υποχρεώσεις των μνημονίων, όπως κι η πολυδιαφημιζόμενη νησιωτικότητα κ.λ.π).

Συνεχίζοντας ο νομοθέτης θεσπίζοντας το ανωτέρω άρθρο νόμου προέβλεπε στην ενίσχυση του κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου σε προσωπικό για να «στηρίξει» και να «προωθήσει» την λεγόμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» την δεκαετία του 90. Σήμερα που έχουμε σε εξέλιξη το κλείσιμο δημόσιων ψυχιατρικών Νοσοκομείων, με οδηγίες της Ε.Ε. εφαρμοζόμενες από τις Κυβερνήσεις, ο Δήμος της Λέρου θα πρέπει να αντισταθεί , με όλες του τις δυνάμεις , σε τέτοιου είδους εξελίξεις .

Θα πρέπει να απαιτήσουμε, κ. Δήμαρχε, την περαιτέρω στελέχωση σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Θεραπευτηρίου – Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας με την παραμονή των κινήτρων. Σε διαφορετική περίπτωση οι μηνιαίες αποδοχές των γιατρών που υπηρετούν στις υγειονομικές μονάδες των νησιών θα μειωθούν υπέρμετρα ,σε σχέση και με τα ιατρικά καθήκοντα που ασκεί ο καθένας από εμάς, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε στις ακριτικές-νησιωτικές περιοχές. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος της ερήμωσης του Νοσοκομείου από γιατρούς (οι περισσότεροι, που υπηρετούν έχουν κλείσει την πενταετία και έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης) και της μη προσέλκυσης άλλων που είναι αναγκαίοι για την λειτουργία των υγειονομικών μονάδων του νησιού .

Σημειώνεται επιπλέον, ότι το νοσοκομείο δέχεται πλήθος μεταναστών και προσφύγων. Άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν περάσει μεγάλες κακουχίες (πόλεμος, πείνα) και συνεχίζουν να περνούν .Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους. Όσοι απ’ αυτούς δεν πνίγονται στα νερά της Μεσογείου φτάνουν σε κακή κατάσταση στο χώρο φιλοξενίας του νησιού, όπου υπερβάλλοντας τις δυνάμεις τους (γιατροί, νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό), προσφέρουν με τα όσα μέσα διαθέτουν κάθε δυνατή ιατρική περίθαλψη.

Επιπρόσθετα του θέματος των «κινήτρων» θα θέλαμε να τονίσουμε την υποχρέωση του Δήμου της Λέρου και όχι μόνον αυτού , να παλέψει και να αντισταθεί στο κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων . Ο Δήμος Λέρου πρέπει σθεναρά να πει «ΟΧΙ». Η πάλη αυτή δεν μπορεί παρά να είναι ένας αγώνας για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο χώρο της υγείας χωρίς επιχειρηματίες. Ήδη έχουν κλείσει 6 από τα 9 Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Χανίων, Πέτρας, Ολύμπου, Κέρκυρας, Τρίπολης και Νταού Πεντέλης ). Η πλειοψηφία των ασθενών θα καταλήξει είτε σε κάποια ιδιωτική δομή, αν υπάρχουν χρήματα, είτε θα αναλάβει την φροντίδα αυτών η οικογένεια . Αυτά γίνονται σήμερα όταν ο παραγόμενος πλούτος είναι αμύθητος αλλά καταλήγει στις τσέπες λίγων. Σήμερα που το Κράτος δίνει, για παράδειγμα, 300 εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοεργολάβους, που ελέγχουν τα διόδια γιατί έπεσε ο τζίρος τους .

Η δημοτική αρχή της Λέρου έχει ευθύνη να απαντήσει σε όλα αυτά που αναφέρονται ανωτέρω. Να διεκδικήσει την αλλαγή προς το βέλτιστο, να προασπίσει το δικαίωμα για δωρεάν υπηρεσίες υγείας των Δημοτών της με την στελέχωση του Νοσοκομείου,με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών του Νησιού. Θεωρούμε ότι τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Δήμαρχο, όσο και οι Βουλευτές του νομού (σημειώνουμε ότι οι τελευταίοι έχουν ψηφήσει τις περικοπές μισθών κ.λ.π επομένως η ευθύνη που φέρουν είναι μεγάλη) θα πρέπει να απαιτήσετε από τις ηγεσίες του υπουργείων Υγείας και Οικονομικών την συνέχιση της χορήγησης των κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής. Ο καθένας πλέον αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για την τυχόν αποδυνάμωση του Νοσοκομείου - Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου καθώς και των Κέντρων Υγείας από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Λέρος 16 Αυγούστου 2017

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ