2012-05-24 02:09:22
Φωτογραφία για Αποφάσεις τον Ιούνιο για τα ευρωομόλογα
Δεν προβλέπεται αποχώρηση χώρας από το ευρώ δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Συζητήσεις «με ειλικρίνεια και ισχυρή θέληση για συμβιβασμό» ζήτησε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία επικεντρώνεται στην προετοιμασία για τη λήψη αποφάσεων τον Ιούνιο.

«Σας κάλεσα για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ, λέγοντας πως το έργο αυτό είναι εξίσου καθοριστικής σημασίας με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη χαλιναγώγηση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους.

 «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αξιοποιώντας στο έπακρο την εσωτερική αγορά» τόνισε ο βαν Ρομπάι. Επαναλαμβάνοντας πως η Σύνοδος δεν στοχεύει στο να καταλήξει σε συγκεκριμένες κινήσεις, ο Ρομπάι ανέφερε πως «ετοιμάζουμε το έδαφος για ισχυρές αποφάσεις τον Ιούνιο».


«Αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά σήμερα θα ανοίξουμε προοπτικές ελπίδας» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις κινήσεις για τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνη, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται τα λεγόμενα «ομόλογα έργου» (project bonds), μέσω των οποίων θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ συμφώνησε την Τρίτη χθες σε ένα «πιλοτικό» σχέδιο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση υποδομών μέσω των ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης.

Οι κοινές εγγυήσεις από μέρους της ΕΕ και της ΕΤΕπ θα μειώσουν τον οικονομικό κίνδυνο για τα έργα, κάνοντάς τα πιο ελκυστικά για τις τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις, μειώνοντας εν μέρει το βάρος για τις κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν δημόσια έργα.

Ωστόσο, το ξεχωριστό θέμα των ευρωομολόγων -το οποίο προτίθετο να ρίξει στο τραπέζι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ- κυριαρχούσε στις δηλώσεις των ηγετών ενώ προσέρχονταν στη συνάντηση.

Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία (αλλά και η, εκτός Ευρωζώνης, Σουηδία) προσήλθαν στη Σύνοδο επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή τους. «Το ζήτημα θα βρεθει επί τάπητος, και νομίζω πως είναι δίκαιο να εξετάσουμε ακριβώς τι θα σήμαινε» ο κοινός δανεισμός, ανέφερε από την πλευρά της (διασωθείσας) Ιρλανδίας ο πρωθυπουργός Ένταν Κένι.

Σουλτς: «Στήριξη στην Ελλάδα, αλλά με τήρηση των συμφωνιών»

Στο θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΜάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο: «Ορισμένοι στην Ελλάδα καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό να διακοπεί η αποπληρωμή του χρέους, να σταματήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και ταυτόχρονα να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, απολαμβάνοντας τη βοήθεια της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχω την εντύπωση ότι στην Ευρώπη μιλάμε πάρα πολύ για την Ελλάδα και πολύ λιγότερο για τους Έλληνες» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚ και τόνισε πως ο ελληνικός λαός υποφέρει και είναι σε κατάσταση απελπισίας.

Ο Μάρτιν Σουλτς συνέχισε λέγοντας ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες, χωρίς παράλληλα, να βλέπουν κάποιο φως ελπίδας. Ωστόσο, συνέχισε, οι θυσίες αυτές θα αποδώσουν και τα πράγματα θα καλυτερέψουν, δεδομένου ότι η Ευρώπη ρίχνει σήμερα μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη.

«Πρέπει να πούμε την αλήθεια στους Έλληνες ότι ο δρόμος τον οποίο ακολουθούν είναι επώδυνος, αλλά και ότι θα αποδώσει αργότερα. Θα πρέπει επίσης να τους πούμε ότι ο δρόμος της εξόδου από το ευρώ είναι ο πιο επώδυνος» υπογράμμισε.

Ο κ. Σουλτς επέμεινε, επίσης, ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Τρόικα πρέπει να τηρηθεί και ότι αν η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα καταγγείλει μονομερώς αυτή τη συμφωνία, και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα αισθανθούν ότι αποδεσμεύονται από αυτήν και θα σταματήσουν τις χρηματοδοτήσεις.

Σχετικά με τη σεναριολογία γύρω από έξοδο από το ευρώ, ο Σουλτς σχολίασε: «Όσοι βρίσκονται στην ευρωζώνη δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν γιατί έχουν υιοθετήσει και εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό νόμο, οπότε η έξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ. Φόρμουλα βάσει της οποίας θα επιτρέπεται σε μία χώρα μέλος να αποχωρεί (από το ευρώ) είναι κάτι που δεν περιλαμβάνεται στη συνθήκη της ΕΕ», κατέληξε.

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ