2012-05-24 06:50:45
«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη με την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που μετέφεραν πριν από λίγο Βαν Ρομπέι και Μπαρόζο και στο οποίο κατέληξαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.
«Σεβόμαστε τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα αγγίζει τα 150 δις ευρώ από το 2010 και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα διοχετεύσουμε διαρθρωτικά κονδυλια και στοχευμένες επενδύσεις με στόχο την αναθέρμανση της ανάπτυξης και της ιδιωτικής οικονομίας. Αναμένουμε ότι μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα σεβαστεί τα συμφωνηθέντα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου.
Εξάλλου, σημείωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει βαθιά διάσταση απόψεων σχετικά με τα ευρωομόλογα. Συζητήθηκαν διάφορες ιδέες και προτάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, επεσήμανε, αλλά πρόσθεσε πως τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν μόνο ως κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΟΝΕ.
Ο πρόεδρος της Κομμισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο από τη δική του πλευρά δήλωσε: «Ας μην παρασυρόμαστε από την σπέκουλα και τα διάφορα σενάρια».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διέψευσε τα σενάρια περί plan B λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν γνωρίζω για κανένα σχέδιο Β στην περίπτωση ελληνικής εξόδου».
Στο τραπέζι έπεσαν θέματα όπως η εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης, τα ευρωομόλογα, η αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ και ο επαναπρογραμματισμός των κονδυλίων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής των 27
Με μια παράγραφο που λέξη προς λέξη συνοψίζει τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των Ευρωπαίων ηγετών της Κομισιόν και της ΕΚΤ, οι 27 αποφάσισαν να στείλουν μήνυμα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα για το τι περιμένουν το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με προσχέδιο της Συνόδου που διέρρευσε στο τύπο οι 27 αναφέρουν ότι:
«Προσδοκούμε έναν ομαλό σχηματισμό νέας κυβέρνησης η οποία θα έχει υπό την ευθύνη της το πρόγραμμα προσαρμογής και επαρκή πλειοψηφία για να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται... Αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Επαναλαμβάνουν ότι «τα μέλη της Ευρωζώνης από το Μάιο του 2010 συνεισφέρουν σημαντικά για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει δείχνοντας απαράμιλλη αλληλεγγύη. Μαζί με το ΔΝΤ, η έως τώρα χρηματοδότηση ανέρχεται στα 148 δισ. ευρώ», υπολογισμό στον οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές και ο επίτροπος Ρεν.
Δεν παραλείπουν να αναγνωρίσουν τις «σημαντικές προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών», που όμως πρέπει να αποφασίσουν στις κάλπες με «πλήρη κατανόηση των προκλήσεων που θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν». Τέλος καταλήγουν πως «μαζί, έχουμε αναπτύξει μία συνεργασία αλληλεγγύης και αμοιβαίας ευθύνης για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», δίνοντας σαφώς το στίγμα ότι η συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης είναι άμεση συνάρτηση της εφαρμογής του προγράμματος.
Μέτρα κατά της ύφεσης ζήτησε ο Π. Πικραμένος
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός πήρε το λόγο κατά τη διάρκεια του δείπνου και αναφέρθηκε αρχικά στα αποτελέσματα των εκλογών. Επεσήμανε ότι εκφράζουν την αβεβαιότητα της κοινωνίας αγωνία για το μέλλον. Μίλησε εκτενώς για τις συνέπειες της ύφεσης, η οποία σωρευτικά φτάνει το 15% και την ανεργία που έχει ξεπεράσει το 20% και στους νέους το 50%.
Όπως είπε ο κ. Π. Πικραμένος «αυτό το κόστος προσαρμογής δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και γι αυτό χρειάζεται άμεση ανάκτηση της εμπιστοσύνης και πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες». Πρότεινε μάλιστα κάποια μέτρα, όπως ότι Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσει ενώ έχει φτάσει η ώρα και τα Ευρωομόλογα έργων να μπουν στην αναπτυξιακή εξίσωση.
Η εκταμίευση των 6,5 δις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες θα βοηθήσει σημαντικά την αλλαγή του κλίματος στην αγορά.
Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει η «αξιοποίηση με μεγαλύτερη ευελιξία των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων». Ζήτησε μάλιστα και την «ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού».
Ο κ. Πικραμμένος συναντήθηκε πριν τη σύνοδο με τον Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος του μετέφερε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ. Κατ' ιδίαν συναντήσεις είχε ο κ. Πικραμμένος επίσης με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων - κάτι το οποίο η ίδια απορρίπτει, ενώ η Γαλλία υποστηρίζει - υπήρξε το αντικείμενο ενός «ισορροπημένου» διαλόγου στη σύνοδο. «Υπήρξε ένας ποικίλος διάλογος για τα ευρωομόλογα, αλλά πολύ ισορροπημένος» και διατυπώθηκαν «διαφορετικές απόψεις», ανέφερε η Μέρκελ.
«Εξήγησα τη θέση μου, [τη θέση] της Γερμανίας», ενώ ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «εκφράστηκε για το θέμα όπως είχε εξαγγείλει, αλλά έγινε μια συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Πολλοί συμμετέχοντες» εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου και για το επίπεδο των επιτοκίων που θα είχε το δυνητικό αμοιβαιοποιημένο χρέος της Ευρωζώνης, τόνισε ακόμη η Μέρκελ.
Ο Φρανσουά Ολάντ εξήγησε νωρίτερα ότι έχει μια «άλλη αντίληψη» από εκείνη της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία «δεν θεωρεί τα ευρωομόλογα [εργαλείο] ανάπτυξης», αλλά αποτέλεσμα «μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής ολοκλήρωσης». Ο Ολάντ σημείωσε δε ότι «η προοπτική [της έκδοσης] ευρωομολόγων» θα εγγραφεί στην ημερησία διάταξη της ΕΕ.
«Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε παράλληλα κατηγορηματικά ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν κάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι επιθυμεί και ευνοεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Συνεχίζοντας, ο Ολάντ τόνισε ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι νομικά αδύνατη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Ο Σουλτς υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τη Δανία και τη Βρετανία, έχουν νομική υποχρέωση να υιοθετήσουν το ευρώ και μόλις το κάνουν να συμμορφωθούν με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος.
«Δεν μιλώ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», ανέφερε προσερχόμενος στη σύνοδο ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν, διευκρινίζοντας, παράλληλα, πως ''στη χώρα μου προσαρμόσαμε τον προϋπολογισμό κατά 3% του ΑΕΠ, επειδή θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό σενάριο''.
Η Ευρωζώνη χρειάζεται υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ξεπεράσει την κρίση, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να εγκρίνει ένα «αποφασιστικό σχέδιο» τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της νομισματικής ένωσης, αλλά «πρέπει επίσης να ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα», δήλωσε ο Κάμερον.
Αυτό απαιτεί «να υπάρχει μια τράπεζα που θα στέκεται πίσω από το ενιαίο νόμισμα, με συνεκτικά μακροπρόθεσμα σχέδια που θα καταστήσουν σίγουρο ότι το ενιαίο νόμισμα είναι συνεκτικό», αλλιώς «η κρίση θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται», τόνισε ο Κάμερον.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα σχέδιο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση υποδομών μέσω ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης, ωστόσο η Γερμανία συνέχισε να αντιτίθεται στην πιο φιλόδοξη ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων.
Πάντως, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διατηρεί την πίεση προς την Ελλάδα για την ανάταξη της δημοσιονομικών της λέγοντας ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε από το BBC.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία δήλωσε ότι οι πολιτικοί και οικονομικοί αξιωματούχοι δεν πρέπει να περιγράφουν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μια «επικίνδυνη οδό», αλλά αντίθετα να μιλούν για τα μέσα εξόδου από την κρίση.
Τη θέλησή τους για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξέφρασαν, από κοινού, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ύστερα από την προπαρασκευαστική διμερή συνάντησή τους και πριν μεταβούν στις Βρυξέλλες.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συζητήσουν τη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της άτυπης αυνόδου, δήλωσε πριν τη σύνοδο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό. Ο Γάλλος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της λήψης νέων μέτρων για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή μίας «καταστροφικής» εξόδου από την ευρωζώνη, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες για τη νομισματική ένωση. «Λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα, επί παραδείγματι, να χρησιμοποιηθούν οι διαρθρωτικοί πόροι κατά στοχευμένο τρόπο για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, διότι πρέπει να δώσουμε στους Ελληνες κάποιου είδους προοπτική», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. «Κατά τη συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με την Αγκελα Μέρκελ ετέθη το θέμα μίας πρόσθετης κίνησης, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να δώσει ώθηση στην οικονομία της», είπε αναφερόμενος στην γαλλο-γερμανική συνάντηση της 15ης Μαΐου. «...Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη. Πρέπει να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η Γαλλία δεν θα επικυρώσει το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο στα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, δήλωσε την Τετάρτη γαλλική κυβερνητική πηγή. Η επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου από τη Γαλλία θα "μπει στον πάγο" "έως ότου υπάρξουν αρκετά εργαλεία για την ανάπτυξη", σημείωσε αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την αντίθεσή του προς την έκδοση ευρωομολόγων σε συνέντευξή στο τοπικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR , η οποία μεταδόθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου. «Ο (πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά) Ολάντ θέλει να συζητήσει τα ευρωομόλογα, μόλις εξελέγη. Φυσικά, θα τα συζητήσουμε, αν θέλει ο Γάλλος πρόεδρος», δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γερμανία θα παραμείνει ωστόσο αμετακίνητη στη θέση της. Το Βερολίνο όχι μόνο παραμένει αμετακίνητο στη θέση του ως προς τα ευρωομόλογα, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην επιμονή της Γαλλίας, η οποία θεωρεί ότι «όλα πρέπει να τοποθετηθούν στο τραπέζι».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια και κατέστησαν ανταγωνιστικότερη τη Γερμανία. «Οι συνταγές που λειτουργούν καλά πρέπει να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες», είπε. Σε ερώτηση σχετικά με το αν επιθυμεί να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ στην προεδρία του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε να δώσει ακριβή απάντηση, ωστόσο δήλωσε αντίθετος με την ιδέα της κατοχής μόνο της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup χωρίς τη διατήρηση παράλληλα και της θέσης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. «Θα ήταν πολύ κακό να έχουμε έναν αποκλειστικό πρόεδρο του Eurogroup», είπε.
Από τη μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία προτείνει έξι μέσα για να ανακάμψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη χωρίς να χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων είναι η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής μέσω «καινοτόμων οδών». «Όποιος επιθυμεί να πετύχει βραχυπρόθεσμα ανάπτυξη με τη βοήθεια προγραμμάτων δαπανών χρηματοδοτημένων από τα χρέη δεν έχει διδαχθεί τίποτε από τις δραματικές εμπειρίες της κρίσης», αναφέρει ο Βεστερβέλε σε άρθρο του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα «Λε Μοντ». «Η ΕΕ δεν πρέπει να δαπανά περισσότερα, πρέπει αντίθετα να επενδύει καλύτερα τους πόρους της», προσθέτει.
Ο Γκίντο Βεστερβέλε διερευνά τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μεγάλα έργα υποδομών, χωρίς ωστόσο να λέει αν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τα λεγόμενα «αναπτυξιακά ομόλογα» (project bonds). Την ιδέα αυτή υποστηρίζει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Αναφορικά με τη διασυνοριακή ανάπτυξη των ευρωπαϊκών υποδομών, πρέπει να κινητοποιήσουμε ιδιωτικά κεφάλαια και να διερευνήσουμε καινοτόμες οδούς σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. Οι πέντε άλλοι τρόποι που αναφέρει ο Γκίντο Βεστερβέλε είναι: ο επαναπροσανατολισμός του προϋπολογισμού της ΕΕ προς την ανάπτυξη, η χρήση αδιάθετων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών κεφαλαίων που ανέρχονται σε περίπου 80 δισ. ευρώ, η βελτίωση της πρόσβασης στα κεφάλαια για τις επιχειρήσεις μέσω μιας αύξησης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς στον τομέα της ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας και η ενίσχυση των ελεύθερων συναλλαγών.
Την ίδια ώρα, η γερμανική κεντρική τράπεζα αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή της, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, πως "η εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα είναι πολύ ανησυχητική", αλλά η διεθνής οικονομική στήριξη της Αθήνας "δεν πρέπει να επεκταθεί περαιτέρω".
Ο Ράινερ Μπρύντερλε, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του μικρότερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άγκελα Μέρκελ, "δεν απέκλεισε μια εισαγωγή ευρωομολόγων αφού πρώτα υιοθετηθούν η δημοσιονομική συνθήκη και ο χρυσός δημοσιονομικός κανόνας", σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό ραδιοσταθμό Ντοϊτσλαντφούνκ. "Δεν αποκλείω στο τέλος μιας διαδικασίας να μπορούν να υπάρξουν τέτοια πράγματα", δήλωσε ο Μπρούντερλε. "Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει σε μια φάση όπου οι διαφορές ανάμεσα στα επιτόκια είναι ακραίες", υπογράμμισε.
«Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Έλληνες να παραμείνουν στο ευρώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέρ Μπαγί. Η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως προκύπτουν από το δεύτερο πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ο κ. Μπαγί, τόνισε ότι η Επιτροπή σέβεται την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, κάτι που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα είπαν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές της Ευρωζώνης την Τετάρτη, επικαλούμενες μια συμφωνία μεταξύ αξιωματούχων, κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup Working Group (EWG).
Επίσης, γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα. Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Ντι Τσάιτ" αναφέρει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γεργκ Άσμουσεν, ένας Γερμανός διευθυντής της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας.
Μέσα σε όλα αυτά, ο τέως πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. "Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν καταστροφικές", δηλώνει χαρακτηριστικά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Σεβόμαστε τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα αγγίζει τα 150 δις ευρώ από το 2010 και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα διοχετεύσουμε διαρθρωτικά κονδυλια και στοχευμένες επενδύσεις με στόχο την αναθέρμανση της ανάπτυξης και της ιδιωτικής οικονομίας. Αναμένουμε ότι μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα σεβαστεί τα συμφωνηθέντα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου.
Εξάλλου, σημείωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει βαθιά διάσταση απόψεων σχετικά με τα ευρωομόλογα. Συζητήθηκαν διάφορες ιδέες και προτάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, επεσήμανε, αλλά πρόσθεσε πως τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν μόνο ως κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΟΝΕ.
Ο πρόεδρος της Κομμισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο από τη δική του πλευρά δήλωσε: «Ας μην παρασυρόμαστε από την σπέκουλα και τα διάφορα σενάρια».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διέψευσε τα σενάρια περί plan B λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν γνωρίζω για κανένα σχέδιο Β στην περίπτωση ελληνικής εξόδου».
Στο τραπέζι έπεσαν θέματα όπως η εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης, τα ευρωομόλογα, η αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ και ο επαναπρογραμματισμός των κονδυλίων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής των 27
Με μια παράγραφο που λέξη προς λέξη συνοψίζει τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των Ευρωπαίων ηγετών της Κομισιόν και της ΕΚΤ, οι 27 αποφάσισαν να στείλουν μήνυμα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα για το τι περιμένουν το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με προσχέδιο της Συνόδου που διέρρευσε στο τύπο οι 27 αναφέρουν ότι:
«Προσδοκούμε έναν ομαλό σχηματισμό νέας κυβέρνησης η οποία θα έχει υπό την ευθύνη της το πρόγραμμα προσαρμογής και επαρκή πλειοψηφία για να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται... Αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Επαναλαμβάνουν ότι «τα μέλη της Ευρωζώνης από το Μάιο του 2010 συνεισφέρουν σημαντικά για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει δείχνοντας απαράμιλλη αλληλεγγύη. Μαζί με το ΔΝΤ, η έως τώρα χρηματοδότηση ανέρχεται στα 148 δισ. ευρώ», υπολογισμό στον οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές και ο επίτροπος Ρεν.
Δεν παραλείπουν να αναγνωρίσουν τις «σημαντικές προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών», που όμως πρέπει να αποφασίσουν στις κάλπες με «πλήρη κατανόηση των προκλήσεων που θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν». Τέλος καταλήγουν πως «μαζί, έχουμε αναπτύξει μία συνεργασία αλληλεγγύης και αμοιβαίας ευθύνης για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», δίνοντας σαφώς το στίγμα ότι η συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης είναι άμεση συνάρτηση της εφαρμογής του προγράμματος.
Μέτρα κατά της ύφεσης ζήτησε ο Π. Πικραμένος
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός πήρε το λόγο κατά τη διάρκεια του δείπνου και αναφέρθηκε αρχικά στα αποτελέσματα των εκλογών. Επεσήμανε ότι εκφράζουν την αβεβαιότητα της κοινωνίας αγωνία για το μέλλον. Μίλησε εκτενώς για τις συνέπειες της ύφεσης, η οποία σωρευτικά φτάνει το 15% και την ανεργία που έχει ξεπεράσει το 20% και στους νέους το 50%.
Όπως είπε ο κ. Π. Πικραμένος «αυτό το κόστος προσαρμογής δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και γι αυτό χρειάζεται άμεση ανάκτηση της εμπιστοσύνης και πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες». Πρότεινε μάλιστα κάποια μέτρα, όπως ότι Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσει ενώ έχει φτάσει η ώρα και τα Ευρωομόλογα έργων να μπουν στην αναπτυξιακή εξίσωση.
Η εκταμίευση των 6,5 δις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες θα βοηθήσει σημαντικά την αλλαγή του κλίματος στην αγορά.
Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει η «αξιοποίηση με μεγαλύτερη ευελιξία των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων». Ζήτησε μάλιστα και την «ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού».
Ο κ. Πικραμμένος συναντήθηκε πριν τη σύνοδο με τον Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος του μετέφερε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ. Κατ' ιδίαν συναντήσεις είχε ο κ. Πικραμμένος επίσης με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων - κάτι το οποίο η ίδια απορρίπτει, ενώ η Γαλλία υποστηρίζει - υπήρξε το αντικείμενο ενός «ισορροπημένου» διαλόγου στη σύνοδο. «Υπήρξε ένας ποικίλος διάλογος για τα ευρωομόλογα, αλλά πολύ ισορροπημένος» και διατυπώθηκαν «διαφορετικές απόψεις», ανέφερε η Μέρκελ.
«Εξήγησα τη θέση μου, [τη θέση] της Γερμανίας», ενώ ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «εκφράστηκε για το θέμα όπως είχε εξαγγείλει, αλλά έγινε μια συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Πολλοί συμμετέχοντες» εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου και για το επίπεδο των επιτοκίων που θα είχε το δυνητικό αμοιβαιοποιημένο χρέος της Ευρωζώνης, τόνισε ακόμη η Μέρκελ.
Ο Φρανσουά Ολάντ εξήγησε νωρίτερα ότι έχει μια «άλλη αντίληψη» από εκείνη της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία «δεν θεωρεί τα ευρωομόλογα [εργαλείο] ανάπτυξης», αλλά αποτέλεσμα «μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής ολοκλήρωσης». Ο Ολάντ σημείωσε δε ότι «η προοπτική [της έκδοσης] ευρωομολόγων» θα εγγραφεί στην ημερησία διάταξη της ΕΕ.
«Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε παράλληλα κατηγορηματικά ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν κάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι επιθυμεί και ευνοεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Συνεχίζοντας, ο Ολάντ τόνισε ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι νομικά αδύνατη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Ο Σουλτς υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τη Δανία και τη Βρετανία, έχουν νομική υποχρέωση να υιοθετήσουν το ευρώ και μόλις το κάνουν να συμμορφωθούν με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος.
«Δεν μιλώ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», ανέφερε προσερχόμενος στη σύνοδο ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν, διευκρινίζοντας, παράλληλα, πως ''στη χώρα μου προσαρμόσαμε τον προϋπολογισμό κατά 3% του ΑΕΠ, επειδή θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό σενάριο''.
Η Ευρωζώνη χρειάζεται υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ξεπεράσει την κρίση, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να εγκρίνει ένα «αποφασιστικό σχέδιο» τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της νομισματικής ένωσης, αλλά «πρέπει επίσης να ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα», δήλωσε ο Κάμερον.
Αυτό απαιτεί «να υπάρχει μια τράπεζα που θα στέκεται πίσω από το ενιαίο νόμισμα, με συνεκτικά μακροπρόθεσμα σχέδια που θα καταστήσουν σίγουρο ότι το ενιαίο νόμισμα είναι συνεκτικό», αλλιώς «η κρίση θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται», τόνισε ο Κάμερον.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα σχέδιο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση υποδομών μέσω ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης, ωστόσο η Γερμανία συνέχισε να αντιτίθεται στην πιο φιλόδοξη ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων.
Πάντως, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διατηρεί την πίεση προς την Ελλάδα για την ανάταξη της δημοσιονομικών της λέγοντας ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε από το BBC.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία δήλωσε ότι οι πολιτικοί και οικονομικοί αξιωματούχοι δεν πρέπει να περιγράφουν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μια «επικίνδυνη οδό», αλλά αντίθετα να μιλούν για τα μέσα εξόδου από την κρίση.
Τη θέλησή τους για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξέφρασαν, από κοινού, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ύστερα από την προπαρασκευαστική διμερή συνάντησή τους και πριν μεταβούν στις Βρυξέλλες.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συζητήσουν τη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της άτυπης αυνόδου, δήλωσε πριν τη σύνοδο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό. Ο Γάλλος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της λήψης νέων μέτρων για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή μίας «καταστροφικής» εξόδου από την ευρωζώνη, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες για τη νομισματική ένωση. «Λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα, επί παραδείγματι, να χρησιμοποιηθούν οι διαρθρωτικοί πόροι κατά στοχευμένο τρόπο για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, διότι πρέπει να δώσουμε στους Ελληνες κάποιου είδους προοπτική», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. «Κατά τη συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με την Αγκελα Μέρκελ ετέθη το θέμα μίας πρόσθετης κίνησης, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να δώσει ώθηση στην οικονομία της», είπε αναφερόμενος στην γαλλο-γερμανική συνάντηση της 15ης Μαΐου. «...Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη. Πρέπει να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η Γαλλία δεν θα επικυρώσει το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο στα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, δήλωσε την Τετάρτη γαλλική κυβερνητική πηγή. Η επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου από τη Γαλλία θα "μπει στον πάγο" "έως ότου υπάρξουν αρκετά εργαλεία για την ανάπτυξη", σημείωσε αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την αντίθεσή του προς την έκδοση ευρωομολόγων σε συνέντευξή στο τοπικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR , η οποία μεταδόθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου. «Ο (πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά) Ολάντ θέλει να συζητήσει τα ευρωομόλογα, μόλις εξελέγη. Φυσικά, θα τα συζητήσουμε, αν θέλει ο Γάλλος πρόεδρος», δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γερμανία θα παραμείνει ωστόσο αμετακίνητη στη θέση της. Το Βερολίνο όχι μόνο παραμένει αμετακίνητο στη θέση του ως προς τα ευρωομόλογα, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην επιμονή της Γαλλίας, η οποία θεωρεί ότι «όλα πρέπει να τοποθετηθούν στο τραπέζι».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια και κατέστησαν ανταγωνιστικότερη τη Γερμανία. «Οι συνταγές που λειτουργούν καλά πρέπει να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες», είπε. Σε ερώτηση σχετικά με το αν επιθυμεί να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ στην προεδρία του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε να δώσει ακριβή απάντηση, ωστόσο δήλωσε αντίθετος με την ιδέα της κατοχής μόνο της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup χωρίς τη διατήρηση παράλληλα και της θέσης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. «Θα ήταν πολύ κακό να έχουμε έναν αποκλειστικό πρόεδρο του Eurogroup», είπε.
Από τη μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία προτείνει έξι μέσα για να ανακάμψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη χωρίς να χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων είναι η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής μέσω «καινοτόμων οδών». «Όποιος επιθυμεί να πετύχει βραχυπρόθεσμα ανάπτυξη με τη βοήθεια προγραμμάτων δαπανών χρηματοδοτημένων από τα χρέη δεν έχει διδαχθεί τίποτε από τις δραματικές εμπειρίες της κρίσης», αναφέρει ο Βεστερβέλε σε άρθρο του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα «Λε Μοντ». «Η ΕΕ δεν πρέπει να δαπανά περισσότερα, πρέπει αντίθετα να επενδύει καλύτερα τους πόρους της», προσθέτει.
Ο Γκίντο Βεστερβέλε διερευνά τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μεγάλα έργα υποδομών, χωρίς ωστόσο να λέει αν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τα λεγόμενα «αναπτυξιακά ομόλογα» (project bonds). Την ιδέα αυτή υποστηρίζει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Αναφορικά με τη διασυνοριακή ανάπτυξη των ευρωπαϊκών υποδομών, πρέπει να κινητοποιήσουμε ιδιωτικά κεφάλαια και να διερευνήσουμε καινοτόμες οδούς σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. Οι πέντε άλλοι τρόποι που αναφέρει ο Γκίντο Βεστερβέλε είναι: ο επαναπροσανατολισμός του προϋπολογισμού της ΕΕ προς την ανάπτυξη, η χρήση αδιάθετων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών κεφαλαίων που ανέρχονται σε περίπου 80 δισ. ευρώ, η βελτίωση της πρόσβασης στα κεφάλαια για τις επιχειρήσεις μέσω μιας αύξησης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς στον τομέα της ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας και η ενίσχυση των ελεύθερων συναλλαγών.
Την ίδια ώρα, η γερμανική κεντρική τράπεζα αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή της, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, πως "η εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα είναι πολύ ανησυχητική", αλλά η διεθνής οικονομική στήριξη της Αθήνας "δεν πρέπει να επεκταθεί περαιτέρω".
Ο Ράινερ Μπρύντερλε, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του μικρότερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άγκελα Μέρκελ, "δεν απέκλεισε μια εισαγωγή ευρωομολόγων αφού πρώτα υιοθετηθούν η δημοσιονομική συνθήκη και ο χρυσός δημοσιονομικός κανόνας", σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό ραδιοσταθμό Ντοϊτσλαντφούνκ. "Δεν αποκλείω στο τέλος μιας διαδικασίας να μπορούν να υπάρξουν τέτοια πράγματα", δήλωσε ο Μπρούντερλε. "Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει σε μια φάση όπου οι διαφορές ανάμεσα στα επιτόκια είναι ακραίες", υπογράμμισε.
«Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Έλληνες να παραμείνουν στο ευρώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέρ Μπαγί. Η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως προκύπτουν από το δεύτερο πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ο κ. Μπαγί, τόνισε ότι η Επιτροπή σέβεται την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, κάτι που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα είπαν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές της Ευρωζώνης την Τετάρτη, επικαλούμενες μια συμφωνία μεταξύ αξιωματούχων, κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup Working Group (EWG).
Επίσης, γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα. Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Ντι Τσάιτ" αναφέρει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γεργκ Άσμουσεν, ένας Γερμανός διευθυντής της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας.
Μέσα σε όλα αυτά, ο τέως πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. "Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν καταστροφικές", δηλώνει χαρακτηριστικά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ισορροπίες τρόμου στην ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ