2017-10-12 14:18:55
Φωτογραφία για «ΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΩΣ 300.000 ΕΥΡΩ
Σε άτυπο μορατόριουμ για την αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών για ακίνητα που έχουν εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ συμφώνησαν οι τράπεζες έπειτα από κυβερνητική παρότρυνση. Η δέσμευση θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του χρόνου και αφορά σε όλα τα ακίνητα φυσικών προσώπων, δηλαδή είτε πρόκειται για πρώτη κατοικία είτε όχι. Οι τράπεζες αποδέχθηκαν το άτυπο μορατόριουμ, προκρίνοντας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τους πλειστηριασμούς για μεγάλα ακίνητα,  εμπορικά ή βιομηχανικά ή μεγαλύτερης αξίας κατοικίες, που αποτελούν άλλωστε το μεγάλο στοκ των ακινήτων προς ρευστοποίηση και για τα οποία έχουν ξεκινήσει διαδικασίες. Πρόκειται για ακίνητα που θα ρευστοποιηθούν μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έχει ενεργοποιηθεί και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Δεκεμβρίου.

Με δεδομένο ότι οι πλειστηριασμοί ήταν «παγωμένοι» εδώ και περίπου οκτώ χρόνια, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι για τη ρευστοποίηση των ακινήτων μεγαλύτερης αξίας, δηλαδή άνω των 300.000 ευρώ, θα απαιτηθούν πολύ περισσότεροι από τρεις μήνες, όσο δηλαδή το άτυπο μορατόριουμ που συνομολογήθηκε με την κυβέρνηση
. Σύμφωνα με τις τράπεζες, στο στόχαστρο θα τεθούν κυρίως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και εκείνοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές οφειλές και βρίσκουν ασυλία πίσω από το πάγωμα των πλειστηριασμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Τετάρτη, ημέρα διενέργειας πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, ματαιώθηκαν στο πλαίσιο της δράσης των λεγόμενων «συλλογικοτήτων», προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ακινήτων που ανήκαν σε επιχειρηματίες και είχαν υπέρογκες οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Συμβολαιογραφικό Σύνδεσμο, επιχειρηματίας, κατά της περιουσίας του οποίου είχε προγραμματιστεί πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου, είχε οφειλές 23 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ ήταν οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ μεταξύ των πλειστηριασμών που αναβλήθηκαν ήταν και δύο στην Αθήνα επιχειρηματιών με οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Ασφαλή στοιχεία για το στοκ των ακινήτων που έχουν βγει σε πλειστηριασμό, δηλαδή έχουν ήδη λάβει ημερομηνία διεξαγωγής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών. Ο αριθμός τους από την 1η Ιανουαρίου του 2016 ανέρχεται σε 7.218, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την πλειονότητα των δανείων που έχουν καταγγελθεί δεν έχουν ασκηθεί αναγκαστικά μέτρα, καθώς οι διαδικασίες συνεπάγονται κόστος για τις τράπεζες και τα αποτελέσματα είναι αβέβαια με δεδομένο το παρατεταμένο πάγωμα των πλειστηριασμών.

Στοκ 15.000 ακινήτων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων κ. Γιώργου Ρούσκα, το στοκ των ακινήτων προς πλειστηριασμό προσεγγίζει τις 15.000 ακίνητα, στοιχείο που δημιουργεί προβληματισμό για μια ενδεχόμενη νέα πτώση των τιμών που θα προκαλούσαν οι μαζικοί πλειστηριασμοί. Να σημειωθεί ότι όπως προβλέπει ο νόμος, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα, από μία που ισχύει σήμερα και σε δύο βάρδιες, δηλαδή η μία 11:00 - 13:00 και η δεύτερη 15:00 - 17:00. Με τον τρόπο αυτό οι πλειστηριασμοί που θα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα θα είναι πολλαπλάσιοι σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει το σημερινό σύστημα, εξασφαλίζοντας παράλληλα χρονική και γεωγραφική διάχυση.

''Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ