2017-10-30 10:16:26
Φωτογραφία για Έξαλλοι οι οροθετικοί με τις ελλείψεις αντιδραστηρίων - «Θα τα πούμε στα δικαστήρια»
Την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλεί ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», να παρέμβει, προκειμένου να λυθεί το μείζον υγειονομικό και κοινωνικό ζήτημα, που αφορά στην πρόσβαση των ανθρώπων που ζουν με τον ιό του HIVκαι πρέπει να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες εξετάσεις μέτρησης του ιικού φορτίου.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις, είναι απαραίτητες και πρέπει να γίνονται σε τακτά διαστήματα, καθώς αφορούν στην παρακολούθηση της θεραπευτικής αγωγής και της υγείας των οροθετικών.

Onmed.gr

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας μάλιστα, καλεί τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα Κέντρα Αναφοράς και τους ασθενείς για την άμεση εξεύρεση και εφαρμογή μίας οριστικής λύσης.Διαφορετικά ο Σύλλογος προγραμματίζει κλιμάκωση των ενεργειών του μέσω της δικαστικής οδού, αλλά και κινητοποιήσεων, προκειμένου να προασπίσει το θεμελιώδες δικαίωμα των οροθετικών ατόμων και κάθε πολίτη στην υγεία.


Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι εξετάσεις μέτρησης ιικού φορτίου γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των 4 κέντρων αναφοράς της χώρας, αφήνοντας σε καθεστώς ανασφάλειας χιλιάδες ανθρώπους που ζουν με HIV, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας τους και αν εξακολουθούν να παραμένουν μη μεταδοτικοί.

Η αβεβαιότητα επιτείνεται, καθώς πολλά άτομα καλούνται να αντικαταστήσουν το πρωτότυπο με γενόσημο φάρμακο ή πρέπει να αλλάξουν θεραπευτικό σχήμα,χωρίς όμως να έχουν πρόσβαση στην εξέταση που θα επιβεβαιώσει την επιτυχία της θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Κέντρο Αναφοράς της Ιατρικής Σχολής Αθηνώνεκκρεμούν περίπου 8.500 εξετάσεις, 600 δείγματα εκκρεμούν στο εργαστήριο της ΕΣΔΥ στην Αθήνα και 230 στην Πάτρα. Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Αναφοράς έχει διαθεσιμότητα για τους επόμενους δύο μήνες και καλείται εκ νέου να υλοποιήσει διεθνή διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να είναι και πάλι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσει τη διενέργεια εξετάσεων.

Οι βαασικότεροι λόγοι της περιορισμένης πρόσβασης στις εξετάσεις αυτές, σύμφωνα με τον Σύλλογο Οροθετικών είναι:

- Καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών: Η υλοποίηση και περάτωση ενός διαγωνισμού προμήθειας αντιδραστηρίων είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και στην πράξη υπερβαίνει τους 6 μήνες. Για το μεσοδιάστημα αυτό, δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την εξέταση των δειγμάτων που συσσωρεύονται.

- Η ροή χρηματοδότησης δεν ανταποκρίνεται στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών: Το ΚΕΕΛΠΝΟ ακολουθεί συχνά τη «μέθοδο του σταγονόμετρου» στη χρηματοδότηση των εργαστηρίων, βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ομαλή ροή προμήθειας.

- Η αποζημίωση μέσω ΕΟΠΥΥ δεν διασφαλίζει την απρόσκοπτη, καθολική, ανώνυμη και δωρεάν πρόσβαση στις εξετάσεις: Η εναλλακτική δίοδος μέτρησης του ιικού φορτίου από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια αποτελεί μία συμπληρωματική λύση. Παρουσιάζει ωστόσο κενά και προβλήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση των ανασφάλιστων, με τη συμμετοχή στην αποζημίωση, με τον τόπο εξέτασης και με την εξίσου σημαντική παράμετρο της τήρησης της ανωνυμίας, λόγω του στίγματος που συνοδεύει τον HIV.

Στρατηγικό σχέδιο Δράσης

Εν τω μεταξύ να θυμίσουμε, ότι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», τον περασμένο Ιούλιο, σε συνάντηση εργασίας στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε τονίσει την ανάγκη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του HIV στη χώρα μας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα κύρια εμπόδια και οι προκλήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει η χώρα στην πορεία της προς την επίτευξη των στόχων 90-90-90 του UNAIDS έως το 2020. Οι στόχοι αυτοί συνίστανται στη διάγνωση του 90% των ατόμων που ζουν με HIV, το 90% αυτών να υποβάλλεται σε θεραπεία και το 90% αυτών να εμφανίζει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Βάσει των στοιχείων που έχουν δοθεί από τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εκτιμάται ότι το 2015 στην Ελλάδα είχε διαγνωστεί το 78% των οροθετικών ατόμων, το 67% αυτών βρισκόταν σε αντιρετροϊκή αγωγή και το 73% αυτών είχε μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

Αυξάνονται οι οροθετικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σύμφωνα με το μητρώο ασθενών του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα ζουν περίπου 13.500 οροθετικοί άνθρωποι, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφηκαν 254 νέες διαγνώσεις, διατηρώντας τον αριθμό των διαγνωσμένων ατόμων στα επίπεδα του 2016. Συνολικά, 9.200 άτομα λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή.

Αναφορικά με την Ευρώπη, να πούμε ότι αυξάνεται κατά τα τελευταία 12 χρόνια το ποσοστό των νέων περιστατικών του ιού HIV που αφορούν άτομα της μέσης και άνω ηλικίας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Η τάση αυτή καταγράφεται και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

Περίπου μία στις έξι νέες περιπτώσεις διάγνωσης του ιού (17,3%) γίνονται σε ανθρώπους άνω των 50 ετών. Οι πενηντάρηδες και άνω είναι πλέον πιθανότερο απ’ ό,τι οι νεότεροι (15 έως 49 ετών) να διαγνωστούν με προχωρημένο HIV, που συχνά τους έχει μεταδοθεί μέσω ετεροφυλόφιλης σεξουαλικής επαφής.

Η δυναμική των αντιρετοϊκών φαρμάκων

Αδιαμφισβήτητη ωστόσο είναι η δυναμική των αντιρετροϊκών φαρμάκων. Το προσδόκιμο ζωής ενός 20χρονου ο οποίος αρχίζει θεραπεία κατά του ιού HIV του AIDS στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχει πλέον αυξηθεί κατά περίπου μια δεκαετία σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του 1990 χάρη στην εισαγωγή των νέων αντιρετροϊκών φαρμάκων, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Λόγω της βελτίωσης στη θεραπεία, μεταξύ 1996 και 2013 η αύξηση του προσδόκιμου ζωής φτάνει τα εννέα χρόνια για τις γυναίκες και τα δέκα χρόνια για τους άνδρες.Το προσδόκιμο ζωής ενός 20χρονου που άρχισε θεραπεία το 2010 και επιβίωσε μετά το πρώτο έτος της θεραπείας εκτιμάται πλέον σε 73 χρόνια για τους άνδρες και 76 για τις γυναίκες, δηλαδή σταδιακά πλησιάζει το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ