2017-11-01 07:46:49
Φωτογραφία για Το στρατόπεδο Παράσχου δεν ξεχνά
Τελέστηκε τρισάγιο μνήμης και τιμής, από τον μητροπολίτη Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα

Το στρατόπεδο "Παράσχου" απέδειξε ότι δεν ξεχνά την ιστορία και τις μάχες που καθόρισαν το σύγχρονο γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Πιο συγκεκριμένα, η μάχη του Πόγραδετς, από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τις αρχές Δεκεμβρίου 1940, αποτέλεσε την πανωλεθρία των ιταλικών δυνάμεων στο μέτωπο της περιοχής. 

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, 77 χρόνια μετά,  η 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «Πόγραδετς» στο πλαίσιο ανάδειξης της ιστορικής αξίας του 29 ΣΠ (του οποίου η Ταξιαρχία αποτελεί την ιστορική του συνέχεια), και θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών που θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, κατά τη μάχη του Πόγραδετς (Δεκέμβριος 1940), τελέστηκε, στον χώρο του μνημείου του στρατοπέδου «ΛΓΟΥ (ΠΖ) Βίκτωρος Παράσχου», τρισάγιο μνήμης και τιμής. 

Κατά την τελετή η ΕΑΑΣ Ροδόπης παρέδωσε συμβολικά λήκυθο με χώμα από το πεδίο της Μάχης «Πόγραδετς».


Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ "ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ"

Ο ταξίαρχος Γιώργος Χατζηγεωργίου, αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της μάχης του Πόγραδετς. Η μάχη του Πόγραδετς δόθηκε κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου μεταξύ του ελληνικού και ιταλικού στρατού.

Η μάχη ξεκίνησε όταν ελληνικές μονάδες του 3ου Σώματος Στρατού, επιτέθηκαν σε ιταλικές θέσεις στις 27 Νοεμβρίου 1940. Στις 28 Νοεμβρίου 1940, οι Έλληνες κατέλαβαν το Όρος Μπρέγκου Μπάρι Κουγκιτ, ανοίγοντας μια είσοδο μεταξύ των ιταλικών στρατευμάτων. Άλλη μια επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Λόφο 1244, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να εγκαταλείψουν την αριστερή γραμμή του μετώπου που σχημάτισαν μια νέα γραμμή στις 30 Νοεμβρίου. Οι Έλληνες εισήλθαν στο Πόγραδετς την ίδια ημέρα.

Στις 3 Δεκεμβρίου, ο ελληνικός στρατός εξαπέλυσε μια ακόμη επίθεση εναντίον της ιταλικής μεραρχίας Αρέτσο και έσπασαν τις γραμμές τους, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να υποχωρήσουν προς το Ελμπασάν. Η μάχη του Πόγραδετς τελείωσε την ίδια ημέρα και κόστισε 3.000 Έλληνες νεκρούς.

Η μάχη του Πόγραδετς είχε περισσότερες επιτυχίες στα βορειοανατολικά. Η νίκη του ελληνικού στρατού ανάγκασε τους Ιταλούς να υποχωρήσουν βόρεια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περικύκλωση και η ολοκληρωτική ήττα. Αυτό οδήγησε στη κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Βορείου Ηπείρου από την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: http://www.xronos.gr/reportaz/stratopedo-parashoy-den-xehna
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ