2017-11-06 19:13:32
Φωτογραφία για Κλίμα ανομίας και φόβου στα ΑΕΙ
«Φυγαδεύσαμε τους φοιτητές που προπηλακίστηκαν για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Οσο πάει έτσι η κατάσταση, κανείς δεν θα θέλει να μπλέξει και οι τύποι θα δρουν ανενόχλητοι» λέει στην «Κ» πανεπιστημιακός που διδάσκει στο εμβληματικό κτίριο της Νομικής Αθηνών.

Ο καθηγητής περιγράφει τον προπηλακισμό ενός φοιτητή και ενός εργαζομένου στο Ιδρυμα, ο οποίος παρενέβη για να σώσει τον πρώτο από τον εξωπανεπιστημιακό που του επιτέθηκε. Ανάλογο περιστατικό κατεγράφη προ ημερών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα περιστατικά αυτά και αρκετά άλλα που δεν δημοσιοποιούνται, αποτελούν σιωπηρή απάντηση στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος υποστήριξε στη Βουλή ότι «δεν υπάρχει κλίμα ανομίας» στα ΑΕΙ, στρέφοντας μάλιστα τα βέλη του κατά των πρυτανικών αρχών που αδρανούν.

Πάντως, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που θέλει να μεταδώσει ο Κώστας Γαβρόγλου για να καλύψει και δικές του ευθύνες
. Κλίμα φόβου που «κλειδώνει» τους ανθρώπους στο καβούκι τους επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, και ιδίως σε εκείνα που έχει καταγραφεί ήδη κάποιο περιστατικό βίας. Μάλιστα, σε ΑΕΙ έχουν δοθεί οδηγίες στους φύλακες να ενημερώνουν τους καθηγητές για τυχόν «ύποπτες κινήσεις» και ιδίως εξωπανεπιστημιακών ατόμων που έχουν καταλάβει χώρους εντός των ΑΕΙ. Πανεπιστημιακή αστυνομία θα προκαλούσε όξυνση του προβλήματος, ενώ πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί τηρούν σιγήν ισχύος για τα περιστατικά βίας για δύο λόγους. Πρώτον, διότι φοβούνται αντίποινα, και δεύτερον οι εξωπανεπιστημιακοί –μέσω των ενεργειών τους– φέρεται να επιδιώκουν τη δημοσιότητα.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:

Ειδικότερα, πανεπιστημιακός περιγράφει στην «Κ» περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, αλλά δεν έγινε γνωστό έξω από τη σχολή. Κατά τη διάρκεια εξετάσεων σε μάθημα τμήματος που φιλοξενείται στο κτίριο, ένας 35χρονος επιτηρητής - μεταδιδακτορικός ερευνητής άκουσε στον διάδρομο καβγά. Βγαίνοντας από το αμφιθέατρο, είδε ένα άτομο να χτυπά φοιτητή και πήγε να τους «χωρίσει». Ο άγνωστος ζήτησε τα... ρέστα από τον επιτηρητή γιατί παρενέβη και έφυγε. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο επιτεθείς είναι άτομο που συχνάζει σε κατειλημμένο χώρο εντός του κτιρίου της οδού Σόλωνος και ότι ο φοιτητής είναι μέλος παράταξης που αποτελεί κόκκινο πανί για τους καταληψίες. Ο φοιτητής πλέον φοβάται τον... ίσκιο του, αλλά το ίδιο κάνει και ο επιτηρητής, τον οποίο μάλιστα οι καθηγητές συμβούλεψαν να μην πηγαίνει στη σχολή για ένα διάστημα.

Στην περιφέρεια

Περιστατικά βίας που μένουν μακριά από το φως της δημοσιότητας καταγράφονται και στα περιφερειακά ΑΕΙ. Ενδεικτικά, πρόσφατα στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη, όταν αργά το βράδυ ο θυρωρός έκλεινε τα φώτα και τις αίθουσες στο κτίριο, διαπίστωσε ότι βρίσκονταν εκεί κάποιοι ανήλικοι ηλικίας 14-15 ετών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο θυρωρός μεταξύ των εφήβων αναγνώρισε και παιδιά φίλων και έτσι τους ζήτησε να φύγουν από τον χώρο. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παρευρισκόμενοι –άτομα που αυτοτοποθετούνται στον αναρχικό χώρο– επιτέθηκαν λεκτικά στον θυρωρό και στη συνέχεια τον προπηλάκισαν, του πέταξαν ένα μπουκάλι στο κεφάλι και τον έσυραν στο έδαφος.

Ενα ακόμη περιστατικό που σημειώθηκε σε περιφερειακό ίδρυμα, είναι ο βανδαλισμός γραφείου πανεπιστημιακού από εξωπανεπιστημιακά άτομα. Η ηγεσία του Ιδρύματος το αποδίδει στην κόντρα που «έστησαν» εξωπανεπιστημιακοί με τον διδάσκοντα, επειδή ο τελευταίος συμμετείχε ως ομιλητής σε ημερίδα που διοργάνωσε πολυεθνική εταιρεία. «Εκτιμάμε ότι είναι καλύτερο να μη δίνεται δημοσιότητα σε τέτοια περιστατικά, καθώς οι εξωπανεπιστημιακοί τρέφονται από τη δημοσιότητα» παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ» ο πρύτανης του Ιδρύματος. «Είναι περιστατικά βίας μικρής έντασης, που δηλητηριάζουν το κλίμα καθώς πολλαπλασιάζονται» προσθέτει πανεπιστημιακός του ΑΠΘ.

Από την άλλη, προ ημερών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η πρυτανεία του Ιδρύματος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ένα περιστατικό προπηλακισμού. Ομάδα νεαρών επιτέθηκε και τραυμάτισε άτομο που αποχωρούσε γύρω στις 8 το βράδυ από το Αναγνωστήριο. Διοικητική υπάλληλος, που επιχείρησε να αποτρέψει τη βίαιη ενέργεια, δέχθηκε και η ίδια επίθεση. Η ηγεσία του ΟΠΑ θεωρείται ότι δημοσιοποίησε το συμβάν ψάχνοντας για μάρτυρες ώστε να απευθυνθεί στην Εισαγγελία, επειδή πολύ πρόσφατα συγκέντρωσε τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας, μετά τον προπηλακισμό μέσα στο ΟΠΑ από αγνώστους ατόμου με ειδικές ανάγκες που επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση της μη κυβερνητικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης η οποία προάγει τον εθελοντισμό. Ωστόσο, ουδείς αναμένει αληθινά ότι θα βρεθούν μάρτυρες, τη στιγμή που κανείς δεν πιστεύει ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν. «Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι μια τέτοια εμπλοκή του θα αποδειχθεί χαμένη υπόθεση. Πιθανόν να γίνει γνωστό ότι κατέθεσε ως μάρτυρας και να φάει και ξύλο» λέει στην «Κ» πανεπιστημιακός του ΟΠΑ.

Πόσο μάλλον που ακόμη και σε όσα περιστατικά έχουν κακοφορμίσει, δεν έχει γίνει κάτι για να αντιμετωπιστούν. Ενδεικτικά, οι ιστορικοί χώροι του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων αποτελούν το σκηνικό των επεισοδίων των αναρχικών με την Αστυνομία κυρίως τα Σαββατοκύριακα αλλά και συχνά ύστερα από εκπαιδευτικά συλλαλητήρια χωρίς οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να παρεμβαίνουν. Επίσης, στο Πάντειο ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος έχει στοχοποιηθεί επειδή κατήγγειλε φοιτητές που έκαναν αφισοκόλληση σε φρεσκοβαμμένους τοίχους. Στο ίδιο Ιδρυμα, οι διδάσκοντες είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από αφίσα που στοχοποιεί όσους διδάσκουν σε σχολές της Αστυνομίας και του Στρατού.

Αυτά ενισχύουν το καθεστώς εσωστρέφειας στα ΑΕΙ, οι ηγεσίες των οποίων δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας των χώρων –π.χ. πανεπιστημιακή αστυνομία ή έλεγχος με μπάρες των εισερχομένων– καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά δεν θα λειτουργήσουν εάν δεν υπάρχει πολιτική κάλυψη από την πολιτεία. Απλώς, σε κάποια κεντρικά ΑΕΙ οι πρυτανικές αρχές και οι διδάσκοντες φροντίζουν να προστατεύουν διακριτικά στοχοποιημένα άτομα. «Η λύση είναι πολιτική, καθώς το πρόβλημα δημιουργείται από το καθεστώς ανομίας που επιτρέπουν η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας μετά και την πρόσφατη ρύθμιση για την προστασία του ασύλου. Για την κλήση της αστυνομίας απαιτούνται τόσο αργές διαδικασίες αντί μιας άμεσης δράσης για τη σύλληψη των δραστών. Ωστόσο, ακόμη κι αν κληθεί η Αστυνομία, δεν έρχεται», λέει άλλος πανεπιστημιακός.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, πάντως, επέκρινε τα πανεπιστήμια. «Ζητάω από τα πανεπιστήμια προτάσεις, αλλά δεν έρχονται. Οι πρυτανικές αρχές δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις ανάγκες», είπε στη Βουλή. Εκείνος έχει εξαγγείλει τη συγκρότηση επιτροπής για να μελετήσει το θέμα, ενώ έχει μιλήσει για ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα που θα αναλάβει δράση  Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ