2017-11-22 23:00:29
Φωτογραφία για Μήπως να έσβηνες το Facebook;
Αγαπάς να το μισείς και ίσως ήρθε είναι η ώρα να πάρεις τη μεγάλη απόφαση.

Σε όποιο έτος κι αν είσαι φοιτητής, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχεις κάποια στιγμή "σπαστεί" με το Facebook. Πώς το ξέρουμε; Μα διαβάζεις αυτό το κείμενο, με αυτό τον τίτλο Μην ανησυχείς. Δεν είσαι ο μόνος που σκέφτεται ότι ίσως έχει έρθει ώρα να κάνει διάλλειμμα από το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

Σίγουρα υπάρχουν πολλά θετικά στη χρήση του, όπως για παράδειγμα ότι μαθαίνεις τα νέα της σχολής, ότι επικοινωνείς πανεύκολα...

Αλλά, φυσικά, έχει αρνητικά. Και εμείς εδώ είμαστε για να συγκεντρώσουμε μερικά από αυτά, ώστε να δεις εάν τελικά θα πατήσεις το "delete".

#1. Είναι fake

Όλα αυτά που περνούν καθημερινά από το timeline σου, δεν είναι και τόσο μα τόσο αληθινά. Το check-in στη Μύκονο, το φανταστικό ποτό, τα χαμόγελα... παίζει να έχουν ένα fakeness. Αυτό έχει διαπιστωθεί, τουλάχιστον. Έρευνα της HTC έχει βρει ότι τα 2/3 των ανθρώπων ανεβάζουν φωτογραφίες στο Fb με σκοπό να δείξουν ότι είναι πιο περιπετειώδεις απ' ότι στην πραγματικότητα. Έλα, το ξέρουμε ότι δε σου κάνει εντύπωση.


#2. Σε κάνει να ζηλεύεις

Όσο fake και να είναι βέβαια, εσύ παίζει να πέφτεις στο τριπάκι να κάνεις συγκρίσεις. Και ο λιγότερο ζηλιάρης άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη να είσαι, μάλλον δε το γλιτώνεις να νιώσεις ένα "τσίγκλισμα" όταν χαζεύεις ωραίες εικόνες φίλων - ειδικά από ταξίδια. Έρευνα που έχει γίνει σε Πανεπιστήμιο της Γερμανίας έχει δείξει αυτό ακριβώς. Σκέψου το και λίγο... Είναι λογικό, αν εσύ δεν έχεις μια να πας κάπου το επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο-πεντάμηνο, ζηλεύεις όταν βλέπεις ότι οι άλλοι πάνε στο εξωτερικό, περνάνε καλά, και εσύ όχι και τόσο. Για να μην πούμε για τα μαθήματα. "Μα καλά πέρασε αυτός στο τάδε μάθημα και εγώ κόπηκα;;;" ή "πήρε πτυχίο νωρίτερα από εμένα..."

#3. Είναι εθιστικό

Ξυπνάς το πρωί τσεκάροντας. Το μεσημέρι το ίδιο. Το βράδυ επίσης. Ακόμα κι αν δεν έχεις να τσεκάρεις κάτι συγκεκριμένο. Το έχεις ανοιχτό απλά για να το έχεις. Εθισμός! Ο εγκέφαλος όσων είναι εθισμένοι στο Facebook μοιάζει με όσων είναι εθισμένοι στην κοκαΐνη. Το καλό είναι ότι στην πρώτη περίπτωση η αποτοξίνωση είναι εύκολη υπόθεση.

#4. Οι πολλοί φίλοι κάνουν κακό

Είχες όλη τη καλή διάθεση να κάνεις φίλους σου όσους σου έστειλαν αίτημα, και να που έχεις ξεπεράσει του 400 φίλους. Ε, αυτό ακριβώς μπορεί να σε κάνει να νιώθεις μια περίεργη πίεση. Όσο πιο πολλοί φίλοι, τόσο πιο πιθανό να νιώθεις αγχωμένος. Έφηβοι πχ που έχουν πάνω από 300 φίλους, διαπιστώθηκε ότι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά κορτιζόλης, γνωστή ως ορμόνη του στρες. Τα μεγάλα ποσοστά κορτιζόλης, μπορεί σταδιακά να κάνουν το μυαλό να... μικρύνει, και να μειωθεί η ταχύτητα που δημιουργούνται νέα εγκεφαλικά κύτταρα, πράγμα που επηρεάζει την συγκέντρωση και την σωστή λήψη αποφάσεων.

#5. Προβλήματα και στο διάβασμα

Μιλώντας γαι συγκέντρωση, εννοείται ότι το Facebook βλάπτει σοβαρά το πτυχίο. Μπορείς να το καταλάβεις όταν στην προσπάθεια σου να διαβάσεις την ύλη της εξεταστικής, βαράνε μηνύματα ή βρίσκεσαι να σκρολάρεις ενώ είχες μπει να κοιτάξεις κάτι πολύ συγκεκριμένο στο google που αφορούσε το διάβασμά σου.

Έρευνα που έγινε το 2009 από το Ohio State University, έχει διαπιστώσει ότι οι φοιτητές που χρησιμοποιούν το Facebook χαλάνε περισσότερο χρόνο στο διάβασμα και έχουν χαμηλότερους βαθμούς.

#6. Προβλήματα στη σχέση

Και φυσικά, το Facebook εννοείται ότι κάνει κακό στην προσωπική σου ζωή. Μπορεί ναι μεν να σου δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσεις με κάποια ή κάποιον που σου αρέσει αλλά όταν με το καλό δεθείς και προχωρήσεις σε σχέση, θα δημιουργήσει θέματα. Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι το χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις σχέσεις τους. Τσακωμοί, επαφές με πρώην... κλπ κλπ, που κάποιες φορές οδηγούν σε χωρισμούς ή απιστίες.

#7. Το delete κάνει καλό στην υγεία!

Αν τα παραπάνω δε σου έφτασαν, υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να σε πείσει ότι το delete θα σου χαρίσει την πολυπόθητη ηρεμία και χαρά που χρειάζεσαι. Έρευνα που έχει γίνει από το Hapiness Research Institute, έδειξε ότι όσοι αποχαιρετούν το Facebook, νιώθουν πιο χαρούμενοι, λιγότερο αγχωμένοι και μόνοι, συγκριτικά με όσους δεν το κάνουν.

Και για να μη ψάχνεις το κουμπί της διαγραφής, σε στέλνουμε κατευθείαν--> εδώ.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ