2017-11-27 10:04:07
Φωτογραφία για Το παιδί μου είναι αγενές: Μήπως κάνω κάτι λάθος;
Γιατί το παιδί σας είναι αγενές στη συναναστροφή του με άλλους ανθρώπους, ενώ εσείς του έχετε διδάξει να είναι ευγενικό και να λέει πάντα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ»;

Προς μεγάλη σας απογοήτευση, διαπιστώσατε ότι το παιδί είναι κακότροπο και φέρεται αρκετά συχνά με αγένεια σε τρίτους. Αναρωτηθήκατε ποτέ μήπως κάποια λάθη που έχουν γίνει άθελά σας στο κομμάτι της ανατροφής ευθύνονται για το συγκεκριμένο γεγονός;

Μήπως εσείς δίνετε λάθος πρότυπο;

Μήπως δηλαδή το παιδί έχει βρεθεί κατ' επανάληψη μπροστά σε αγενείς συμπεριφορές σας απέναντι σε τρίτους και σας αντιγράφει;

Μήπως θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής;

Αυτό είναι κάτι που όλα τα παιδάκια απολαμβάνουν. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, σίγουρα πρέπει να γίνει μια συζήτηση στην οποία θα του εξηγήσετε ότι είναι λάθος αυτό που κάνει.

Μήπως του κάνετε εσείς όλα τα χατίρια;


Το παιδί που έχει συνηθίσει να του γίνονται όλα τα χατίρια, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσει ακόμα και με αγένεια από τον εκάστοτε περίγυρό του να συμβαίνει πάντοτε το ίδιο. Είναι τόσο κακομαθημένο και εγωκεντρικό, που δε δέχεται καμία άρνηση.

Μήπως νιώθει παραμελημένο;

Η αγένεια στη συμπεριφορά του παιδιού, μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι νιώθει γενικά παραμελημένο ή δεν εισπράττει την αγάπη και το ενδιαφέρον σας στο βαθμό που τα χρειάζεται.

Πώς να διορθώσετε την αγένειά του;

Η ψυχολόγος Μαρία Τουλιάτου, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να διορθώσουμε τη συμπεριφορά ενός κακότροπου παιδιού.

Έχει σημασία να καταλάβετε πώς ορίζετε εσείς και πώς το παιδί σας την έννοια της ευγένειας. Αν το παιδί χρησιμοποιεί τις λέξεις «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», φαίνεται ότι το κάνει μηχανιστικά. Και αυτό, έχει να κάνει με τη μεταξύ σας σχέση. Το παιδί, δηλαδή, θέλει να σας ευχαριστήσει και το κάνει στο πλαίσιο της ασφάλειας και της οικειότητας που βιώνει στο σπίτι. Προφανώς, της κάνετε παρατηρήσεις όταν η συμπεριφορά της δεν είναι η επιθυμητή απέναντι σε τρίτους, και αυτό την κάνει να αισθάνεται ακόμη πιο άσχημα. 

Μιλήστε μαζί της σε ήρεμο τόνο και παίξτε ένα παιχνίδι ρόλων για να μάθει να ξεκινάει μια συζήτηση ή να την τελειώνει.

Μιμηθείτε μια τηλεφωνική επικοινωνία, μια επίσκεψη σε σπίτι φίλων, την προσέγγιση ενός άλλου παιδιού.

Φτιάξτε όμορφες, πολύχρωμες, μικρές αφίσες στο δωμάτιό της με κοινωνικούς κανόνες, όπως ότι ακούμε τον άλλον όταν μιλάει, δεν διακόπτουμε, περιμένουμε τη σειρά μας, λέμε συγγνώμη κλπ. Πολλά παιδιά βρίσκουν αυτό τον τρόπο αρκετά βοηθητικό.

Με τη συνεργασία της Μαρίας Τουλιάτου (ψυχολόγος)
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ