2017-11-30 06:52:50
Φωτογραφία για Εντυπωσιακό βίντεο με εκπαιδευτικές ασκήσεις της Ταξιαρχίας «Σαραντάπορος»
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

να εντυπωσιακό βίντεο με τις πρόσφατες εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ιστορικής 7ου Μηχανοκινήτου Ταξιαρχίας Πεζικού (7η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ), που φέρει την ονομασία «Σαραντάπορος», έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΣ.

Η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το 1897 σαν 7ο Σύνταγμα Πεζικού (7ο ΣΠ) µε έδρα την Αθήνα και υπό την ΙΙ Μεραρχία Πεζικού. Το σύνταγμα συµµετείχε στον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 κατά τον οποίο έλαβε µέρος στις µάχες Φαρσάλων και ∆οµοκού. Στους Βαλκανικούς πολέµους (1912-13) συμμετείχε στις µάχες Σαρανταπόρου, Γιαννιτσών, Κιλκίς-Λαχανά και Κρέσνας-Τζουµαγιάς.

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Βρετανοελληνικής Στρατιάς, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διασπάσεως του Μακεδονικού Μετώπου.

Συμμετείχε και στην εκστρατεία στη Μεσηµβρινή Ρωσία (Ουκρανία) και συγκεκριµένα στις µάχες Χερσώνας – Νικολάϊεφ – Μπερεζόφκα και Σέρπκα.


Ακολούθως κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας (1919-1922) συμμετείχε στις επιχειρήσεις προς Φιλαδέλφεια – Προύσσα και στις επιθετικές επιχειρήσεις προς Τουµλού – Μπουνάρ.

Το 1940-41 στον Ελληνοϊταλικό πόλεµο το 7ο ΣΠ συμμετείχε στις µάχες της Σαµαρίνας, µαζί µε την Ταξιαρχία Ιππικού, για κύκλωση της Μεραρχίας «Τζούλια» και στις µάχες Καλικοκόικα – Κλεισούρας και Κιαφέ Λουζίτ.

Μετά το τέλος του ελληνοϊταλικού πολέμου το σύνταγμα διαλύθηκε και επανασυγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1974 κατά την επιστράτευση στη Χρυσούπολη Καβάλας υπό τις διαταγές της ΧΙ (11ης) Μεραρχίας Πεζικού. Το Σεπτέµβριο του 1974 διαλύθηκε και µετέπεσε σε επιστρατευόµενη μονάδα (ΕΜ).

Το Φεβρουάριο του 1975 το 7ο ΣΠ ενεργοποιήθηκε και πάλι στην Ελευθερούπολη Καβάλας και μεταστάθμευσε αμέσως μετά στην περιοχή του Μαυροκκλησιού Έβρου υπό την ΧVI (16η) ΜΠ.

Το 1976, το 7ο ΣΠ µεταστάθµευσε στο Σουφλί υπό την ΧΙΙ (12η) ΜΠ.

Το Σεπτέµβριο του 1988 µε τη συγκρότηση της 50ης Ταξιαρχίας Πεζικού (50η ΤΑΞΠΖ), µεταστάθµευσε στη Λυκόφη, στο στρατόπεδο «Παπαδοπούλου Κάρπου».

Το Μάρτιο του 1996, στα πλαίσια της αναδιοργανώσεως, το 7ο ΣΠ αναδιοργανώθηκε σε 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (7η Μ/Κ ΤΑΞ), ως οργανικός σχηµατισµός της 1ης Στρατιάς, µε διοικητική υπαγωγή υπό τη ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ.

Στις 28 Φεβρουαρίου 1997 έλαβε χώρα η τελετή µετονοµασίας της Ταξιαρχίας, στα πλαίσια της οποίας παραδόθηκαν στην Ταξιαρχία η Πολεµική της Σηµαία και το λάβαρο.

Τον Σεπτέμβριο του 1998 έγιναν τα εγκαίνια του στρατοπέδου «∆ελαγραμμάτικα» από τον τότε ΥΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλο, καθώς ως τότε μέσα στο στρατόπεδο υπήρχε µόνο το 642 Μ/Κ ΤΠ.

Στις 10 Απριλίου 2000, η 7η ΤΑΞΠΖ µεταστάθµευσε στον Προβατώνα του Έβρου στο στρατόπεδο «∆ελαγραμμάτικα», όπου εδρεύει μέχρι σήμερα.

Στο στρατόπεδο δόθηκε το όνοµα του Υποστράτηγου ∆ελαγραµµάτικα Νικολάου, ο οποίος εκτός των άλλων διατέλεσε ως αντισυνταγματάρχης διοικητής του 7ου ΣΠ το 1912 και έλαβε µέρος στις µάχες Ελασσώνος, Σαρανταπόρου και Γιαννιτσών, ενώ ως συνταγματάρχης διοικητής της VI (6ης) Μεραρχίας το 1913 συµµετείχε στις µάχες Λαγκαδά – Λιγκοβάνη, ∆εµίρ – Χισάρ, Μελινικίου και Άνω Τζουµαγιάς και προτάθηκε από τον Αρχηγό του Στρατού Ιωάννη Ζυµβρακάκη να προαχθεί κατ’ εκλογήν σε υποστράτηγο. Το 1925 διατέλεσε διοικητής και της VIII (8ης) Μεραρχίας.

Λ.Σ.Μ.

Πηγή: www.parapolitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ