2017-11-30 07:10:03
Φωτογραφία για Τα σχέδια των Τούρκων του DHKP-C και οι ανησυχίες της ΕΛ.ΑΣ
Η πρώτη επίθεση ύστερα από 26 χρόνια ξένων ενόπλων οργανώσεων σε ελληνικό έδαφος θα ήταν αυτή που μπορεί να οργάνωναν - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. - μέλη της ακροαριστερής τουρκικής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi), γνωστό με το ακρωνύμιο DHKP-C στη διάρκεια της επίσκεψης, στις αρχές Δεκεμβρίου, του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν ανησυχία ότι η ύπαρξη μιας ένοπλης επίθεσης, άγνωστου βεληνεκούς, από ξένη οργάνωση στην Ελλάδα θα σηματοδοτούσε το τέλος μιας πολύχρονης «ασυλίας» που φαίνεται να είχε η χώρα μας για τη διεθνή τρομοκρατία και ως τόπος επίλυσης διαφορών ξένων χωρών και κυρίως αραβικών. Και αυτό με το πρόσθετο δεδομένο ότι το DHKP-C δεν είχε προχωρήσει σε ένοπλη επίθεση σε καμία άλλη χώρα εκτός της Τουρκίας. Καθώς και ότι όσες φορές είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα - την περίοδο 2011-2013 - οπλοστάσια του DHKP-C (πρώην Ντεβ Σολ) στην Ελλάδα αφορούσαν τροφοδοσία μελών της οργάνωσης στην Τουρκία και όχι σχεδιασμό επίθεσης στην Ελλάδα. 


Με τα στελέχη των διωκτικών αρχών να συνεκτιμούν ότι τα μέλη της οργάνωσης DHKP-C στη χώρα μας φέρεται να έχουν επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο στην Ελλάδα, αλλά και με ελληνικές ένοπλες οργανώσεις που δρούσαν παλαιότερα. Μάλιστα, οργανώσεις όπως ο Επαναστατικός Αγώνας και η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς εξέφραζαν συχνά την αλληλεγγύη τους στα μέλη του DHKP-C. 

Με ένα ενδεχόμενο για επίθεση στην Ελλάδα που επαναφέρει μνήμες της περιόδου 1975-1991, όπου στη χώρα μας σημειώνονταν αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις μεταξύ ξένων ενόπλων. 

Η τελευταία φορά που η χώρα μας είχε βρεθεί στο…πεδίο βολής ξένων ενόπλων ήταν στις 19 Απριλίου 1991, όταν σημειώθηκε έκρηξη βόμβας στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Βότση 12-14 στην Πάτρα, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Η βόμβα είχε εκραγεί στα χέρια του Παλαιστινίου Αχμέτ Χασικέχ, με αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ανθρώπων, εκ των οποίων οι πέντε εργαζόμενοι σε ταχυδρομικό ταμιευτήριο ή περαστικοί. Στόχος των τρομοκρατών ήταν η τοποθέτηση της βόμβας στο αγγλικό προξενείο και σε παρακείμενη ναυτιλιακή εταιρεία στην Πάτρα. Η επίθεση αυτή αποδόθηκε σε αυτόνομη ομάδα της ισλαμικής τζιχάντ. Ακολούθησαν δεκάδες απελάσεις μελών της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης. Την περίοδο 1984-1989 η ένοπλη ομάδα του διαβόητου άραβα εξτρεμιστή Αμπού Νιντάλ, η οποία είχε δύναμη 1.000 ανδρών, είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα, με την πλέον αιματηρή στις 11 Ιουλίου 1988 στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», με απολογισμό 13 νεκρούς. Αρχικά υπήρξε η άκαιρη έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο Τροκαντερό λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του κρουαζιερόπλοιου για τα νησιά του Σαρωνικού, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άραβες ένοπλοι. Οι ένοπλοι, μέλη της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης, φαίνεται να σχεδίαζαν την ανατίναξη του ΙΧ όταν θα αποβιβάζονταν οι επιβάτες. Στη συνέχεια ένας συνεργός τους, ο οποίος επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο, άρχισε να πυροβολεί κατά των επιβατών όταν το «City of Poros» ήταν εν πλω, με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα επιβατών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Το 1978 δολοφονήθηκε ο υπεύθυνος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Ιμπραήμ Μπασίρ Τζιμπρίλ. Σε μια προκήρυξή του ο ΕΛΑ, λίγες ημέρες αργότερα, ανέφερε ότι δολοφονήθηκε από «ισραηλινούς επίσημους εγκληματίες». Επιπλέον για την περίοδο 1975-1990 είχε αναδειχθεί σειρά στοιχείων - από τα περιώνυμα αρχεία της ΣΤΑΖΙ - για σχέση του άραβα ενόπλου Κάρλος Ραμίρεζ, πιο γνωστού ως «Τσακάλι», με την οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ) και εκπαίδευση των ελλήνων ενόπλων σε στρατόπεδα στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτής της «συνεργασίας» δημιουργήθηκε η ελληνική ένοπλη οργάνωση μίας χρήσης Ομάδα Επαναστατικής Λαϊκής Αλληλεγγύης (ΟΕΛΑ), η οποία ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης εις βάρος του σαουδάραβα πρέσβη (είχε τραυματιστεί) στο Παλαιό Ψυχικό, στις 13 Απριλίου 1983. Σημειώνεται ακόμη ότι το 1987 είχαν αναδειχθεί σχέσεις των οργανώσεων Αντικρατική Πάλη και Ντεβ Σόλ μέσω κλοπής οπλισμού από το λιμεναρχείο της Ραφήνας. Επιπλέον, το καλοκαίρι του 1981 Αραβες είχαν επιτεθεί εναντίον ταξιδιωτικού πρακτορείου στην οδό Φίλωνος στον Πειραιά, το οποίο θεωρούσαν ότι εκπροσωπούσε «ισραηλινά συμφέροντα». Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστούν 72. Ακόμα, τον Μάρτιο του 1988 υπήρξε βομβιστική επίθεση σε μπαρ στη Γλυφάδα με 25 τραυματίες, όπου σύχναζαν αμερικανοί στρατιώτες και η οποία αποδόθηκε σε άραβες ενόπλους.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «η πιθανή αλλαγή στην ένοπλη δράση του DHKP-C με χτύπημα εντός της χώρας μας φαίνεται να σχετίζεται με τις διώξεις αλλά και με την  άτυπη απέλαση μέλους της από τις ελληνικές αρχές την περίοδο 2011-2014. Οι ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων όπλων στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, στου Γκύζη, στη Χίο και αλλού έχει οδηγήσει τους κατά καιρούς αξιωματούχους της Λεωφόρου Κατεχάκη να αλλάξουν την «ανεκτική» στάση απέναντι στις τουρκικές ένοπλες οργανώσεις που μας εξέθεταν «διεθνώς».

tovima.gr - Βασίλης Λαμπρόπουλος
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ