2017-12-03 10:55:54
Φωτογραφία για “Τοξικές” ελλείψεις γιατρών στο Κέντρο Δηλητηριάσεων
Πάνω από το 70% των κλήσεων αφορούν τυχαίες δηλητηριάσεις – κυρίως από φάρμακα – και 15% είναι τηλέφωνα για απόπειρες αυτοκτονιών.

IATRONET

Πέντε γιατροί, από τους οποίους ο ένας επικουρικός, καλούνται να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες του Κέντρου Δηλητηριάσεων.

Με δεδομένο πως το Κέντρο λειτουργεί σε 24ωρη βάση και επτά μέρες την εβδομάδα, οι γιατροί πρέπει να κάνουν επτά ή οκτώ εφημερίες τον μήνα.

Οι ελλείψεις προσωπικού είναι και η κύρια αιτία εργασιακής εξουθένωσης, με υπαρκτό τον κίνδυνο για ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών, για κάποιο λάθος, για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Από την ίδρυσή του, οι οργανισμοί του νοσοκομείου προέβλεπαν για Κέντρο Δηλητηριάσεων δέκα οργανικές θέσεις γιατρών (συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή) και τρεις οργανικές θέσεις φαρμακοποιών.

Με την αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων το 2012, οι οργανικές θέσεις στο Κέντρο μειώθηκαν σε λιγότερες απ’ τις μισές: Οι θέσεις των γιατρών (μαζί με τον διευθυντή) μειώθηκαν σε έξι και για τους φαρμακοποιούς η θέση είναι πια μία.


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας, σημειώνοντας πως για να λειτουργήσει το Κέντρο στοιχειωδώς επιστρατεύονται γιατροί από άλλα τμήματα του νοσοκομείου για να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Το Κέντρο Δηλητηριάσεων ιδρύθηκε το 1975 στο παιδιατρικό νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού”. Κύριο αντικείμενο της λειτουργίας του είναι η παροχή πληροφοριών και οδηγιών στους γιατρούς, τα νοσοκομεία και το κοινό για δηλητηριάσεις όλων των ηλικιών.

Είναι το μοναδικό κέντρο στη χώρα. Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα και οι πληροφορίες παρέχονται δωρεάν στο τηλέφωνο 210 7793777. Με άλλα λόγια, είναι συνεχούς λειτουργίας για 365 μέρες το χρόνο.

Το Κέντρο δέχεται κλήσεις από τουλάχιστον 33.000 τηλεφωνικούς αριθμούς τον χρόνο. Από ένα, δηλαδή, τηλέφωνο μπορεί να δεχτεί περισσότερες από μία κλήσεις και επομένως ο αριθμός των συνολικών κλήσεων είναι πολύ περισσότερος απ’ τον αριθμό των τηλεφώνων, που καταγράφονται.

Αυτοκτονίες

Από τα κατά καιρούς στοιχεία που παρουσιάζει το Κέντρο προκύπτει ότι πάνω από το 70% των κλήσεων αφορούν τυχαίες δηλητηριάσεις – κυρίως από φάρμακα – και 15% είναι τηλέφωνα για απόπειρες αυτοκτονιών.

Το Κέντρο διαθέτει ένα τεράστιο αρχείο φυσικών και χημικών ουσιών, που ενυπάρχουν στα φυσικά και βιομηχανικά προϊόντα, με το αντίδοτό τους και οδηγίες αντιμετώπισης των παρενεργειών τους.

Το αρχείο επικαιροποιείται συνεχώς, με μεγάλο κόπο, λόγω του μειωμένου προσωπικού.

Παρά τα επίμονα αιτήματα του νοσοκομείου, δεν επαναπροκηρύσσονται ούτε η μία οργανική θέση που εκκενώθηκε, εξαιτίας μετάθεσης γιατρού.

Μειωμένες

Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, στις 900 προκηρύξεις μόνιμων γιατρών της περιόδου 2010 – 2103, υπήρχε και μία θέση γιατρού για το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Όπως ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι εν λόγω θέσεις περιορίστηκαν σε 600.

Είναι, δηλαδή, μειωμένες κατά 300 θέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μία – και μοναδική - για το Κέντρο Δηληριάσεων!

Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημειώνει πως η συνεχής υποβάθμιση του Κέντρου προοιωνίζεται αρνητικές εξελίξεις. Οδηγούν, σε συνδυασμό με τη “φυσική αποχώρηση” του προσωπικού, στην κάλυψη των αναγκών με μνημονιακού τύπου επιλογές, όπως γίνεται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόκειται για ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί με μπλοκάκι), εκχωρήσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα ή νέου τύπου λειτουργικά σχήματα όπως η Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας, που διαπερνάται πλήρως απ’ τη λογική της λειτουργίας με ιδιωτικο - οικονομικά κριτήρια.
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ