2018-01-03 13:56:39
Φωτογραφία για Σε τι οφείλουν τα τρόφιμα το χρώμα τους και γιατί δεν υπάρχουν μπλε τρόφιμα;
Τα τρόφιμα που υπάρχουν στη φύση καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα χρωμάτων, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα μπλε τρόφιμο.

Κατανοώντας, όμως, καλύτερα τι είναι αυτό που δίνει χρώμα στα τρόφιμα, επισημαίνει η κ. Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στις ΗΠΑ, θα μπορέσετε να δώσετε εξήγηση στην παράδοξη αυτή παρατήρηση.

Τι δίνει χρώμα στα τρόφιμα;

Μιλώντας για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χρωματιστά, διότι περιέχουν συγκεκριμένες χρωστικές. Κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε διαφορετική χρωστική ουσία. Οι τελευταίες έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει η ειδικός, πως όταν κάποιος οξειδωτικός παράγοντας, όπως ο ήλιος, επιτεθεί στο φρούτο τότε οι αντιοξειδωτικές ουσίες θυσιάζονται οι ίδιες με σκοπό να μην καταστραφούν τα υπόλοιπα κύτταρα. Τα χρωματιστά αντιοξειδωτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών δεν προστατεύουν μόνο τα ίδια, αλλά και τον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλωθούν. Ανάλογα με το χρώμα περιέχεται και η αντίστοιχη φυτοθρεπτική ουσία:


Πράσινα φρούτα και λαχανικά: Περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξαθίνη οι οποίες προλαμβάνουν παθήσεις των ματιών.Κόκκινα φρούτα και λαχανικά: Περιέχουν λυκοπένιο που κάνει την καρδιά να χτυπά δυνατά και τον προστάτη να δουλεύει ομαλά.Πορτοκαλί ή κίτρινα φρούτα και λαχανικά: Περιέχουν καροτενοειδή, τα οποίο είναι απαραίτητα για τη σύνθεση της βιταμίνης Α και την προστασία του δέρματος από τον ήλιο.Μοβ φρούτα και λαχανικά: Περιέχουν ανθοκυανίνες που θωρακίζουν τα κύτταρα του εγκεφάλου.Άσπρα φρούτα και λαχανικά: Περιέχουν ανθοξανθίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων.

Χρωστικές ουσίες υπάρχουν φυσικά και στο ζωικό βασίλειο, όπως για παράδειγμα στα οστρακοειδή τα οποία «χρωματίζονται» από την καρδιοπροστατευτική ασταξανθίνη. Το κρέας παίρνει το κόκκινο χρώμα του από την πρωτεΐνη μυογλοβίνη. Εκείνη συγκρατεί οξυγόνο στους μύες για να μπορέσουν να επιτελέσουν όλες τις λειτουργίες τους.

Γιατί δεν υπάρχουν μπλε φαγητά;

Ενδεχομένως φέρνετε στο μυαλό σας τροφές όπως τα blueberries, τα μούρα και το σκούρο καλαμπόκι. Παρ’ ότι είναι πολύ κοντά στο μπλε, εάν χρησιμοποιούσατε το σπεκτροφωτόμετρο ή το όργανο που προσδιορίζει τα χρώματα, θα διαπιστώνατε πως ακόμη και αυτά τα τρόφιμα είναι πιο κοντά στις μοβ αποχρώσεις. 

Οι ειδικοί πιθανολογούν, σύμφωνα με την κ. Παπαϊωάννου, πως η απουσία μπλε φαγητών από τη φύση, οφείλεται στο γεγονός πως η ακτινοβολία του μπλε χρώματος κρύβει πολλή ενέργεια. Έτσι τα φρούτα και τα λαχανικά προτιμούν να την απορροφούν αντί να την αντανακλούν, γεγονός που την καθιστά αόρατη στο ανθρώπινο μάτι. Μία δεύτερη εξήγηση λέει πως τα φυτά σπανίως φτιάχνουν μόνο την μπλε ασταξανθίνη. Η ασταξανθίνη αναμιγνύεται με χρωστικές κόκκινου ή κίτρινου χρώματος, δίνοντας φρούτα και λαχανικά με μοβ ή πράσινο χρώμα αντίστοιχα.

Πλέον ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει αποσυνδέσει το μπλε χρώμα από τις διατροφικές του συνήθειες. Για την ακρίβεια, οι γαλάζιοι και μπλε χρωματισμοί φαίνεται πως μειώνουν την όρεξη! Φυσικά, η βιομηχανία τροφίμων έχει καταφέρει να δώσει μπλε χρώμα σε πολλά τρόφιμα, χρησιμοποιώντας εγκεκριμένες χημικές χρωστικές, καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: healthview.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ