2018-01-16 23:11:41
Φωτογραφία για Glencore παραγκωνίζει τον Τέλη Μυστακίδη
Το περιοδικό Forbes τον έχει κατατάξει στη θέση του δεύτερου πλουσιότερου Έλληνα

μετά τον Φίλιππο Νιάρχο με περιουσία 2,2 δισ δολ.

Ο Τέλης Μυστακίδης έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τη θέση του στον παγκόσμιο κολοσσό διακίνησης µεταλλευµάτων και άλλων πρώτων υλών, της Glencore, η οποία έχει την έδρα της στο χωριό Μπάαρ κοντά στη Λουκέρνη της Ελβετίας, η οποία διατηρεί παρουσία σε 40 χώρες και προσωπικό που συνολικά ξεπερνά τα 53.000 παγκοσμίως.

Τώρα ωστόσο, ο μεταλλευτικός κολοσσός αποφάσισε να υποβαθμίσει τον ρόλο του Μυστακίδη ως επικεφαλής του τομέα χαλκού, προκαλώντας αναταράξεις στο τμήμα, μετά από μια έκθεση που γέννησε σειρά ερωτημάτων για την οικονομική διαχείριση και το μάνατζμεντ του εν λόγω τμήματος που δραστηριοποιείται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο Μυστακίδης, ένας εκ των βασικών μετόχων της Glencore και δεξί χέρι του CEO, Ivan Glasenberg, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αναμένεται να χάσει τον έλεγχο των δραστηριοτήτων χαλκού, καθώς και των ορυχείων, σύμφωνα τουλάχιστον με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.


Υπεύθυνος για τα assets του τομέα χαλκού θα αναλάβει ο Mike Ciricillo, που αυτή τη στιγμή επιβλέπει δραστηριότητες όπως τα χυτήρια και η διύλιση χαλκού.

Η αλλαγή αυτή μειώνει τις αρμοδιότητες του Μυστακίδη μετά και την παραίτηση τόσο του ιδίου όσο και δυο άλλων στελεχών από το ΔΣ της Glencore’s Katanga Mining Ltd. Με έδρα το Κονγκό τον περασμένο Νοέμβριο. Μια έκθεση επαναξιολόγησης που διενήργησε η Katanga οδληγησε σε αναμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και σε μια δέσμευση εκ μέρους της Glencore για αναδιάρθρωση του μάνατζμεντ στον τομέα χαλκού.

Οι θέσεις του Μυστακίδη στη Glencore αποτιμώντας σε περίπου 2,5 δισ. δολ. αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο μεταξύ των άλλων στελεχών, ενώ η συνεισφορά του στην εξέλιξη της εταιρείας σε κολοσσό για τον κόσμο των εμπορευμάτων, καθώς αυτή τη στιγμή είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην εξόρυξη χαλκού παγκοσμίως.

Η Glencore σχεδιάχζει να διευρύνει την παραγωγή χαλκού κατά 25% στα 1,64 εκατ. μετρικούς τόνους μέχρι το 2020, κυρίως μέσω της επανέναρξης των εργασιών της Katanga..

Ο διάδοχος του Μυστακίδη,  Mike Ciricillo, θα είναι επίσης επικεφαλής του τομέα παραγωγής κοβαλτίου, η τιμή του οποίου έχει τριπλασιαστεί την τελευταία διετία και η Glencore, που είναι ήδη η μεγαλύτερη παραγωγός κοβαλτίου στον κόσμο, θέλει να διπλασιάσει την παραγωγή μέχρι το 2019.

Η αλλαγή που δρομολογείται στο μάρκετινγκ του τομέα χαλκού ακολουθεί την τάση που ήδη υπάρχει στις άλλες δραστηριότητες της Glencore: οι τομείς ψευδαργύρου, νικελίου, άνθρακα και κραμάτων σιδήρου έχουν ήδη διαφορετικούς επικεφαλής για το κομμάτι του μάρκετινγκ και για το κομμάτι της παραγωγής.

Ποιος είναι ο Αριστοτέλης (Τέλης) Μυστακίδης

Γεννημένος στη Ρώμη από Έλληνα πατέρα, ο οποίος εργαζόταν στην ιταλική πρωτεύουσα ως επιστημονικός σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO), μετακόμισε στη συνέχεια με την οικογένειά του στη Βρετανία και σπούδασε στο London School of Economics.

Εργάστηκε στο τμήμα επενδύσεων της εταιρείας αγοράς παραγώγων Cargill, όπου τον εντόπισε ο  εβραϊκής καταγωγής επιχειρηµατίας Marc Rich, και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα το 1993 στην εταιρεία του Marc Rich & Co, η οποία τελικά και μετά από πολλές περιπέτειες, μετονομάστηκε σε Glencore.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον 55χρονο σήμερα δισεκατομμυριούχο.

Λατρεύει τα γρήγορα πολυτελή σπορ αυτοκίνητα. Είναι παντρεμένος, έχει ένα παιδί και ζει μεταξύ Μπάαρ στην Ελβετία, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Glencore, και  Παρισιού, όπου βρίσκεται το προσωπικό του γραφείο στην Place de la Madeleine.

Όσο για τη Glencore, η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1974, από τον Marc Rich, µέσω της οποίας έκανε αγοραπωλησίες πρώτων υλών κυρίως με καθεστώτα της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, στη συνέχεια, μια σειρά από ατυχείς επιλογές υποχρέωσαν τον Rich να πουλήσει την εταιρεία του στα στελέχη του, δηλαδή στον Μυστακίδη, τον Νοτιοαφρικανό Ιβάν Γκλάσενμπερκ, τον Βρετανό Σάιμον Μάρεϊ, τον Αμερικανό Τορ Πίτερσον και τον Ισπανό Ντανιέλ Ματέ Μπαδένες.

Αυτοί έγιναν οι νέοι μέτοχοι της εταιρείας, την οποία μετονόμασαν σε Glencore.

Στη συνέχεια, μοιράστηκαν ρόλους και ευθύνες στο αντικείμενο της εμπορίας πρώτων υλών, με τον Μυστακίδη να αναλαμβάνει επικεφαλής του τομέα των βιομηχανικών μετάλλων.

Αυτή η ομάδα κατόρθωσε να ελέγχει το 3% των καθημερινών παγκόσμιων συναλλαγών σε συμβόλαια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών.

Η εισαγωγή της στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ το 2010 έφερε στο προσκήνιο τόσο την ίδια όσο και τους διευθυντές της, οι οποίοι απέκτησαν περιουσίες πολλών εκατομμυρίων και στην περίπτωση του Μυστακίδη, δισεκατομμύρια.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ