2018-01-22 13:29:14
Φωτογραφία για Η Ελληνική Συμμετοχή στο Πρόγραμμα OCEAN2020  του Ευρωπαϊκού  Οργανισμού Άμυνας
Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2018: Η INTRACOM Defense Electronics (IDE), η ALTUS,  η BARRACUDA και το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν στο πρόγραμμα OCEAN2020, το πιο σημαντικό πρόγραμμα που σχετίζεται με την πρώτη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων. Το πρόγραμμα είναι πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της “Προπαρασκευαστικής Δράσης για την Αμυντική Έρευνα” και επιλέχθηκε για χρηματοδότηση ύστερα από διαγωνιστική  διαδικασία που διεξήγαγε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ).

Η ομάδα του προγράμματος OCEAN2020, της οποίας συντονιστής είναι η Ιταλική εταιρία Leonardo, αποτελείται από 42 εταίρους 15 Ευρωπαϊκών χωρών συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Άμυνας της Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Λιθουανίας και με την υποστήριξη των Υπουργείων Άμυνας της Σουηδίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασίλειου, Εσθονίας και Ολλανδίας.


To πρόγραμμα OCEAN2020 είναι το πρώτο παράδειγμα ενός Πανευρωπαϊκού αμυντικού ερευνητικού προγράμματος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Προπαρασκευαστικής Δράσης. Στο πρόγραμμα θα συνεργαστούν διαφορετικού τύπου μη επανδρωμένες πλατφόρμες (αέρος, επιφανείας και υποβρύχιες) με κέντρα διοίκησης και ελέγχου διαφόρων ναυτικών μονάδων με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω δορυφόρων με κέντρα διοίκησης και ελέγχου που βρίσκονται στην ξηρά. Θα πραγματοποιηθούν δύο ασκήσεις επίδειξης στη Μεσόγειο και στη Βαλτική θάλασσα με αντικείμενο την θαλάσσια επιτήρηση και τις λειτουργίες νηοψίας. Οι ασκήσεις αυτές θα διεξαχθούν από Ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σκαφών επιφανείας και υποβρύχιων σκαφών.

Οι Έλληνες εταίροι αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην επιτυχία του προγράμματος OCEAN2020. Πιο συγκεκριμένα, η IDE σε συνεργασία με την BARRACUDA, ένα ελληνικό ναυπηγείο που ειδικεύεται στην κατασκευή φουσκωτών σκαφών, θα διαθέσει στο πρόγραμμα ένα μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας (USV) που θα χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες θαλάσσιας επιτήρησης και νηοψίες στην Μεσόγειο Θάλασσα. Η IDE είναι ακόμη υπεύθυνη για διάφορες εργασίες που σχετίζονται με την ανάλυση των προδιαγραφών των μη Επανδρωμένων Σκαφών Επιφανείας, με τις τεχνολογίες και την αρχιτεκτονική των επικοινωνιών που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα καθώς επίσης και με την ασφάλεια των επικοινωνιών (COMSEC) και των πληροφοριών (INFOSEC). Επιπλέον η ΙDE θα είναι το σημείο επαφής και ο συντονιστής του προγράμματος με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ALTUS συμμετέχει στο πρόγραμμα με εργασίες που σχετίζονται με την μοντελοποίηση και την προσομοίωση επιχειρησιακών σεναρίων καθώς και την ανάλυση και σχεδίαση εκπαιδευτικών μέσων, ενώ το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών συμμετέχει σε εργασίες που σχετίζονται με την μοντελοποίηση της ανάπτυξης στο πεδίο των μη επανδρωμένων πλατφορμών.

#                    #                    #

Σχετικά με τους Συμμετέχοντες

Η INTRACOM Defense Electronics (IDE), εταιρία-ηγέτης στην Ελλάδα στην ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρονικών και συστημάτων επικοινωνιών στο χώρο της άμυνας και ασφάλειας, είναι θυγατρική της Intracom Holdings, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους τεχνολογίας στη Ν.Α. Ευρώπη. Η IDE έχει αποκτήσει μοναδική τεχνογνωσία στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής σε τακτικές επικοινωνίες αμυντικών συστημάτων, ασφάλεια πληροφοριών, συστήματα διοίκησης ελέγχου και επικοινωνιών (C3I), στην επιτήρηση, αναγνώριση και ασφάλεια, σε υβριδικά συστήματα ηλεκτρικής ισχύος και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πυραυλικές ζεύξεις μεταφοράς δεδομένων (data links), ηλεκτρονικά πυραυλικών συστημάτων, λογισμικό αμυντικών εφαρμογών και συστήματα ελέγχου και δοκιμών.

Η εταιρία συμμετέχει επίσης σε διεθνή προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής όπως και σε διεθνείς συνεργασίες για την παραγωγή και εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού και περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών του ΝΑΤΟ. Η IDE εξάγει προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ινδονησία, Κύπρο, Λιθουανία, Λουξεμβούργο (NATO/NSPA), Σουηδία και Φινλανδία.

Η ALTUS LSA (www.altus-lsa.com)  έχει αντικείμενο την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων λύσεων με Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στον τομέα Άμυνας, Ασφάλειας και καινοτόμων τεχνολογικών προγραμμάτων Η εμπειρία της εταιρίας επεκτείνεται σε τομείς όπως η επιτήρηση θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, η συλλογή πληροφοριών από αέρα, το ISR (Intelligence Surveillance and Reconnaissance), οι περιβαλλοντικές εφαρμογές, η διαχείριση φυσικών καταστροφών, οι εφαρμογές GIS, η επιτήρηση κρίσιμων υποδομών, οι αποστολές Έρευνας και Διάσωσης και πολλές άλλες.

Επιπλέον, από το 2017 η ALTUS LSA έχει πιστοποιηθεί ως Κέντρο Εκπαίδευσης Χειριστών Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) από την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με αριθμό εγγραφής EL-UAS-TC-3 (www.dronepilot.gr).

Η ALTUS LSA κατέχει ένα σημαντικό πελατολόγιο σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή και λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας ISO 9001:2008, 14001:2004, 27001:2013, 15288:2015 και TRACE. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας βρίσκονται στα Χανιά της Κρήτης, ενώ στην Αθήνα διατηρεί εμπορικό γραφείο και τις εγκαταστάσεις της σχολής ΣμηΕΑ .

Η BARRACUDA είναι εταιρία κατασκευής φουσκωτών σκαφών που ιδρύθηκε στην Γαλλία το 1985 και μεταφέρθηκε στην Αθήνα το 1992 σε δικές της εγκαταστάσεις.

Στην διάρκεια των χρόνων, η BARRACUDA δημιούργησε νέα πρότυπα στην κατασκευή των φουσκωτών σκαφών και διαφόρων άλλων φουσκωτών και πολυεστερικών προϊόντων, με συνεχή προσπάθεια για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και με σεβασμό στις ανάγκες του πελάτη.

Η BARRACUDA καθιερώθηκε μεταξύ των πιο αξιόπιστων εταιριών στον τομέα κατασκευής φουσκωτών σκαφών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα ασύγκριτα σκάφη της λόγω του εξαιρετικού σχεδιασμού και της ενισχυμένης κατασκευής τους, τα  οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για σκοπούς άμυνας και ασφάλειας.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει στο έργο με το Εργαστήριο Δικτυακών Τεχνολογιών, Υπηρεσιών και Εφαρμογών (ΔΙΚΤΥΕ) του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Μέλη του Εργαστηρίου είναι καταξιωμένοι ερευνητές και μηχανικοί που ειδικεύονται στα πεδία των Τηλεπικοινωνιών, των Δικτύων Δεδομένων καθώς και των Διάχυτων και Πολυμεσικών Συστημάτων. Επιπλέον, το Εργαστήριο έχει συμμετάσχει/συμμετέχει σε ένα σύνολο Διεθνών Ερευνητικών Έργων που χρηματοδοτούνται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως επίσης και σε Εθνικά έργα που χρηματοδοτούνται από Υπουργεία και άλλους οργανισμούς. 
kranosgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ