2018-02-17 18:14:41
Φωτογραφία για Αυστηρό μήνυμα του ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα προς την Άγκυρα: «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Τα Ιμια είναι ελληνικά»
Ο Αναπληρωτής Υπoυργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Realnews (17/02/2018) και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, αναφέρει τα ακόλουθα:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο υπαρκτή είναι η τουρκική απειλή, μετά και το τελευταίο επεισόδιο στα Ίμια, αλλά και τις απειλές του Τ. Ερντογάν κ. υπουργέ; Εκτιμάτε ότι τελικά ο Τούρκος Πρόεδρος είναι έτοιμος, αναλόγως και των σχεδιασμών του, να «πατήσει τη σκανδάλη» στο Αιγαίο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρόκειται για ένα σημαντικό περιστατικό μέσα στον κύκλο της τουρκικής προκλητικότητας. Δεν χρειάζεται ούτε να αναβαθμίζουμε ούτε να υποβαθμίζουμε τα γεγονότα. Η τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό πολιτικό σύστημα εντείνει την προκλητικότητά του με δηλώσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό αντανακλά τόσο την εσωτερική κατάσταση, τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν στην Τουρκία, την εκλογική σύμπραξη που έκανε με εθνικιστές ο Τούρκος πρόεδρος, όσο και τα εξωτερικά προβλήματα με τις συγκρούσεις που έχει ανοίξει στο Αφρίν και βεβαίως με την υιοθέτηση ενός δόγματος που λέει ότι η Τουρκία είναι ισχυρή και μπορεί να ανοίξει πολλά μέτωπα μαζί
. Αυτό που κατά αρχήν εκτιμάμε, είναι ότι γίνεται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση. Από τη δική μας την πλευρά πρέπει να μην «τσιμπήσουμε» στην προκλητικότητα των Τούρκων αλλά να είμαστε παρόντες, απαντώντας με ψυχραιμία και δείχνοντας τα δικά μας όρια. Η πολιτική ηγεσία της χώρας παρακολουθεί, ελέγχει τις εξελίξεις και παρεμβαίνει όπου και με όποιον τρόπο χρειάζεται.  Οι δε Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες και στη θέση τους, με γνώση, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλάτε συνεχώς για την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας. Σε τυχόν υλοποίηση των απειλών εκ μέρους της Τουρκίας, αναμένετε τη συνδρομή των Ηνωμένων πολιτειών ή της ΕΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μια χώρα θα πρέπει αφ΄ ενός να περιφρουρεί τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα και αφ’ ετέρου να λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό κάνουμε. Η Ελλάδα θέλει αλλά δεν μπορεί να εξαρτάται από τη βοήθεια ή μη των άλλων. Φυσικά λαμβάνουμε υπόψη τους διεθνείς συσχετισμούς και με γεωπολιτικές κινήσεις τους συνδιαμορφώνουμε σε όφελος των εθνικών συμφερόντων. Από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ περιμένουμε, με βάση και τα στοιχεία που εμείς τους δίνουμε και ανταποκρίνονται στη αλήθεια, να πάρουν θέση σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, κάνοντας σαφές πως οποιαδήποτε κίνηση διεύρυνσης της ζώνης αποσταθεροποίησης θα τους βρει ενεργά αντίθετους. Η σταθερότητα στην περιοχή είναι υπόθεση που τους αφορά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΕΕ τι πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να πράξει επί του θέματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το βασικό είναι πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και πως στο περιστατικό ενεπλάκη τούρκικο πλοίο με ευρωπαϊκό πλοίο. Αυτό το γεγονός αμέσως παράγει συγκεκριμένες απαντήσεις εμπλοκής των ευρωπαϊκών οργάνων που πρέπει να αξιολογήσουν αναλόγως αυτή την προκλητική ενέργεια. Η ΕΕ πρέπει να λειτουργεί σαν ένα μεγάλο πλέγμα αποτροπής. Είναι ζήτημα αυτοπροστασίας της ίδιας της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικά, τα Ίμια «είναι τουρκικά;» κ. υπουργέ, όπως επιμένει και όπως προκαλεί η κυβέρνηση Ερντογάν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχουν ούτε μπορούν να υπάρχουν για εμάς αλλά και τη διεθνή κοινότητα «γκρίζες ζώνες» στην περιοχή του Αιγαίου. Ειδικά για το εδαφικό καθεστώς της Δωδεκανήσου υπάρχει σειρά διεθνών συνθηκών, από το 1912 που παραχωρήθηκαν από την Τουρκία στην Ιταλία, ακολούθως με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, τη συμφωνία Τουρκίας-Ιταλίας του 1932 που καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα και τέλος τη συνθήκη των Παρισίων όπου γίνεται η παραχώρηση των Δωδεκανήσων από την Ιταλία στην Ελλάδα το 1947. Όλα αυτά είναι καθαρά και τα Ίμια είναι ελληνικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Άγκυρα, πάντως, υποστηρίζει πως διεκδικεί 18 ελληνικά νησιά. Η αντιπολίτευση του Ερντογάν δηλώνει πως αν γίνει κυβέρνηση «θα έρθει να τα πάρει». Τι απαντάτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλη αυτή η προκλητική ρητορική εντάσσεται στο σχεδιασμό που σας προανέφερα που σχετίζονται με το όλο σκηνικό μέσο στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία. Ωστόσο αυτό δεν μας αφήνει αδιάφορους γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως μια προκλητική ενέργεια ακόμα κι αν γίνεται για εσωτερική κατανάλωση της άλλης πλευράς δεν παύει να παράγει αποτελέσματα και κινδύνους. Θα συμβούλευα να αποφεύγουν τους αλαλαγμούς και τους λεονταρισμούς οι οποίοι δεν έχουν πρακτικό αντίκρισμα. Πάντως προειδοποιούμε όποιον απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα ότι θα πρέπει πολύ καλά να το υπολογίζει και να το μετράει από όλες τις πλευρές. Εμείς θέλουμε την ει΄ρηνη και εργαζόμαστε γι’ αυτή. Πολεμοκάπηλες κραυγές δεν τρομάζουν κανέναν. Θέλουμε να ελπίζουμε πως η ηγεσία της γείτονος χώρας έχει τη λογική να κρίνει ποιο είναι το συμφέρον της χώρας και του λαού της. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ελλάδα θα στηρίξει με όποιο τρόπο χρειαστεί την Κύπρο, από τις τουρκικές προκλήσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ελλάδα στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος με πλήρη κυριαρχικά δικαιώματά, μέλος διεθνών οργανισμών, όπως ΟΗΕ, ΕΕ κλπ. Παράλληλα συμβάλουμε στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού με βάση την εφαρμογή των κανόνων τους Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Συμμετέχουμε ως χώρα στο διεθνές πλέγμα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε κάθε περίπτωση, η όποια απειλή ενάντια στην Κύπρο λειτουργεί ως απειλή που προεκτείνεται και ενάντια στην Ελλάδα και για αυτό τηρούμε και την ανάλογη στάση σε συνεργασία με την δημοκρατικά εκλεγμένη κυπριακή κυβέρνηση. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, εάν χρειαστεί, είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τη χώρα κ. υπουργέ; Τι μήνυμα αποστέλλεται στην Άγκυρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να μη χρειαστεί όμως η απάντηση είναι μια: Ναι. Όσοι έχουν την ευθύνη της διαχείρισης αυτής της κατάστασης, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό και βεβαίως στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  και τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι στη θέση τους, κάνουν τη δουλειά τους με γνώση, αποφασιστικότητα και ισχύ. Ας προσέξουν όλοι γιατί τα «ατυχήματα» είναι τα πιο δύσκολα διαχειρίσιμα ζητήματα, γιατί μπορεί να τείνουν εκτός ορίων. Δεν νοιώθουμε την ανάγκη να στέλνουμε μηνύματα, όλοι γνωρίζουν πως είμαστε εδώ «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα προχωρήσει; Τι αναμένουμε; Και δεν θα φοβηθείτε να βάλετε την υπογραφή σας μέσα στο γενικότερο κλίμα σκανδάλων που επικρατεί στη χώρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τέλος Φεβρουαρίου περιμένουμε την επιτροπή από την πλευρά των ΗΠΑ για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για την αναβάθμιση των F-16. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται να βάλει την υπογραφή του λόγω του γενικότερου κλίματος εφόσον τηρούνται με ευλάβεια οι διαδικασίες. Εμείς κάνουμε ό,τι κάνουμε με στοχοπροσήλωση, με διαφάνεια και με ξεκάθαρο το μέτωπό μας και συγχρόνως έχουμε αποδείξει, τρία χρόνια τώρα, ότι έχουμε και εμείς μια ιστορία, ότι τα χρήματα που χρησιμοποιούμε για τους εξοπλισμούς, που είναι το ένα τρίτο των παλαιότερων αντίστοιχων δαπανών, τα διαθέτουμε με αποτελεσματικότητα και στοχευμένα στις πραγματικές ανάγκες.  

ΕΡΩΤΗΣΗ: Φρεγάτες από τη Γαλλία τελικά θα αγοράσουμε κ. υπουργέ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κινούμαστε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν περιμένουμε να παρουσιαστούν ευκαιρίες αλλά δημιουργούμε εμείς ευκαιρίες. Υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και στο τραπέζι έχουν μπει οι αποτελεσματικότερες και οικονομικότερες λύσεις. Το σίγουρο είναι ότι η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι και θα είναι ισχυρή και με προοπτική. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως χρειάζεται αύξηση των κονδυλίων για τους εξοπλισμούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προς το παρόν κινούμαστε μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια δεν ζητάμε και άλλα λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σεβόμαστε το μόχθο του ελληνικού λαού και υπολογίζουμε τα πάντα. Ήδη έχουμε φτιάξει και θα φέρουμε στη Βουλή το τριετές πρόγραμμα των εξοπλισμών ήδη δουλεύουμε ώστε να έρθουν στη βουλή οι αλλαγές στο νόμο περί προμηθειών. Δεν πρόκειται να μπούμε σε ένα κυνήγι εξοπλισμών αλλά ούτε θα αφοπλιστούμε οικειοθελώς. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζουμε ότι το σχέδιο για την αναδιοργάνωση των ΕΔ ολοκληρώνεται. Τι περιέχει; Ποιες είναι οι βασικές του γραμμές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επιδιώκουμε την ενίσχυση της στελέχωσης των σχηματισμών και των μονάδων, ιδιαίτερα στα σύνορα, την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, την απλοποίηση των διοικητικών δομών και σε τελική ανάλυση τη διατήρηση και την ενίσχυση της θωράκισης της χώρας, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να επιτελούν το έργο που τους έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός, το Σύνταγμα και η Πολιτεία. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης προχωράει και σε πολλά ζητήματα έχουμε ήδη αρχίσει να εκπληρώνουμε πολλούς από τους στόχους του και είναι σίγουρο πως θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και θα φέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα και σε ισχύ και στην μέγιστη αξιοποίηση πόρων. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για τις πόλεις που έχουν τα κέντρα νεοσυλλέκτων, σχεδιάζετε «ανταποδοτικά μέτρα»; Και αν ναι, ποια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως είναι γνωστό από την ΕΣΣΟ του Μαρτίου αλλάζει ο τρόπος προπαίδευσης και με αυτή την έννοια καταργούνται τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων. Θα υπάρξουν ανταποδοτικά μέτρα όπου αυτό είναι δυνατόν, από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ και των ΕΔ, για παράδειγμα Πολεμικό Μουσείο και Συνεδριακό Κέντρο στο Μεσολόγγι, ενίσχυση της αεροπορικής βάσης στην Καλαμάτα κλπ. Συγχρόνως το βασικό θέμα είναι το τι μπορεί να κάνει εν συνόλω η κυβέρνηση και πως μπορεί να βοηθήσει με αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν στις τοπικές κοινωνίες. Με την απομάκρυνση κάποιων στρατοπέδων παρουσιάζονται νέες δυνατότητες απόδοσης-παραχώρησης χώρων στην τπική κοινωνία, ώστε να ανοίξουν προγράμματα από την αυτοδιοίκηση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής. Είναι μια τομή, μια πρόκληση για όλους και δεν πρέπει να επικεντρώνουμε σε ορισμένες αντιδράσεις, αναμενόμενες από την άποψη του τοπικού ή μικροπολιτικού συμφέροντος αλλά δεν μπορεί ούτε πρέπει να επηρεάσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί, ως κόμμα, δεν λέτε «ναι» στην πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική για τον Π. Καμμένο, όταν η ΝΔ ψηφίζει τη δική σας πρόταση για Προανακριτική για τη Novartis; Έχετε κάτι να κρύψετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχω διαβάσει τη δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή. Σε αυτή από τους μάρτυρες και την εισαγγελία δεν διατυπώνεται κατηγορία, απλά ο εισαγγελέας επειδή αναφέρθηκε το όνομα του Πάνου Καμένου τη έστειλε στη Βουλή. Για αυτό το ζήτημα έχει γίνει εξαντλητική συζήτηση, έχουν βέβαια παρέμβει και συγκροτήματα του Τύπου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμφέρον. Θα ήταν πρωτοφανές, νομικά και πολιτικά να γίνει κάτι για μια σύμβαση η οποία ποτέ δεν εκτελέστηκε. Μάλιστα και στην ίδια τη δικογραφία αποτυπώνεται από όλους όσους έχουν δώσει κατάθεση  ότι δεν υπάρχει μεσάζων. Ποιο λοιπόν θα ήταν  το αντικείμενο μιας εξεταστικής επιτροπής; Επιτέλους αν κάποιος έχει να πει κάτι ας το πει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η υπόθεση Novartis, μαζί με τυχόν λύση του Σκοπιανού, μήπως φέρνει πιο κοντά τις κάλπες κ. υπουργέ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η υπόθεση Novartis είναι ένα βεβαιωμένο διεθνές σκάνδαλο που πρέπει να διερευνηθεί και να αποδοθούν οι ευθύνες, ποινικές και πολιτικές. Όποιος έχει αντίθετη άποψη με αυτό να το πει ξεκάθαρα. Η υπόθεση αυτή έχει να κάνει και με τη μάχη, την προσπάθεια οικοδόμησης ενός διάφανου και σταθερού πολιτικού συστήματος που θα έχει την εμπιστοσύνη της ίδιας της κοινωνίας ενάντια στο παλιό  πολιτικό σύστημα. Δεν μπορεί να μείνουν σκιές για τίποτα και για κανέναν. Πρέπει όλοι να ενδιαφερθούμε και περισσότερο αυτοί των οποίων αναφέρονται τα ονόματά τους. Βλέπουμε την αντίφαση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λειτουργούν διακηρύσσοντας πως «όλα στο φως» και μετά συμπληρώνουν ένα «αλλά…» ακυρώνoτας αυτό που λένε. Ξεκινάνε με μια εξαρχής υπερασπιστική γραμμή την οποία δεν τη χρειάζεται ούτε η χώρα ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση. Αναφορικά με τη σύνδεση της υπόθεσης με το ζήτημα των Σκοπίων που κάποιοι θέλουν να κάνουν. Πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι δυνατόν κανείς να πείθεται στην αφήγηση: «το περιστατικό των Ιμίων έγινε για να κρύψει το σκάνδαλο Novartis, που εμφανίστηκε να για κρύψει το συλλαλητήριο για την ονομασία των Σκοπίων, που ήλθε για να σκιάσει την έξοδο από τα μνημόνια άρα να πάμε σε εκλογές». Κάπου εδώ η πολιτική σηκώνει τα χέρια ψηλά και αναλαμβάνει η ψυχιατρική.  

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενόψει δημοτικών εκλογών, τι τακτική πρέπει κατά τη γνώμη σας να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εξαγγείλει ότι σύντομα θα ανακοινώσει το νέο νόμο για τις δημοτικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά υποστηρίζει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα. Αποτελεί μια δημοκρατική κατάκτηση που δίνει τη δυνατότητα στην περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση να παίξουν το ρόλο τους στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Στόχος μας πρέπει να είναι να ενισχύσουμε αυτές τις δημοτικές παρατάξεις που βλέπουν με προοδευτική ματιά το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Δεν μιλάμε στενά κομματικά και δεν στηρίζουμε στενά κομματικές παρατάξεις. Θωρώ ότι πρέπει στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, οι παρατάξεις που θα στηρίξουμε να διεκδικήσουν να είναι στον Β’ γύρω όχι για να έχουμε τοπικές αρχές στήριγμα της κυβέρνησης αλλά για να δώσουν ώθηση στην ευρεία αναπτυξιακή προσπάθεια που χρειάζεται η χώρα.
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ