2018-02-19 11:07:23
Φωτογραφία για Λονδίνο: Έλληνας ακτινολόγος δείχνει το μέλλον των χειρουργικών επεμβάσεων
Μία άκρως εντυπωσιακή τεχνική βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας που βοηθά τους χειρουργούς να βλέπουν το εσωτερικό του σώματος του ασθενή που χειρουργούν, ώστε να πραγματοποιούν την επέμβαση με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε λιγότερο χρόνο, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στο Λονδίνο, αν και ακόμα σε πρώτο στάδιο.

Την τεχνική ανέπτυξε στο Νοσοκομείο St Mary’s του Imperial College Trust ο δρ. Δημήτρης Αμιράς, ο οποίος έχει μεγαλώσει στο Λονδίνο, αλλά έχει καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από την Ιθάκη.

Η τεχνική συνίσταται στη χρήση της συσκευής επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) HoloLens της Microsoft, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία ολογράμματος μέρους του σώματος του ασθενή βασισμένου σε αξονικές τομογραφίες.

Η συσκευή τοποθετείται στο κεφάλι του χειρουργού και αυτός μέσω των ειδικών γυαλιών μπορεί να βλέπει την εικόνα του εσωτερικού του σώματος αλλά και να τη μετακινεί ώστε να «κουμπώνει» πάνω στον ασθενή που έχει μπροστά του.


«Ο λόγος για τον οποίο ενδιαφέρθηκα για αυτό ως ακτινολόγος είναι διότι συνεργάζομαι στενά με τους πλαστικούς χειρουργούς εδώ στο νοσοκομείο St Mary’s και έχουμε μία μεγάλη μονάδα ατυχημάτων», δηλώνει στον ΣΚΑΪ ο δρ. Αμιράς.

«Ως κομμάτι αυτής της μονάδας ατυχημάτων οι πλαστικοί χειρουργοί πραγματοποιούν επεμβάσεις κατά τις οποίες διορθώνουν τραύματα του δέρματος. Είναι αρκετά περίπλοκες επεμβάσεις και παίρνουν πολύ χρόνο. Με προσέγγισαν λοιπόν για να προσπαθήσω να τους βοηθήσω να εντοπίσουν από πού θα μπορούσαν να παίρνουν αυτά τα κομμάτια δέρματος (με τα οποία καλύπτουν τα τραυματισμένα σημεία).

»Κρίσιμο σε μία τέτοια επέμβαση είναι να προσέξουμε τα αιμοφόρα αγγεία σε αυτά τα κομμάτια δέρματος. Περάσαμε πολλές ώρες κοιτώντας αξονικές τομογραφίες προσπαθώντας να καταλάβουμε πού είναι αυτά τα αγγεία ώστε όταν κάνουν την επέμβαση να ξέρουν πού να κόψουν.

»Καταλήξαμε σε μία πολύ καλή τεχνική για να εντοπίζουμε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία, παρόλα αυτά δυσκολευόμασταν να συνδέσουμε αυτές τις πληροφορίες (από τις αξονικές) με ό,τι γινόταν στο χειρουργείο. Τους έλεγα λοιπόν ότι υπάρχει ένα καλό αγγείο εδώ, βρίσκεται περίπου 4 εκατοστά από το γόνατο, αλλά όταν φτάναμε στο χειρουργείο χρειάζονταν περισσότερη ακρίβεια από το ‘περίπου 4 εκατοστά από το γόνατο’.

»Παρακολούθησα λοιπόν λίγα βίντεο για το HoloLens στο YouTube και σκέφτηκα ότι αυτό είναι που χρειαζόμαστε. Συνεργαστήκαμε με το Imperial College του Λονδίνου και καταφέραμε να πάρουμε ορισμένες από αυτές τις αξονικές τομογραφίες που απεικόνιζαν τα αγγεία που είχαμε βρει και να τις βάλουμε ως ολογράμματα (στο HoloLens). Οι χειρουργοί μπορούσαν να φορούν το HoloLens κατά τη διάρκεια της επέμβασης και να βλέπουν πού είναι αυτά τα αγγεία, πού έπρεπε να κόψουν το δέρμα».

Για την ώρα, τονίζει ο έλληνας ακτινολόγος, η τεχνική χρησιμοποιείται μόνο για επεμβάσεις στο πόδι, διότι είναι πιο εύκολη η τοποθέτηση του ολογράμματος με ακρίβεια πάνω στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Επομένως, απέχουμε ακόμα από την πιο ευρεία χρήση της τεχνικής;

«Πρόκειται για πολύ καινούριες συσκευές και ο τομέας αλλάζει διαρκώς. Άρα υπάρχουν κάποια συνήθη προβλήματα με την πολύ ακριβή αποτύπωση του εσωτερικού του σώματος και πολλά άλλα που σχετίζονται με μια χειρουργική επέμβαση. Επιλέξαμε ένα μέρος του σώματος που δεν κινείται πάρα πολύ, όταν ο ασθενής ναρκώνεται, το πόδι δεν κινείται πάρα πολύ, άρα είναι μια πολύ πιο εύκολη περίπτωση. Όταν προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε την τεχνική σε άλλες χειρουργικές περιπτώσεις είναι λίγο πιο περίπλοκο και χρειαζόμαστε περισσότερες τεχνολογίες για να καταστεί πιο ευρέως χρησιμοποιήσιμη η τεχνική», απαντά ο δρ. Αμιράς.

Πάντως οι αντιδράσεις των χειρουργών είναι άκρως θετικές.

«Αυτό που λέω είναι ότι είμαστε ένα πολυάσχολο δημόσιο νοσοκομείο, μία πολυάσχολη μονάδα ατυχημάτων και αυτή η μικρή δοκιμή, η έρευνα, δε θα ήταν δυνατή αν δεν έδειχνε άμεσα να έχει κάποια οφέλη. Αυτοί οι χειρουργοί έχουν πολλή δουλειά, δεν έχουν χρόνο να παίξουν και να δοκιμάσουν τη συσκευή, οπότε τη χρησιμοποίησαν και συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν επειδή ήταν εξυπηρετική. Νομίζω επομένως ότι οπωσδήποτε θα έχει ένα μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον», καταλήγει ο δρ. Αμιράς.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ