2018-02-24 08:04:27
Φωτογραφία για Από την Ασία προήλθε σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων δοκιμών 5G
Εντονότατη κινητικότητα επέδειξε ο πλανήτης το 2017, όσον αφορά τα δίκτυα επόμενης γενιάς και την τεχνολογία 5G. Ο αριθμός των δοκιμών 5G, παγκοσμίως, τριπλασιάστηκε κατά το περασμένο έτος, με την Ασία να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των δοκιμών. Συγκεκριμένα, από τις 72 δοκιμές 5G, που πραγματοποιήθηκαν το 2017, ποσοστό 43% προερχόταν από την περιοχή της Ασίας.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Viavi Solutions, συνολικά, 31 φορείς εκμετάλλευσης στην Ασία-Ειρηνικό δοκιμάζουν 5G, ενώ εννέα συμμετέχουν σε δοκιμές πεδίου, συμπεριλαμβανομένων των φορέων κινητής τηλεφωνίας SK Telecom, KT και LG Uplus με έδρα τη Νότια Κορέα, China Mobile και China Unicom και NTT Docomo στην Ιαπωνία. Στο μεταξύ, άλλοι δέκα φορείς σε επτά χώρες της περιοχής APAC διεξάγουν δοκιμές εργαστηρίου 5G.

Στην έκθεση “State of 5G Trials”, η Viavi Solutions σχολιάζει ότι ο ρυθμός των δοκιμών πεδίου 5G και των αναπτύξεων επιταχύνθηκε ταχύτατα τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ επιπλέον 28 φορείς ανακοίνωσαν σχέδια για 5G δοκιμές.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας (State of 5G Trials), οι αναφορές από τις δοκιμές 5G δείχνουν ότι κάποιοι πάροχοι έχουν φτάσει σε πραγματικά εντυπωσιακές ταχύτητες δεδομένων. Στην πραγματικότητα, τέσσερις φορείς εκμετάλλευσης έχουν αναφέρει ταχύτητα 70 Gbps - Etisalat, Proximus, Telenor και Zain. Ωστόσο, η μέση ταχύτητα είναι πολύ χαμηλότερη, ενώ έξι αναφέρουν ταχύτητες άνω των 35 Gbps και άλλες έξι ταχύτητα 10 Gbps.

Γράφημα

Μεγάλες προσδοκίες

Παρά το γεγονός ότι οι προδιαγραφές 3GPP κυκλοφόρησαν μόλις στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2017, 14 κατασκευαστές εξοπλισμού δικτύων ανακοίνωσαν ήδη συμμετοχή σε δοκιμές 5G. Αυτές οι δοκιμές έχουν διεξαχθεί σε ένα ευρύ φάσμα εύρους ζώνης, που κυμαίνονται από -3GHz έως 86GHz. Από τους χειριστές, που αποκαλύπτουν το φάσμα δοκιμής τους, το πιο συχνά δοκιμασμένο μήκος κύματος είναι 28GHz, με 21 χειριστές να το χρησιμοποιούν, ακολουθούμενο από τη ζώνη 15GHz.

“Οι προσδοκίες για το 5G είναι υψηλές, προσφέροντας στους φορείς εκμετάλλευσης κινητών τηλεφώνων νέες ευκαιρίες για έσοδα”, δήλωσε ο Stephane Teral, Εκτελεστικός Διευθυντής Έρευνας και Ανάλυσης της IHS Markit. Όπως, ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, η πορεία προς την πλήρη υιοθέτηση του 5G είναι περίπλοκη. Οι φορείς εκμετάλλευσης και οι προμηθευτές υποδομών σε όλο τον κόσμο κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες όσον αφορά τις δοκιμές και την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα όλοι πρέπει να δράσουν για να αντιμετωπίσουν τις τεχνολογικές προκλήσεις.

Προβλέψεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τεχνολογία 5G θα καλύπτει πάνω από 20% του παγκόσμιου πληθυσμού σε έξι χρόνια από σήμερα. Έως το 2023, θα υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο συνδρομές επαυξημένων ευρυζωνικών κινητών υπηρεσιών. Το δε LTE θα είναι η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης ήδη από το τέλος της φετινής χρονιάς, ωθούμενη από τη ζήτηση για βελτιωμένη εμπειρία του χρήστη και ταχύτερα δίκτυα (Ericsson Mobility Report).

Σύμφωνα με το Report, τα πρώτα εμπορικά δίκτυα, που θα βασίζονται στην τεχνολογία 5G New Radio, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2019, ενώ σημαντικές εξελίξεις αναμένονται από το 2020 και μετά.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ