2018-02-24 08:20:15
Φωτογραφία για Θερίζει η ιλαρά
Αλματώδης αύξηση στην Ευρώπη, σε κορυφαία θέση η χώρα μας

Αύξηση 400% των κρουσμάτων ιλαράς σημειώθηκε το 2017 στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Συνολικά την περασμένη χρονιά κατεγράφησαν 21.000 νέα κρούσματα της κατ’ ευφημισμόν «παιδικής ασθένειας», η οποία όμως παρουσιάζει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε ενήλικους ασθενείς γεννημένους μετά το 1970. 

 

Τριάντα πέντε ασθενείς έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από την έξαρση του φαινομένου, εκ των οποίων οι τρεις στη χώρα μας. Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε πριν από μία εβδομάδα, όταν μια 35χρονη κατέληξε αφού νόσησε από συγγενικό της πρόσωπο που είχε προσβληθεί από τον ιό της ιλαράς. 

 

Αυτό το φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται τουλάχιστον από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά αμφιλεγόμενων ιατρικών ερευνών μέσω του Διαδικτύου, καθώς και σε γιατρούς που προτρέπουν τους ασθενείς τους να μην εμβολιάζονται δήθεν επειδή «κινδυνεύει η ζωή τους». 


 

Τονίζεται δε ότι οφείλεται και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο γνωρίζει έξαρση σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και κατηγορείται για χιλιάδες θανάτους ανθρώπων στην Ευρώπη το 2017 από ασθένειες που τα προηγούμενα χρόνια εθεωρείτο ότι είχαν αντιμετωπιστεί ή ακόμη και εξαλειφθεί.

 

Τέταρτη η Ελλάδα!

Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρούσματα της εσφαλμένα θεωρούμενης από πολλούς ως «παιδικής ασθένειας».

 

Ειδικά στη χώρα μας, συγκριτικά με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο μη εμβολιασμός για τον ιό της ιλαράς έχει δύο αναγνώσεις. Από τη μία, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πολλοί γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους επηρεασμένοι από το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Από την άλλη, όμως, μεγάλο ρόλο στα υψηλά ποσοστά των πλημμελώς εμβολιασμένων παιδιών έπαιξε και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, κυρίως τα πρώτα χρόνια του φαινομένου», όπως τονίζει στο «Ποντίκι» ο καρδιολόγος και διευθυντής του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Γιώργος Βήχας.

 

«Ιδιαίτερα τη διετία 2012-13 έρχονταν στο Κοινωνικό Ιατρείο πολλοί γονείς με τα παιδιά τους, στα οποία δεν μπορούσαν να κάνουν τα αναγκαία εμβόλια – μεταξύ αυτών και της ιλαράς – είτε επειδή ήταν άνεργοι ή ανασφάλιστοι είτε διότι αδυνατούσαν να καλύψουν ακόμα και αυτό το μικρό ποσοστό συμμετοχής για την αγορά του εμβολίου. Έτσι πολλά παιδιά εκείνη την εποχή παρέμειναν ανεμβολίαστα» προσθέτει.

 

Κενό εμβολιασμού

«Κακώς ο πληθυσμός πιστεύει ότι η ιλαρά είναι μία παιδική ασθένεια», καθώς «οι ενήλικοι νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από ό,τι τα παιδιά» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ και τόνισε ότι «περίπου το 30% των περιπτώσεων ιλαράς θα παρουσιάσουν μία ή περισσότερες επιπλοκές, που είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σε ενηλίκους άνω των 20 ετών».

 

Επισήμανε δε ότι «η επιδημία δεν φαίνεται να σταματάει, καθώς υπάρχουν θύλακοι του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη».

Από την έναρξη της επιδημίας στην Ελλάδα, πριν από έναν χρόνο περίπου, έως και τις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγραφεί 1.588 κρούσματα ιλαράς – τα περισσότερα στη Νότια Ελλάδα και κυρίως στις κοινότητες των Ρομά, εξαιτίας των πολύ υψηλών ποσοστών ανεμβολίαστων ατόμων. Το ότι οι θάνατοι αφορούσαν άτομα ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα, σύμφωνα με τον Θ. Ρόζενμπεργκ, «υπογραμμίζει την ανάγκη της χορήγησης δύο δόσεων εμβολίου έναντι της ιλαράς».

 

«Η πλειονότητα των κρουσμάτων ιλαράς του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας αφορούσε ενηλίκους άνω των 25 ετών» σχολιάζει με αφορμή το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου που αφορούσε μια 35χρονη γυναίκα, που είχε εμβολιαστεί μεν, αλλά μόνο με μία δόση. Εκτιμά τέλος ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας ώστε να προστατευθούν οι ίδιοι και οι ασθενείς τους.

 

Το ΚΕΕΠΛΝΟ συστήνει στον γενικό πληθυσμό, ανηλίκους και ενηλίκους γεννημένους μετά το 1970, τον εμβολιασμό με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς -ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο ΜΜR) με τις απαραίτητες δύο δόσεις του εμβολίου. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού εφόσον εκτεθούν στον ιό της ιλαράς είναι βρέφη, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου. Αυτοί πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

 

Το οξύμωρο είναι πως, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. στην αποχή από τον εμβολιασμό, την ίδια ώρα παρουσιάζει υπέρογκη κατανάλωση – και δαπάνη – αντιβιοτικών φαρμάκων.

 

Υπερκατανάλωση αντιβιοτικών

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει στη χώρα μας η υπερβολική κατανάλωση των αντιβιοτικών, αφού οι έρευνες αναφέρουν ότι το 75% των Ελλήνων παίρνει αντιβιοτικά χωρίς να τα χρειάζεται. Αυτό έχει αποτέλεσμα κάποια μικρόβια να είναι πλέον ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά και να κινδυνεύει η ζωή ασθενών από λοιμώξεις οι όποιες εύκολα θεραπεύονταν πριν από λίγο καιρό. 

 

«Η κατανάλωση αντιβιοτικών σε περιπτώσεις ιογενών λοιμώξεων όχι μόνο είναι ανώφελη, αλλά αντίθετα μπορεί να έχει πολύ επιβαρυντικές συνέπειες για τους ασθενείς. Για την έξαρση του φαινομένου, που παρατηρείται πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ευθύνη έχουν τόσο οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας (ιατροί - φαρμακοποιοί), οι οποίοι είτε υπερσυνταγογραφούν αντιβιοτικά είτε τα χορηγούν στους πολίτες χωρίς συνταγή, όπως και η Πολιτεία, που όλα αυτά τα χρόνια δε μερίμνησε για την ύπαρξη ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη συνταγογράφηση και πώληση των αντιβιοτικών» αναφέρει στο «Π» ο Γ. Βήχας.

 

Σε εκδήλωση του ΚΕΕΛΠΝΟ πριν από λίγο καιρό σχετικά με το φαινόμενο και την ενημέρωση του πληθυσμού για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων, η καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Γιαµαρέλλου εξήγησε ότι:

«Οι καταγραφές που έχουμε κάνει ως Ελληνική Εταιρείας Χημειοθεραπείας, που είναι η επιστημονική εταιρεία των αντιβιοτικών, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν δείξει ότι περίπου το 80% των Ελλήνων παίρνει άχρηστα αντιβιοτικά, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Γι’ αυτό, όταν βήχουμε, έχουμε χαμηλό πυρετό, πονάνε τα κόκαλά μας, είναι συμπτώματα που αφορούν ιώσεις. Όποιος έχει αυτά τα συμπτώματα στο 80% έχει ίωση και δεν πρέπει να πάρει αντιβιοτικά, διότι δεν βοηθούν. Το άλλο 20% πρέπει να ξέρει ότι, από τη στιγμή που έχει συνάχι και βήχα, δεν έχει μικρόβιο που να θέλει αντιβιοτικό, αλλά ιό».

 

topontiki
 
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ