2012-05-30 07:18:24
Φωτογραφία για ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΣΧΗΜΕΝΩΝ
ΕΤΕ: 55% φτωχότεροι οι Έλληνες αν βγούμε από το ευρώ   

Την τήρηση των συμφωνιών από την πλευρά της Ελλάδας ζητεί ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ωστόσο θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και προειδοποιεί ότι «όποιος πιστεύει ότι είναι ευκολότερο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, ας καταλάβει ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο - κάτι τέτοιο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες».

Σε συνέντευξή του στην Saarbrücker Zeitung, ο κ. Γκάμπριελ εκτιμά ότι οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρειάζονται ώθηση της ανάπτυξης, αλλά και δομικές μεταρρυθμίσεις. Ειδικά όμως για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι το κύριο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη κρατικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα, όπως λέει, τα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα να μην έχουν αποτελεσματικότητα. Καλεί δε την γερμανική κυβέρνηση να φροντίσει επειγόντως για περισσότερη ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη, καθώς, όπως εξηγεί, «η Γερμανία εισάγει την ανεργία των γειτόνων της, όταν η δική τους οικονομία χειροτερεύει», ενώ αναφέρει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να ψηφίσει σύντομα για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (ESM), «εν όψει πιθανής όξυνσης της κατάστασης στην Ελλάδα».


Δεν συμφωνεί πάντως με τον προγραμματισμό της Μέρκελ για έγκριση του ESM μαζί με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. «Κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό. Η καγκελάριος φοβάται για αντιδράσεις στην ίδια της την παράταξη. Παρ’ όλα αυτά, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να ψηφίσουμε και για τα δύο θέματα, εάν η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα και εάν υπάρξει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα έχει συμφωνηθεί με εμάς και τους Ευρωπαίους εταίρους», καταλήγει ο πρόεδρος του SPD.

«Δεν γίνεται ευρώ χωρίς κανόνες»

«Όποιος θέλει να παραιτηθεί από τα συμφωνηθέντα προγράμματα λιτότητας, πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις συνέπειες», προειδοποιεί την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρύντερλε, αναφερόμενος στις εκλογές και τονίζει ότι «δεν γίνεται να θέλει κανείς το ευρώ χωρίς τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν κανόνες και για την εφαρμογή τους είναι αρμόδια η τρόικα».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες «Die Welt» και «Berliner Morgenpost», ο κ. Μπρύντερλε σημειώνει ότι «το χέρι της Γερμανίας παραμένει απλωμένο και εναπόκειται στους Έλληνες εάν επιθυμούν να κρατηθούν από αυτό» και διαβεβαιώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση χειρίζεται την σημαντική αυτή για την Ευρώπη φάση με αίσθημα ευθύνης, ενώ είναι καλά προετοιμασμένη για κάθε πιθανή εξέλιξη. Θεωρεί, πάντως, δύσκολο να εκτιμηθούν οι συνέπειες για τη Γερμανία από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

ΕΤΕ: 55% φτωχότεροι οι Έλληνες αν βγούμε από το ευρώ  

Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται μείωση κατά τουλάχιστον 55% του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων με έμφαση στους οικονομικά ασθενέστερους, ένταση της ύφεσης στο 22%, πέραν του 14% της προηγούμενης τριετίας, και αύξηση της ανεργίας στο 34%, σύμφωνα με ειδική έκθεση της Εθνικής Τράπεζας με βάση το σενάριο επιστροφής της χώρας μας στο εθνικό νόμισμα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η νομισματική χρηματοδότηση των κρατικών αναγκών θα πυροδοτούσε έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό αρχικά στο 30% και με ισχυρές τάσεις ανόδου, καθώς οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα οδηγούσαν στην περαιτέρω αύξησή του. Κατά τον τρόπο αυτό θα χάνονταν όλα τα τυχόν οφέλη προέρχονταν από την υποτίμηση του νομίσματος.

Πέραν αυτού, η χώρα θα αντιμετώπιζε εξαιρετικές δυσχέρειες στην εξεύρεση συναλλάγματος, με συνέπεια να μην καταβάλει τις δανειακές της υποχρεώσεις, γεγονός που θα επηρέαζε αφ’ ενός τις διακρατικές σχέσεις και αφ’ ετέρου τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό. Ως εκ τούτου, ο πληθυσμός δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε καύσιμα, φάρμακα και τις αναγκαίες πρώτες ύλες.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, το σενάριο που αναλύεται είναι αυτό της ήπιας μετάβασης στο εθνικό νόμισμα με τη επισήμανση ότι οι περιγραφόμενες επιπτώσεις θα είναι βαρύτερες στην περίπτωση μιας ασύντακτης χρεοκοπίας.

Η έκθεση της ΕΤΕ προτείνει τη χρονική επέκταση του προγράμματος προσαρμογής και τη λήψη μέτρων στήριξης για τις πιο ασθενείς κοινωνικές ομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αξιόπιστη πολιτική δέσμευση για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θα ανοίξουν το δρόμο για τη σχετική απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ