2018-03-06 10:07:33
Φωτογραφία για Φύλλα… χρυσού  αξίας 40 δισ. δολαρίων
Μινιμαλιστικό ντιζάιν, μεγάλα παράθυρα που γεμίζουν το χώρο με φυσικό φως και ολοκαίνουργια iPads πάνω σε μοντέρνα ξύλινα τραπέζια. Μοιάζει με κατάστημα της Apple, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα από τα πολλά μαγαζιά κάνναβης που λειτουργούν στο Λος Άντζελες. Δύο μήνες αφότου η Καλιφόρνια νομιμοποίησε και την ψυχαγωγική χρήση της μαριχουάνας, οι έρευνες δείχνουν ότι οι πωλήσεις της κάνναβης σε αυτή την πολιτεία θα ξεπεράσουν φέτος ακόμα και εκείνες της μπύρας. Έως το 2021, η βιομηχανία της «φούντας» θα πραγματοποιεί τζίρο 40 δισ. δολαρίων και θα απασχολεί περισσότερα από 400.000 άτομα, μόνο στις ΗΠΑ.

Hεποχή που η μαριχουάνα πωλούνταν σε σκοτεινά υπόγεια και σε κακόφημες γειτονιές, έχει πια περάσει στο παρελθόν. Πλέον, η ιατρική κάνναβη είναι νόμιμη σε 30 αμερικανικές πολιτείες, ενώ σε εννέα από αυτές έχει νομιμοποιηθεί και η ψυχαγωγική της χρήση. Με πωλήσεις 9 δισ. δολαρίων για το 2017, η βιομηχανία αυτή πραγματοποιεί τον ίδιο τζίρο με τις πασίγνωστες πάνες. Μετά από αυτά, μάλλον δεν θα έπρεπε να προκαλούν εντύπωση τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι της κάνναβης στις ΗΠΑ είναι περισσότεροι και από τους βοηθούς οδοντιάτρου. Και ήταν απλά θέμα χρόνου οι εταιρείες του κλάδου να περάσουν το κατώφλι του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.


Παρότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι μάλλον εχθρική απέναντι στην κάνναβη, οι πολιτικές της Ουάσιγκτον δεν θα ανακόψουν τις προοπτικές ενός από τους πιο υποσχόμενους της αμερικανικής οικονομίας. Καθώς το κοινωνικό στίγμα που συνόδευε τα προηγούμενα χρόνια τη χρήση της κάνναβης έχει αρχίσει να σβήνει, μελέτη της BDS Analytics προβλέπει ότι η συνεισφορά της βιομηχανίας αυτής στην αμερικανική οικονομία θα αγγίξει τα 40 δισ. δολάρια έως το 2021. Μάλιστα, η New Frontier Data υπολογίζει ότι εάν η χρήση μαριχουάνας απελευθερωνόταν και στις 50 αμερικανικές πολιτείες, μόνο οι φόροι που θα εισέρρεαν στα κρατικά ταμεία τα επόμενα χρόνια θα ξεπερνούσαν τα 130 δισ. δολάρια.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Αυτά ακριβώς τα νούμερα κάνουν τα αφεντικά ενός άλλου κλάδου της… αμαρτίας, να χάνουν τον ύπνο τους. Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει η ύψους 260 δισ. δολαρίων αγορά των αλκοολούχων ποτών, στην ιστορία της. Άλλωστε, μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια έχει δείξει ότι στις πολιτείες όπου νομιμοποιήθηκε η ιατρική κάνναβη, οι πωλήσεις του αλκοόλ κατρακύλησαν κατά 15%. Και το παράδειγμα του Άσπεν είναι άκρως ανησυχητικό για τις εταιρείες αλκοολούχων ποτών, αφού αυτό το ορεινό θέρετρο του Κολοράντο έγινε η πρώτη αμερικανική πόλη όπου οι πωλήσεις της κάνναβης ξεπέρασαν εκείνες του αλκοόλ. Μετά από αυτά, οι μεγάλες εταιρείες ποτών συνειδητοποιούν ότι η αγορά της μαριχουάνας είναι πολύ μεγάλη για να την αγνοήσουν. Η Constellation Brands, που κυκλοφορεί την μπύρα Corona στις ΗΠΑ, απέκτησε τον περασμένο Οκτώβριο μειοψηφικό ποσοστό σε μία καναδική εταιρεία κάνναβης, ενώ ανάλογες κινήσεις φέρονται να εξετάζουν οι Anheuser-Bush InBev, Diageo και Pernod Ricard.

Δουλειές με «φούντες» και στην Ελλάδα

Το ζεστό και ξηρό κλίμα, σε συνδυασμό βέβαια με το πολύ χαμηλό μισθολογικό κόστος αλλά και το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της παραγωγής και χρήσης ιατρικής κάνναβης, ήταν οι βασικοί παράγοντες που έβαλαν την Ελλάδα στα επενδυτικά ραντάρ των ξένων εταιρειών του κλάδου. Ήδη, η καναδική Aphria έχει παρουσιάσει στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα τα σχέδιά της για μια μεγάλη επένδυση, καθώς σκοπεύει να καλλιεργήσει έκταση 50.000 στρεμμάτων στην Ξάνθη. Αλλά και η Golden Greece Holdings σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ (που θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 1,5 δισ. ευρώ σε δεύτερη φάση) καθώς και να δημιουργήσει τουλάχιστον 2.000 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο ενός project για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εξαγωγή ιατρικής κάνναβης στη Βέροια.

Άλλωστε, σε αναζήτηση των επόμενων κινήσεών τους στην Ευρώπη βρίσκονται αυτή την περίοδο πολλές από τις εταιρείες του Καναδά, οι οποίες θεωρούνται πρωτοπόροι του κλάδου. Η Tilray ποντάρει στην αύξηση της ζήτησης για κάνναβη στην Ευρώπη και σχεδιάζει να επενδύσει 20 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία, ενώ η Cosmos Group έχει πραγματοποιήσει επαφές σε 20 διαφορετικές χώρες, καθώς αναζητά έναν προορισμό με καλό κλίμα αλλά και ευνοϊκές συνθήκες, για να επεκτείνει την παραγωγή της. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, οι πιο καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι στη βιομηχανία της κάνναβης κερδίζουν 80.000-100.000 δολάρια το χρόνο.

ΑΡΙΘΜΟΙ

400 χιλιάδες και πλέον θέσεις εργασίας θα ανοίξουν μόνο στις ΗΠΑ από τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στην Καλιφόρνια

130 δισ. δολάρια θα εισέρρεαν στα κρατικά ταμεία εάν η χρήση κάνναβης απελευθερωνόταν και στις 50 αμερικανικές πολιτείες
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ