2018-03-06 14:33:32
Επιβεβαιώθηκε η σκληρή γραμμή της Άγκυρας για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν απορρίφθηκε, ενώ η δίκη τους, που επρόκειτο να γίνει το πρωί της Δευτέρας αναβλήθηκε και παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει.
Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι των Ελλήνων είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους, η οποία, μεταξύ άλλων, διατάχθηκε και με το σκεπτικό ότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά ζητούσε να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο στρατιωτικών το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κι έτσι να βγουν από τις φυλακές Αδριανούπολης, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, κάτι που όμως δεν έχει γίνει αποδεκτό.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο νεύρων από την πλευρά της Τουρκίας όσον αφορά στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης.
Συγκεκριμένα, το θέμα των κατηγοριών παραμένει θολό αναφορικά με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας.
Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, η ανταποκρίτρια του σταθμού στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, επισήμως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Υπάρχει μια αρχική εισήγηση του Τούρκου εισαγγελέα που ζήτησε την προφυλάκισή τους για δύο κατηγορίες: για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και για απόπειρα κατασκοπείας. Το πταισματοδικείο δεν ήταν σε θέση να εξετάσει κατ' ουσίαν τις κατηγορίες. Έπρεπε να αποφασίσει μόνο για την προφυλάκιση και όπως μεταδίδεται στα τουρκικά ΜΜΕ, βασίστηκε μόνο στην κατηγορία που αφορά στην είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, δηλαδή δεν αποδέχθηκε την δεύτερη πρόταση του εισαγγελέα περί κατασκοπείας, γιατί ακόμα ερευνώνται στοιχεία όπως τα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτικών.
Αυτό, όπως ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη, δεν σημαίνει ότι όταν συνταχθεί το επίσημο κατηγορητήριο, ο εισαγγελέας δεν θα επιμείνει στην κατασκοπεία. Θα πρέπει όμως να το βασίσει σε στοιχεία που θα βρει .
Μπέρδεμα ή τουρκικά κόλπα;
Η σύγχυση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί ξεκίνησε όταν λίγο μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης, τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι δύο Έλληνες κατηγορούνται και για στρατιωτική κατασκοπεία, επικαλούμενα δηλώσεις του Αντιπροέδρου και Εκπροσώπου της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ.
Ωστόσο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος με νέες δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «İhlas» διευκρίνισε ότι το δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, ενώ η «στρατιωτική κατασκοπεία» ερευνάται. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα ενδεχόμενης ανταλλαγής τους με κάποιον ή κάποιους από τους Τούρκους αξιωματικούς που είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα.
"Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.
Μετά το αίτημα του εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο".
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στη φυλακή της Αδριανούπολης. Εκεί εκτίει την ποινή του και ο επικεφαλής του Φιλοκουρδικού κόμματος, Selahattin Demirtaş (Σελαχατίν Ντεμιρτάς).
Οι δύο Έλληνες βρίσκονται σε θάλαμο τύπου F, που θεωρείται υψίστης ασφαλείας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk. Βρίσκονται μαζί και η υγεία τους είναι καλή. Τους δόθηκαν επίσης ρούχα για να βγάλουν τις στρατιωτικές στολές τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, οι συγκεκριμένες φυλακές είναι πρόσφατα ανακαινισμένες ενώ οι συνθήκες είναι καλύτερες σε σχέση με άλλες φυλακές της Τουρκίας. Πάντως, όπως τονίζεται, επίσκεψη σε κρατούμενο των φυλακών, επιτρέπεται μόνο μία φορά την εβδομάδα.
Φύλλο και φτερό κάνουν οι Τούρκοι τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών - Στο μικροσκόπιο οι φωτογραφίες και τα βίντεο
Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της τουρκικής αστυνομίας στην Άγκυρα εστάλησαν τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο Ελλήνων αξιωματικών που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, οι συσκευές των κινητών τηλεφώνων θα εξεταστούν εξονυχιστικά καθώς τα στοιχεία που θα προκύψουν από την ψηφιακή έρευνα ενδέχεται να καθορίσουν την εξέλιξη της υπόθεσης, επιφέροντας αλλαγές ακόμη και στο κατηγορητήριο.
Όπως αναφέρει η Milliyet, ο εισαγγελέας Αδριανούπολης ήταν εκείνος που έδωσε εντολή να αποσταλούν τα τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στα εγκληματολογικά εργαστήρια στην Άγκυρα και αυτό συνέβη τελικά σήμερα.
Daily Sabah: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών
Η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post μεταφέρει εκδοχή της υπόθεσης σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους, μέσα από την αρθρογραφία της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Daily Sabah. Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, πίσω από το συμβάν δεν κρύβεται πιθανώς η κατασκοπεία, αλλά η εντατική δραστηριότητα των Ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back), τακτική παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. «Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Pro Asyl εδώ και καιρό δημοσιεύουν περιστατικά παράνομων, εν μέρει και φονικών ενεργειών push back της ελληνική ακτοφυλακής» γράφει η τουρκική εφημερίδα. «Το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν γράψει για πολλές περιπτώσεις τέτοιων απωθήσεων από Έλληνες στρατιωτικούς στα κοινά σύνορα. Η Άγκυρα είναι πολύ εξοργισμένη για όλα αυτά».
Όπως γράφει στη σελίδα της η Deutsche Well, η γερμανική εφημερίδα αναδημοσιεύει πληροφορία της Sabah για ένα συμβάν την τελευταία εβδομάδα με 29 πρόσφυγες, κυρίως αραβικής καταγωγής, που σώθηκαν μέσα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών από τουρκικές μονάδες ασφαλείας σε νησίδα του Έβρου. Οι πρόσφυγες διηγήθηκαν στον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας ότι μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και στη συνέχεια μασκοφορεμένοι άνδρες τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και κολυμπώντας κατέληξαν σε νησίδα του Έβρου. Ένας εκ των προσφύγων, ο Λίβυος Μουσταφά Μπελκαζέμ ανέφερε ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά και τους άφησαν νηστικούς, οι άλλοι τρεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στη νησίδα και «εξαφανίστηκαν». Σύμφωνα με τη Sabah πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία γύρω στους 4.000 παράτυπους πρόσφυγες.
«Αυτή η τακτική παραβιάζει την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να στέλνει νόμιμα πρόσφυγες στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η ΕΕ να δέχεται ορισμένο αριθμό Σύρων από την Τουρκία».
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Στις Βρυξέλλες ο Καμμένος
Εν μέσω των εξελίξεων, αυτή την ώρα συνεδριάζει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ψηλά στην ατζέντα, οι εξελίξεις στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το θέμα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Καμμένος: Θέμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - ΒΙΝΤΕΟ
«Στην επικοινωνία μου με την κυρία Μογκερίνι σήμερα, στο συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προ ημερησίας διάταξης θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία. Η σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο, το οποίο συνήθως λυνόταν δια της διαπραγμάτευσης μεταξύ των διοικητών, έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς με την άρνησή του εισαγγελέα, οι δύο στρατιωτικοί θα παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά στο προξενείο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Καμμένος και προσέθεσε:
«Είναι θέμα το οποίο απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών. Ακολουθώντας στίγματα, τα οποία κατ' αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και σε παράνομους μετανάστες οι οποίοι θα έμπαιναν στη χώρα από εκείνο το σημείο, πέρασαν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα, και εκεί συνελήφθησαν. Είναι θέμα το οποίο αφορά και τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Μετά το πέρας της συνόδου υπουργών, θα ενημερωθεί και η αναπληρωτής γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένα μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται δια της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων».
Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Η Τουρκία έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο
"Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς την φίλη και γείτονα Τουρκία ότι έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δίκαιο της Θάλασσας την δεσμεύει γιατί ασχέτως του αν έχει προσχωρήσει ή όχι στην Συνθήκη του Montego Bay είναι γνωστό ότι αυτή η συνθήκη είναι δεσμευτική δεδομένου ότι παράγει πλέον- λόγω του αριθμού των κρατών που έχουν προσχωρήσει - γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που είναι δεσμευτικοί για όλους" δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος,κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
"Άρα η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί οι παραβιάσεις αυτές αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και νομίζω ότι ήταν σαφές αυτό το οποίο συναποφασίσατε με τον κ. Κοτζιά χθες, ότι δηλαδή όλες αυτές οι προκλήσεις θα έρθουν σε όλα τα διεθνή fora και ιδίως στα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.
ΠΗΓΗ: http://www.enikos.gr
Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι των Ελλήνων είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους, η οποία, μεταξύ άλλων, διατάχθηκε και με το σκεπτικό ότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά ζητούσε να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο στρατιωτικών το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κι έτσι να βγουν από τις φυλακές Αδριανούπολης, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, κάτι που όμως δεν έχει γίνει αποδεκτό.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο νεύρων από την πλευρά της Τουρκίας όσον αφορά στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης.
Συγκεκριμένα, το θέμα των κατηγοριών παραμένει θολό αναφορικά με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας.
Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, η ανταποκρίτρια του σταθμού στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, επισήμως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Υπάρχει μια αρχική εισήγηση του Τούρκου εισαγγελέα που ζήτησε την προφυλάκισή τους για δύο κατηγορίες: για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και για απόπειρα κατασκοπείας. Το πταισματοδικείο δεν ήταν σε θέση να εξετάσει κατ' ουσίαν τις κατηγορίες. Έπρεπε να αποφασίσει μόνο για την προφυλάκιση και όπως μεταδίδεται στα τουρκικά ΜΜΕ, βασίστηκε μόνο στην κατηγορία που αφορά στην είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, δηλαδή δεν αποδέχθηκε την δεύτερη πρόταση του εισαγγελέα περί κατασκοπείας, γιατί ακόμα ερευνώνται στοιχεία όπως τα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτικών.
Αυτό, όπως ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη, δεν σημαίνει ότι όταν συνταχθεί το επίσημο κατηγορητήριο, ο εισαγγελέας δεν θα επιμείνει στην κατασκοπεία. Θα πρέπει όμως να το βασίσει σε στοιχεία που θα βρει .
Μπέρδεμα ή τουρκικά κόλπα;
Η σύγχυση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί ξεκίνησε όταν λίγο μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης, τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι δύο Έλληνες κατηγορούνται και για στρατιωτική κατασκοπεία, επικαλούμενα δηλώσεις του Αντιπροέδρου και Εκπροσώπου της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ.
Ωστόσο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος με νέες δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «İhlas» διευκρίνισε ότι το δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, ενώ η «στρατιωτική κατασκοπεία» ερευνάται. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα ενδεχόμενης ανταλλαγής τους με κάποιον ή κάποιους από τους Τούρκους αξιωματικούς που είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα.
"Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.
Μετά το αίτημα του εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο".
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στη φυλακή της Αδριανούπολης. Εκεί εκτίει την ποινή του και ο επικεφαλής του Φιλοκουρδικού κόμματος, Selahattin Demirtaş (Σελαχατίν Ντεμιρτάς).
Οι δύο Έλληνες βρίσκονται σε θάλαμο τύπου F, που θεωρείται υψίστης ασφαλείας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk. Βρίσκονται μαζί και η υγεία τους είναι καλή. Τους δόθηκαν επίσης ρούχα για να βγάλουν τις στρατιωτικές στολές τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, οι συγκεκριμένες φυλακές είναι πρόσφατα ανακαινισμένες ενώ οι συνθήκες είναι καλύτερες σε σχέση με άλλες φυλακές της Τουρκίας. Πάντως, όπως τονίζεται, επίσκεψη σε κρατούμενο των φυλακών, επιτρέπεται μόνο μία φορά την εβδομάδα.
Φύλλο και φτερό κάνουν οι Τούρκοι τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών - Στο μικροσκόπιο οι φωτογραφίες και τα βίντεο
Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της τουρκικής αστυνομίας στην Άγκυρα εστάλησαν τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο Ελλήνων αξιωματικών που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, οι συσκευές των κινητών τηλεφώνων θα εξεταστούν εξονυχιστικά καθώς τα στοιχεία που θα προκύψουν από την ψηφιακή έρευνα ενδέχεται να καθορίσουν την εξέλιξη της υπόθεσης, επιφέροντας αλλαγές ακόμη και στο κατηγορητήριο.
Όπως αναφέρει η Milliyet, ο εισαγγελέας Αδριανούπολης ήταν εκείνος που έδωσε εντολή να αποσταλούν τα τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στα εγκληματολογικά εργαστήρια στην Άγκυρα και αυτό συνέβη τελικά σήμερα.
Daily Sabah: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών
Η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post μεταφέρει εκδοχή της υπόθεσης σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους, μέσα από την αρθρογραφία της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Daily Sabah. Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, πίσω από το συμβάν δεν κρύβεται πιθανώς η κατασκοπεία, αλλά η εντατική δραστηριότητα των Ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back), τακτική παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. «Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Pro Asyl εδώ και καιρό δημοσιεύουν περιστατικά παράνομων, εν μέρει και φονικών ενεργειών push back της ελληνική ακτοφυλακής» γράφει η τουρκική εφημερίδα. «Το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν γράψει για πολλές περιπτώσεις τέτοιων απωθήσεων από Έλληνες στρατιωτικούς στα κοινά σύνορα. Η Άγκυρα είναι πολύ εξοργισμένη για όλα αυτά».
Όπως γράφει στη σελίδα της η Deutsche Well, η γερμανική εφημερίδα αναδημοσιεύει πληροφορία της Sabah για ένα συμβάν την τελευταία εβδομάδα με 29 πρόσφυγες, κυρίως αραβικής καταγωγής, που σώθηκαν μέσα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών από τουρκικές μονάδες ασφαλείας σε νησίδα του Έβρου. Οι πρόσφυγες διηγήθηκαν στον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας ότι μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και στη συνέχεια μασκοφορεμένοι άνδρες τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και κολυμπώντας κατέληξαν σε νησίδα του Έβρου. Ένας εκ των προσφύγων, ο Λίβυος Μουσταφά Μπελκαζέμ ανέφερε ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά και τους άφησαν νηστικούς, οι άλλοι τρεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στη νησίδα και «εξαφανίστηκαν». Σύμφωνα με τη Sabah πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία γύρω στους 4.000 παράτυπους πρόσφυγες.
«Αυτή η τακτική παραβιάζει την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να στέλνει νόμιμα πρόσφυγες στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η ΕΕ να δέχεται ορισμένο αριθμό Σύρων από την Τουρκία».
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Στις Βρυξέλλες ο Καμμένος
Εν μέσω των εξελίξεων, αυτή την ώρα συνεδριάζει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ψηλά στην ατζέντα, οι εξελίξεις στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το θέμα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Καμμένος: Θέμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - ΒΙΝΤΕΟ
«Στην επικοινωνία μου με την κυρία Μογκερίνι σήμερα, στο συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προ ημερησίας διάταξης θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία. Η σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο, το οποίο συνήθως λυνόταν δια της διαπραγμάτευσης μεταξύ των διοικητών, έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς με την άρνησή του εισαγγελέα, οι δύο στρατιωτικοί θα παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά στο προξενείο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Καμμένος και προσέθεσε:
«Είναι θέμα το οποίο απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών. Ακολουθώντας στίγματα, τα οποία κατ' αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και σε παράνομους μετανάστες οι οποίοι θα έμπαιναν στη χώρα από εκείνο το σημείο, πέρασαν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα, και εκεί συνελήφθησαν. Είναι θέμα το οποίο αφορά και τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Μετά το πέρας της συνόδου υπουργών, θα ενημερωθεί και η αναπληρωτής γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένα μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται δια της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων».
Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Η Τουρκία έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο
"Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς την φίλη και γείτονα Τουρκία ότι έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δίκαιο της Θάλασσας την δεσμεύει γιατί ασχέτως του αν έχει προσχωρήσει ή όχι στην Συνθήκη του Montego Bay είναι γνωστό ότι αυτή η συνθήκη είναι δεσμευτική δεδομένου ότι παράγει πλέον- λόγω του αριθμού των κρατών που έχουν προσχωρήσει - γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που είναι δεσμευτικοί για όλους" δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος,κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
"Άρα η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί οι παραβιάσεις αυτές αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και νομίζω ότι ήταν σαφές αυτό το οποίο συναποφασίσατε με τον κ. Κοτζιά χθες, ότι δηλαδή όλες αυτές οι προκλήσεις θα έρθουν σε όλα τα διεθνή fora και ιδίως στα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.
ΠΗΓΗ: http://www.enikos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ένταση με τους ταξιτζήδες στο Σύνταγμα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ