2018-03-09 18:32:23
Φωτογραφία για Έτσι θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού με ΔΕΠ-Υ για να εμπιστευτεί τον εαυτό του
Πολλά παιδιά με ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής) εμφανίζουν χαμηλή αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα πολλές φορές τη συναισθηματική και κοινωνική απόσυρσή τους.

Εδώ είναι επτά τρόποι να βοηθήσετε ως γονείς το παιδί με ΔΕΠ-Υ να χτίσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις ικανότητές του:

Θεωρήστε τη ΔΕΠ-Υ ως δώρο, όχι ως αναπηρία: Πρέπει να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό από τους άλλους συνομήλικούς του. Αλλά το ότι είναι διαφορετικό, δεν σημαίνει κάτι κακό. Για να το αποδείξετε στο παιδί σας, πείτε του για μερικούς από τους διάσημους ανθρώπους που είχαν ή έχουν ΔΕΠ-Υ. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο μεγάλος κολυμβητής και χρυσός ολυμπιονίκης Michael Phelps, όπως και ο πρόεδρος της Microsoft.Εκφράστε την αγάπη σας:Ορισμένες μέρες μπορεί να είναι πιο δύσκολες από άλλες και τότε είναι  που πρέπει να βρίσκεστε κοντά του. Προγραμματίστε κάθε μέρα μια ξεχωριστή ώρα για εσάς και το παιδί σας ώστε να κάνετε κάτι μαζί, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο, να κάνετε μια βόλτα ή να παίξετε ένα παιχνίδι.Διαχωρίστε τις μεγάλες εργασίες σε μικρότερες: Εάν το παιδί σας έχει μια δύσκολη εργασία για το σχολείο, βοηθήστε το να την σπάσει σε μικρότερα μέρη
. Κάθε φορά που ολοκληρώνει κάθε μέρος επαινέστε τον. Αυτό θα τον βοηθήσει να αισθάνεται ικανοποιημένος και πιο πρόθυμος να τελειώσει.Ανακαλύψτε και εργαστείτε με τα δυνατά σημεία του παιδιού σας: Θα μπορούσε να είναι τέχνη, αθλητισμός, υπολογιστές, μαγείρεμα, χορός ή μηχανική ικανότητα. Αν βασιστείτε σε αυτά τα πλεονεκτήματα παρέχοντας το χρόνο και την ευκαιρία για το παιδί σας να συνεχίσει τις δραστηριότητες που του αρέσουν και κάνει καλά, θα το βοηθήσει να αναπτύξει μια αίσθηση υπερηφάνειας και ολοκλήρωσης. Η συμμετοχή  του σε μια ομάδα του ενδιαφέροντός του μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του.Παρακολουθήστε και ανταμείψτε τον όταν κάνει κάτι καλό: Να είστε συγκεκριμένοι στα θετικά σχόλιά σας. Πείτε του: «Είμαι πολύ περήφανος για σένα γιατί προσπάθησες τόσο σκληρά και καθάρισες το δωμάτιό σου». Αυτό είναι πιο αποτελεσματικό από το απλά να πείτε: «Καλή δουλειά». Θυμηθείτε ότι οι άμεσες ανταμοιβές λειτουργούν καλύτερα από την υπόσχεση μιας ανταμοιβής αργότερα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες: η αγκαλιά ή ένα παραμύθι για να διαβάσετε πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι αρκετή.Διατηρήστε ένα πρόγραμμα: Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να θυμάται τις δουλειές του και να σημειώνει μόλις κάθε ένα έχει ολοκληρωθεί. Θα δει τα επιτεύγματά του και θα αισθανθεί καλύτερα για το τι έχει κάνει.Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να πάρει αποφάσεις: Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο τα ρούχα που θα φορέσει, ποιο παιχνίδι θα παίξει ή αν θα κάνει πρώτα τα μαθηματικά ή τη γλώσσα. Το να επιτρέπετε στο παιδί σας να λαμβάνει αποφάσεις για τον εαυτό του θα τον κάνει να αισθάνεται πιο ικανός.Να είστε θετικοί:Μην πείτε στο παιδί σας ότι τα έκανε όλα λάθος. Εξετάστε μαζί το τι θα μπορούσε να κάνει σωστά και ρωτήστε το: «Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να το κάνουμε καλύτερα;.» Πάρτε την πιο θετική στάση ότι τα λάθη είναι μια ευκαιρία να μάθουν.

Η αυτοεκτίμηση είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί  πολλά παιδιά με ΔΕΠ-Υ, αλλά μπορεί να βελτιωθεί. Αντί να εστιάσετε στο πώς το παιδί σας είναι διαφορετικό, βασιστείτε σε αυτό που κάνει σωστά και βοηθήστε το να κερδίσει την εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.

Πηγή: i-paidi.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ