2018-03-20 17:55:28
Φωτογραφία για «ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ» Ο ΟΗΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
Ανησυχία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την απομόνωση Οτζαλάν

Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, οδήγησε σε «σοβαρές» παραβιάσεις των δικαιωμάτων «εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», ορισμένοι από τους οποίους υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, ανέφερε ο ΟΗΕ. «Οι τακτικές παρατάσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία οδήγησαν σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην έκθεσή της για την κατάσταση στη χώρα αυτή το 2017.

Στις παραβιάσεις περιλαμβάνονται τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, οι αυθαίρετες κρατήσεις, η αυθαίρετη στέρηση του δικαιώματος στην εργασία και της ελευθερίας κυκλοφορίας ή ακόμη οι προσβολές της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, σύμφωνα με την έκθεση. Στη νοτιοανατολική Τουρκία «μαζικές και σοβαρές» παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούσαν να διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας
. Περιελάμβαναν φόνους, βασανιστήρια, υπερβολική χρήση βίας και καταστροφή σπιτιών και της κουρδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Τουρκία πρέπει να «άρει τάχιστα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου», αναφέρεται στην 28σέλιδη έκθεση.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στην Τουρκία μερικές ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, την ευθύνη για την οποία επιρρίπτουν οι αρχές στον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και αρνείται κάθε ανάμιξη. «Οι αριθμοί είναι απίστευτοι: Σχεδόν 160.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά τους 18 μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης∙ 152.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί, πολλοί από τους οποίους με τρόπο εντελώς αυθαίρετο∙ εκπαιδευτικοί, δικαστές και δικηγόροι έχουν απολυθεί ή διώκονται∙ δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί∙ μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει και ιστότοποι έχουν μπλοκαριστεί», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Προκατειλημμένη και απαράδεκτη η έκθεση»

 Η Τουρκία χαρακτήρισε «προκατειλημμένη» και «απαράδεκτη» την έκθεση. Το κείμενο, «το οποίο περιέχει διαστρεβλωμένες, προκατειλημμένες και ανακριβείς πληροφορίες, είναι απαράδεκτο για την Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ο ΟΗΕ «περιφρονεί τις πολλαπλές τρομοκρατικές απειλές τις οποίες αντιμετωπίζει η Τουρκία» και επιτίθεται στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, εκτιμώντας ότι έχει «χάσει κάθε αντικειμενικότητα και αμεροληψία» όσον αφορά την Τουρκία.

«Το τελευταίο κείμενο που δημοσιοποίησε περιλαμβάνει αβάσιμους ισχυρισμούς που συνάδουν με την προπαγάνδα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου ο κ. Ζέιντ κατηγορείται ότι ετοίμασε την έκθεση «σε συνεργασία με κύκλους που συνδέονται με τρομοκράτες».

Ανησυχία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την απομόνωση Οτζαλάν

Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε και πάλι την ανησυχία του για το γεγονός ότι στον καταδικασμένο σε ισόβια αρχηγό του παράνομου στην Τουρκία Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν και στους τρεις άλλους φυλακισμένους στο νησί-φυλακή Ιμραλί απαγορεύεται να δεχθούν επισκέψεις και να έχουν επαφές με τους δικηγόρους τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), εξειδικευμένο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, «εκφράζει τη ζωηρή ανησυχία της για την κατάσταση της επαφής των κρατουμένων με τον έξω κόσμο, η οποία έχει επιδεινωθεί περαιτέρω».

«Όλοι οι κρατούμενοι εμποδίζονται να δεχθούν την επίσκεψη των δικηγόρων τους εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια και των συγγενών τους εδώ και πάνω από 18 μήνες», ενώ τους έχει επίσης επιβληθεί πλήρης απαγόρευση των τηλεφωνικών επικοινωνιών, εξηγεί η CPT, η οποία επισκέφθηκε αυτή τη φυλακή υψηλής ασφαλείας τον Απρίλιο 2016.

Ο Οτσαλάν, η ηλικία του οποίου πλησιάζει τα 70, εκτίει από το 1999 ποινή ισόβιας κάθειρξης στη φυλακή του Ιμραλί, νησιού στη θάλασσα του Μαρμαρά. Όταν επισκέφθηκε τη φυλακή η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων, κρατούνταν εκεί άλλοι τρεις φυλακισμένοι.

Η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων καλεί τις τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτραπεί στους φυλακισμένους του Ιμραλί να δεχθούν επισκέψεις από τους οικείους τους και τους δικηγόρους τους, ωστόσο επισημαίνει πως «οι υλικές συνθήκες κράτησης που αφορούν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχουν βελτιωθεί σημαντικά» σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο 2013.

Ο ηγέτης του αποσχιστικού κουρδικού αντάρτικού στην Τουρκία βρίσκεται πλέον σε ένα σύνολο τριών κελιών που έχουν ενωθεί και αποτελούν μια επιφάνεια 40 τ.μ. με ένα δωμάτιο, ένα σαλόνι και ένα μπάνιο. Έχει επίσης πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο περίπου 50 τ.μ..

«Η αντιπροσωπεία είχε ευνοϊκή εντύπωση όσον αφορά τις φροντίδες υγείας στο ίδρυμα», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι δεν υπήρξε καμιά ένδειξη κακομεταχείρισης.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ