2018-03-21 08:07:45
Φωτογραφία για Βραβείο Αμπελ στον Robert Langlands
Στον Αμερικανο-καναδό μαθηματικό Robert P. Langlands από το Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Princeton θα απονεμηθεί, σε ειδική τελετή που θα γίνει στο Όσλο στις 22 Μαΐου, το Βραβείο Αμπελ για το 2018. Την είδηση ανακοίνωσε η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων τονίζοντας την προσφορά του Langlands στην επιστήμη μέσα από «το οραματικό του πρόγραμμα που συνδέει τη θεωρία αναπαραστάσεωνμε τη θεωρία αριθμών».Πρόκειται για το κορυφαίο διεθνές βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από τον Βασιλιά της Νορβηγίας σε έναν ή περισσότερους μαθηματικούς με σπουδαία συνεισφορά στην επιστήμη. Το βραβείο φέρει το όνομα του Νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χένρικ Άμπελ(1802-1829) και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 630.000 ευρώ.

Ο Robert P. Langlands τιμάται, στα ογδόντα ένα του χρόνια, για ένα έργο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1967. Εκείνη την εποχή, σε ηλικία 30 ετών και αναπληρωτής καθηγητής στο Princeton, έστειλε μια επιστολή δεκαεπτά σελίδων στον σπουδαίο, εξηντάχρονο τότε, Γάλλο μαθηματικό André Weil περιγράφοντας τις νέες μαθηματικές του ιδέες.


«Εάν είστε πρόθυμος να διαβάσετε τον προβληματισμό μου πάνω σε αυτά τα θέματα, θα το εκτιμούσα. Αν όχι, είμαι σίγουρος ότι έχετε το κατάλληλο καλάθι αχρήστων για να πετάξετε την επιστολή μου», έγραφε ο Langlands στον Weil.

Ευτυχώς, η επιστολή του δεν κατέληξε στα σκουπίδια. Σε αυτήν ο Langlands παρουσίαζε τη θεωρία που οδήγησε σε μια εντελώς νέα κατεύθυνση τη μαθηματική επιστήμη, αποκαλύπτοντας τους στενούς δεσμούς δύο πεδίων, της θεωρίας αριθμών και της αρμονικής ανάλυσης, που μέχρι τότε θεωρούνταν ασύνδετα.

Από την ιδέα αυτή γεννήθηκε, επίσης, το περίφημο Πρόγραμμα Λάνγκλαντς, η μεγάλη Ενοποιημένη Θεωρία των Μαθηματικών η οποία επιτρέπει τα τελευταία πενήντα χρόνια στους ερευνητές να μεταφράζουν ευρήματα από το ένα πεδίο στο άλλο και να επιλύουν δύσκολα προβλήματα. Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί και συνεργάζονται μερικοί από τους σημαντικότερους μαθηματικούς του κόσμου. Καμία άλλη πρωτοβουλία στα σύγχρονα μαθηματικά δεν έχει τόσο ευρύ πεδίο εφαρμογής, τόση απήχηση και τόσα θαυμαστά επιτεύγματα να επιδείξει.

Πηγή: Θαλής και Φίλοι

https://www.nature.com/articles/d41586-018-03423-x
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ