2018-03-21 08:17:11
Φωτογραφία για Κινητικότητα σε υπηρεσίες video streaming
Εδώ και περίπου 2-3 χρόνια έχει μπει και η χώρα μας στον παγκόσμιο τηλεοπτικό χάρτη των on demand video υπηρεσιών. Το άθλιο πρόγραμμα των ελληνικών «ελεύθερων» καναλιών, ο περιορισμός του budget για διασκέδαση του μέσου Έλληνα και η είσοδος στην αγορά των διεθνών κολοσσών, έχουν διαμορφώσει ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Ίσως ο όρος «τηλεοπτικό» να έχει χάσει ήδη την παραδοσιακή ερμηνεία του και αυτό είναι κάτι το θετικό. Ο θεατής πλέον δεν θέλει να σπαταλάει το χρόνο του περιμένοντας την καθυστερημένη έναρξη μίας εκπομπής, ούτε να «ξοδεύει» τέσσερις ώρες για ένα δίωρο show.

Και όλα αυτά, συμβαίνουν ενώ στη χώρα μας υπήρξε μία σημαντική αλλαγή: Η Cosmote TV είναι πλέον ο «κυρίαρχος» πάροχος συνδρομητικών υπηρεσιών, παίρνοντας τα σκήπτρα από τη Nova.

Nova

Η Nova, με τα τεράστια οικονομικά προβλήματά της, τερμάτισε πρόωρα τη Σύμβαση Κεντρικής Διαχείρισης της Super League. Ενώ η εταιρεία διαρρέει πως έχει ήδη συμφωνήσει με έξι ομάδες της Super league για τη μετάδοση των εντός έδρας αγώνων τους και έχει δύο ακόμη συμφωνίες «στα σκαριά», οι υπεύθυνοι των ομάδων δεν επιβεβαιώνουν τις διαρροές αυτές.


Από την άλλη, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις στη Super league, στην ουσία η συνδρομητική υπηρεσία έχει μείνει μόνο με ένα καλό «χαρτί» στο αθλητικό της πρόγραμμα: Τη Euroleague.

Η Nova, προκειμένου να διευρύνει το κοινό της, προχώρησε σε συμφωνία με τις Vodafone και Wind για τη διάθεση των αθλητικών καναλιών της, Novasports.

Παράλληλα, στην πιάτσα ψιθυρίζεται πως ο ANT1 επιθυμεί να αποκτήσει το 32,7% της Forthnet, αν και από επίδοξους μνηστήρες μάλλον έχουμε χορτάσει τα τελευταία χρόνια.

Κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα θα «ανοίξουν» οι προσφορές για την εξαγορά της Forthnet

Cosmote TV

Η Cosmote TV, από τη μία έχει τον «αέρα του πρώτου», από την άλλη όμως βλέπει να μειώνεται ο ρυθμός της αύξησης των συνδρομητών της. Οι υπεύθυνοι θεωρούν πως η φορολογία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα της εξέλιξης αυτής.

Προκειμένου να αυξηθεί και πάλι ο αριθμός των συνδρομητών της, η εταιρεία θα προωθήσει μία νέα, «over the top» υπηρεσία. Πρόκειται για το γνωστό μας Cosmote TV Go, το οποίο όμως θα γίνει διαθέσιμο μέσω χρηματικού αντιτίμου προς όλους τους καταναλωτές, ακόμα και σε όσους δεν διαθέτουν κινητό ή οικιακό internet από την Cosmote.

H παροχή της υπηρεσίας μέσω Android TV Box, όποτε και αν αυτό γίνει, θα δώσει τη δυνατότητα στην Cosmote TV να διαθέσει στους συνδρομητές της και τίτλους σε 4K ανάλυση.

Τέλος, η Cosmote TV θα πρέπει να λύσει το ζήτημα του bandwidth, καθώς, λόγω του περιορισμένου bitrate η ποιότητα της εικόνας είναι προβληματική στους δέκτες άνω των 50 ιντσών.

Amazon

Αν και η on demand υπηρεσία της Amazon είναι πλέον ενεργή και στη χώρα μας, δεν έχει γίνει καμία κίνηση στον τομέα των υπότιτλων. Δεν θα πρέπει να την «ξεγράψουμε» όμως, ίσως απλά να πρόκειται για τον «γίγαντα που κοιμάται».

Παραγωγές όπως το The man in the high castle καθιστούν την υπηρεσία θελκτική, εφόσον όμως προστεθεί η υποστήριξη στα ελληνικά. Αναμένουμε.

Netflix

Η Netflix έκανε το μεγάλο «μπαμ» στη χώρα μας. Αν και η εταιρεία δεν ανακοινώνει αριθμό συνδρομητών ανά χώρα, από το ενδιαφέρον του κοινού (επισκεψιμότητα στα σχετικά άρθρα, συμμετοχή σε ειδικές ομάδες στο facebook κλπ) συμπεραίνουμε πως ήδη το δίκτυο σημειώνει επιτυχία στη χώρα μας.

Με μια ξεκάθαρη και «τίμια» πολιτική τιμολόγησης, με ένα εξαιρετικό εξελληνισμένο περιβάλλον χρήστη, με τις εξαιρετικές παραγωγές του και με ελληνικούς υπότιτλους στο 99% των τίτλων του, πρόκειται για την υπηρεσία που αγκάλιασαν οι Έλληνες. Πλέον, έχει αρχίσει και η μεταγλώττιση, κυρίως παιδικών τίτλων.

Επιπροσθέτως, στα προσεχή χρόνια η Netflix θα είναι παραγωγός και σε σειρές και ταινίες ελληνικής παραγωγής, εφόσον αυτές «αφορούν» το παγκόσμιο κοινό. Η πολιτική αυτή της Netflix αποδίδει καρπούς, καθώς πολλές διεθνείς παραγωγές της όπως τα 3% και Dark αγαπήθηκαν από το κοινό.

Αυτό που θα θέλαμε από τη Netflix είναι η αναγραφή και των original τίτλων, ακόμα και αν ο συνδρομητής έχει επιλέξει ως γλώσσα τα Ελληνικά.

Vodafone TV

Η υπηρεσία Vodafone TV στόχευσε (ορθώς) στο μη αποκλειστικό περιεχόμενο, κλείνοντας ενδιαφέρουσες συμφωνίες για ταινίες και κύκλους σειρών. Επιπροσθέτως, παρέχει και τη δυνατότητα θέασης συγκεκριμένων καναλιών, υπό (extra) πληρωμή.

Όπως το αντιλαμβανόμαστε, ο στόχος ήταν μία υπηρεσία που θα αυξήσει την «πιστότητα» των συνδρομητών της και όχι μία υπηρεσία που θα διατεθεί στο ευρύ κοινό. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα κρίνουμε πως είναι πολύ ακριβή, αν σκεφτεί κανείς πως απαιτείται και πρόγραμμα Vodafone Home.

Δεν γνωρίζουμε την υποδοχή του κοινού στη συμφωνία της με τη Nova για τη μετάδοση των καναλιών Novasports, εκτιμάμε όμως πως κοστίζει πολύ για το μέσο τηλεθεατή.

Wind

Βρισκόμαστε λίγο πριν το επίσημο λανσάρισμα της τηλεόρασης της Wind. Ήδη, 1.500 συνδρομητές της δοκιμάζουν την υπηρεσία. Η Wind συνεργάζεται με τη Zappware ως προς την τεχνική υλοποίηση της υπηρεσίας.

Δεν γνωρίζουμε εάν η τηλεόραση της Wind θα είναι διαθέσιμη προς όλους (over the top) ή μόνο προς τους συνδρομητές της, κατά πάσα πιθανότητα όμως θα ισχύσει το πρώτο, μέσω Android TV box.

Η Wind έχει κλείσει συμφωνία με τη Nova για μέρος του αθλητικού της περιεχομένου, ενώ υπάρχει συνεργασία και με τη Netflix, πιθανότατα για τη διάθεση του παιδικού της προγράμματος.

Το project δεν έχει ακόμα στελεχωθεί πλήρως, καθώς η Wind αναζητεί συνεργάτες.

Κλείνοντας

Η επιτυχία της Netflix στη χώρα μας αποδεικνύει πως ο τηλεθεατής είναι «έτοιμος» να καταβάλλει ένα «σωστό» ποσό για την απόκτηση πρόσβασης σε on demand υπηρεσίες ροής (streaming).

Τα επόμενα χρόνια η «μάχη» μεταξύ των παρόχων περιεχομένου θα είναι δυνατή, η «μάχη» αυτή όμως θα έχει ένα σίγουρο νικητή: Τον τηλεθεατή που θα έχει καλές επιλογές λόγω του ανταγωνισμού. Τον τηλεθεατή που δεν θέλει άλλο τη σαβούρα της ελληνικής TV (ασφαλώς υπάρχουν και εξαιρέσεις, που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα).

Πηγή: Tecky

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ