2018-03-22 08:48:56
Φωτογραφία για Κικίλιας - Δημοσχάκης κατηγορούν την κυβέρνηση για εγκατάλειψη της ΕΑΒ
Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ ΑΕ), κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, βουλευτής Α' Αθηνών Βασίλης Κικίλιας, και ο αναπληρωτής τομεάρχης βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Οι κύριοι Κικίλιας και Δημοσχάκης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει από το 2015 το επιχειρησιακό σχέδιο που κατήρτισε και εφήρμοσε από το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά για τη διάσωση της ΕΑΒ AE, σχέδιο το οποίο περιελάμβανε τη μείωση του φορολογικού κόστους, τον διαχωρισμό του αμυντικού έργου από το εμπορικό, την απομείωση του χρέους που προερχόταν από το αμυντικό έργο, τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους που προερχόταν από το εμπορικό έργο (κατά 1 εκατ. ευρώ το μήνα), τη δημοσιονομική εξυγίανση, την προώθηση έργου στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ, η ΕΑΒ ΑΕ βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη οικονομική κατάσταση, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας της παραγωγικής ικανότητας και λειτουργίας της. 


Τονίζουν ότι σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα και ενώ εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις απόδοσης έργου κυρίως στην Πολεμική μας Αεροπορία, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει οδηγεί ακόμα και στην καθυστέρηση προμήθειας κρίσιμων ανταλλακτικών για τα ελληνικά αεροσκάφη.

Ενδεικτικά αναφέρουν το γεγονός ότι ενώ για τη βιωσιμότητα της εταιρείας απαιτείται κύκλος εργασιών άνω του ποσού των 90 εκ. ευρώ, τα έσοδά της για τους πρώτους δύο μήνες του έτους ήταν μόλις 3,5 εκ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν νέα πρόστιμα από καταδικαστικές για την εταιρεία αποφάσεις, ύψους άνω των 13 εκατ. ευρώ.

Οι κύριοι Κικίλιας και Δημοσχάκης ζητούν από τους δύο αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον ελληνικό λαό, εάν η ΕΑΒ ΑΕ, εντός του σημερινού ρευστού και επικίνδυνου γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού περιβάλλοντος της χώρας, διατηρεί την απαραίτητη παραγωγική της δυνατότητα και ικανότητα, ώστε να διασφαλίζει την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των υλικών, ανταλλακτικών και μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Ζητούν, επίσης, από τους κυρίους Τσακαλώτο και Καμμένο να ενημερώσουν τη Βουλή για το αν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο διάσωσης και βιωσιμότητας της εταιρείας και για τις ενέργειές τους, ώστε «να δώσουν λύσεις τόσο στα οικονομικά προβλήματα, όσο και στις συνεχείς αποχωρήσεις έμπειρου και πιστοποιημένου προσωπικού, που στερούν από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία τη δυνατότητα να υλοποιήσει τα τρέχοντα αλλά και επικείμενα μελλοντικά προγράμματα, όπως αυτό της αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα,  21 Μαρτίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:    τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο

                  

Θέμα: Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ Α.Ε.)

Κύριοι Υπουργοί,

Το 2012, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά κατήρτισε και εφάρμοσε επιχειρησιακό σχέδιο για την διάσωση της ΕΑΒ A.E, το οποίο περιελάμβανε τη μείωση του φορολογικού κόστους, τον διαχωρισμό του αμυντικού έργου από το εμπορικό, την απομείωση του χρέους που προερχόταν από το αμυντικό έργο, την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους που προερχόταν από το εμπορικό έργο (κατά 1 εκατ. ευρώ το μήνα), τη δημοσιονομική εξυγίανση, την προώθηση έργου στο εξωτερικό.

Το επιχειρησιακό σχέδιο εγκαταλείφθηκε το 2015, μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εν συνεχεία κλιμακούμενη συρρίκνωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας και την επικίνδυνη επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης.

Σήμερα, η ΕΑΒ Α.Ε, βρίσκεται στην χειρότερη οικονομική κατάσταση, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας της παραγωγικής ικανότητας και λειτουργίας της. Έτσι, και ενώ εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις απόδοσης έργου κυρίως στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει οδηγεί ακόμα και στην καθυστέρηση προμήθειας κρίσιμων ανταλλακτικών για την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των υλικών και μέσων της.

Ενδεικτικό της εγκατάλειψης της ΕΑΒ Α.Ε. από την κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι ενώ για τη βιωσιμότητα της εταιρείας απαιτείται κύκλος εργασιών άνω του ποσού των 90 εκ. ευρώ, τα έσοδά της για τους πρώτους δύο μήνες του έτους ήταν μόλις 3,5 εκ. ευρώ!

Επιπλέον, εκκρεμούν νέα πρόστιμα από καταδικαστικές για την εταιρία αποφάσεις, άνω των 13 εκ. ευρώ.

Επειδή η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα απαιτεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και μια ΕΑΒ Α.Ε, η οποία να δύναται να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις προμήθειας πρώτων υλών και ανταλλακτικών και να μην θέτει σε κίνδυνο τις ανάγκες και την αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε υλικά και μέσα,

Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

1. Είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον ελληνικό λαό, ότι η ΕΑΒ Α.Ε, εντός του σημερινού ρευστού και επικίνδυνου γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού περιβάλλοντος της χώρας μας, διατηρεί την απαραίτητη παραγωγική της δυνατότητα και ικανότητα, ώστε να διασφαλίζει την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των υλικών, ανταλλακτικών και μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων μας Δυνάμεων;

2. Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο διάσωσης και βιωσιμότητας της εταιρίας και ποιο είναι αυτό;

3. Τι προτίθεστε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι θα καλυφθεί το διαφαινόμενο μεγάλο κενό στα έσοδα του 2018 σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα και να εξασφαλιστεί ένας απαιτούμενος ισοσκελισμένος ετήσιος κύκλος εργασιών απαραίτητος για την βιωσιμότητα της εταιρείας;

4. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να αντιμετωπιστεί η συνεχής αποχώρηση (παραιτήσεις και μετατάξεις) έμπειρου και πιστοποιημένου προσωπικού, ούτως ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν τα τρέχοντα αλλά και επικείμενα μελλοντικά προγράμματα, όπως αυτό της αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές,

Βασίλειος Κικίλιας, Βουλευτής Α’ Αθηνών

Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ