2018-03-24 10:21:59
Ατελείωτος είναι ο κατάλογος όσων έχουν αστυνομικούς φρουρούς – από τα μέλη της κυβέρνησης
και τους βουλευτές, μέχρι δεκάδες πρώην συναδέλφους τους, δημάρχους, περιφερειάρχες, αστυνομικούς εν αποστρατεία, και δημοσιογράφους
Την ώρα που τα αστυνομικά τμήματα, ακόμη και η Άμεση Δράση, είναι υποστελεχωμένα και αρκετά εξ αυτών υπολειτουργούν, εκατοντάδες πολιτικοί, δικαστικοί λειτουργοί, επιχειρηματίες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, δικηγόροι κ.ά., φυλάσσονται επί 24ώρου βάσεως από περίπου 5.500 αστυνομικούς. Και ναι μεν πολλοί πράγματι αποτελούν στόχους εγκληματιών και κινδυνεύουν, υπάρχουν όμως και αρκετοί που είτε δεν απειλούνται καθόλου είτε τους διατίθεται υπερβολικά μεγάλος αριθμός αστυνομικών φρουρών, και μάλιστα για να τους ψωνίζει πράγματα από τα σούπερ μάρκετ! Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, υπάρχουν και περιπτώσεις που άνδρες έφυγαν από την υπηρεσία τους για φυλάξεις vip χωρίς καμία έγγραφη αιτιολογία από την πλευρά του επωνύμου.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ. Τόσκας διατεινόταν πως θα αφαιρεθούν 700 αστυνομικοί (67 αυτοκίνητα και 20 μοτοσυκλέτες) από αυτή την υπηρεσία, και ότι θα επιστρέψουν στο δρόμο για την ασφάλεια του πολίτη, τελικά αυξήθηκε κιόλας ο αριθμός τους. Συγκεκριμένα, μετακινήθηκαν γύρω στους 380, αλλά, εντέλει, με διάφορα «τρικ» επέστρεψαν πίσω αυτοί και άλλοι τόσοι! Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, αλλά και οι συχνές εμφανίσεις του «Ρουβίκωνα», έκανε πολλούς, δικαστικούς κυρίως, να ζητήσουν μέτρα ασφαλείας για αυτούς και τις οικογένειές τους. Εντυπωσιακό είναι ακόμη το γεγονός ότι ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών που διατίθεται για τη φύλαξη των λεγόμενων VIP, καθώς, εκτός από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., διατίθενται αφειδώς και αστυνομικοί με απόσπαση από την κρατική ασφάλεια ή και άλλες υπηρεσίες.
Το πλαίσιο
Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει ούτε ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να του διατεθεί φύλαξη.
Η βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι περιπτώσεις παροχής συνοδειών ασφαλείας είναι το παλαιό Προεδρικό Διάταγμα 141/1991. Το διάταγμα, ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου έχει τροποποιηθεί πολλές φορές μέσω τροπολογιών, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι αξιωματικοί να… χάνονται στη μετάφραση, και το βάρος να πέφτει στις αρμόδιες επιτροπές που κρίνουν με αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια σε ποιον θα διαθέσουν αστυνομικούς.
Σε κάθε Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της χώρας υπάρχει μία επιτροπή που κρίνει τα αιτήματα για συνοδείες ασφαλείας. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν οι περιπτώσεις στις οποίες διατίθενται αστυνομικοί με αντικειμενικά κριτήρια (για παράδειγμα όταν κάποιος είναι υπουργός ή ανακριτής δικαιούται φύλαξη), και άλλες περιπτώσεις στις οποίες συντρέχουν υποκειμενικά κριτήρια.
Τα υποκειμενικά κριτήρια (για παράδειγμα ένας δημοσιογράφος ή ένας επιχειρηματίας που δηλώνει ότι απειλείται) υπόκεινται στην κρίση ειδικής επιτροπής της ΕΛ.ΑΣ. που κρίνει το μέλλον των αιτημάτων τους. Η επιτροπή καταρτίζει «Έκθεση Εκτίμησης Κινδύνου» και συνεκτιμά τα κριτήρια που αναφέρονται στις νομικές διατάξεις για τη διάθεση προσωπικού και το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αξιολογούν δηλαδή το κατά πόσο ο εν δυνάμει στόχος πράγματι απειλείται ή αν τα επιχειρήματα που προβάλλει είναι ανεδαφικά. Στη συνέχεια, από την έκθεση θα εξαρτηθεί αν θα διατεθούν αστυνομικοί και πόσοι.
Το Π.Δ. 141/91 ορίζει –μεταξύ άλλων– ότι «συνοδείες ασφαλείας παρέχονται υποχρεωτικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα μέλη της κυβέρνησης και στους αρχηγούς κομμάτων, στους αρχηγούς και τα επίσημα πρόσωπα ξένων κρατών όταν επισκέπτονται τη χώρα μας, στον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στους εισαγγελείς, ανακριτές και δικαστές που χειρίζονται ειδικές υποθέσεις (κατόπιν σχετικής διάταξης του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών, ενώ η λήψη των μέτρων αυτών παύει έξι μήνες μετά τη διεκπεραίωση της υπόθεσης που τα παραπάνω πρόσωπα χειρίζονται). Συνοδεία προβλέπεται και σε άλλα πρόσωπα (ιδιώτες) για τα οποία συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας. Η συνοδεία ασφαλείας παρέχεται από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής».
Επίσης, το διάταγμα αναφέρει ρητά, ότι οι φυλασσόμενοι στόχοι δεν πρέπει να επιβιβάζονται στα συνοδευτικά οχήματα που παρέχονται από την ΕΛ.ΑΣ. για την ασφάλεια των μετακινήσεών τους. Η διάταξη αυτή, όπως λένε αστυνομικές πηγές, παραβιάζεται συχνά από τους… vip, που για να αποφύγουν τα έξοδα των καυσίμων στις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν τα οχήματα που τους έχουν διατεθεί από το Σώμα για τη φύλαξή τους.
Άδεια οπλοφορίας για ατομική προστασία – Τι χρειάζεται για την έκδοσή της
Στην καθιέρωση ειδικών εξετάσεων από αρμόδια επιτροπή για τη χορήγηση αδειών οπλοφορίας σε πολίτες έχει προχωρήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθιστώντας πιο αυστηρές τις διαδικασίες που αφορούν στην άδεια οπλοφορίας για ατομική ασφάλεια. Τα νέα δεδομένα προβλέπονται σε απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από τις 16-5-2016.
Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες πρέπει, καταρχάς, να πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια που προϋπήρχαν. Δηλαδή να συντρέχουν στο πρόσωπό τους ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι, ώστε για την ασφάλειά τους να είναι δυνατή η χορήγηση της αιτούμενης άδειας και να μην έχουν τα κωλύματα που ορίζει η νομοθεσία (Ν. 2168/1993), δηλαδή αμετάκλητες καταδίκες για σοβαρά αδικήματα, ψυχιατρικά νοσήματα, κ.λπ.
Αφού αυτά κριθούν από το διευθυντή της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Ασφάλειας ή Διεύθυνσης Αστυνομίας Νομού, τότε οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλονται άπαξ στις εν λόγω εξετάσεις που περιλαμβάνουν θέματα λύσης αρμολόγησης του όπλου, γέμισης, απογέμισης, ασφαλούς χρήσης, μεταφοράς και φύλαξης του τύπου του όπλου, για το οποίο αιτούνται την οπλοφορία.
Επισημαίνεται ότι μόνο ο υποψήφιος που κρίθηκε ότι διαθέτει τις παραπάνω προϋποθέσεις θα υποβάλλεται σε εξετάσεις, ενώ κατά το χρόνο παραλαβής της προαναφερόμενης Απόφασης θα προσκομίζει παράβολο αξίας 150 ευρώ.
Σε περίπτωση ακύρωσης της εξέτασης ή απουσίας του υποψήφιου:
• Αν η εξέταση ακυρωθεί χωρίς υπαιτιότητα του υποψηφίου το παράβολο παραμένει σε ισχύ και χρησιμοποιείται στην επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής εξετάσεων.
• Αν ο υποψήφιος δεν συμμετάσχει σε προγραμματισμένη εξέταση, λόγω κωλύματος που καθιστά την παρουσία του αδύνατη, πρέπει αυτό να δηλώνεται με αίτησή του στην αρμόδια αστυνομική Υπηρεσία το αργότερο μέχρι την προηγούμενη ημέρα διεξαγωγής της εξέτασης. Σε αυτή την περίπτωση η εξέτασή του προγραμματίζεται σε άλλη ημερομηνία και δεν καταβάλλει το παράβολο εκ νέου.
• Αν η απουσία του υποψηφίου από την προγραμματισμένη εξέταση είναι αδικαιολόγητη, η αξία του παραβόλου δεν επιστρέφεται.
Σημειώνεται ότι εάν ο υποψήφιος αποτύχει στις εξετάσεις, έχει δικαίωμα επαναξέτασης και υποχρεούται στην εκ νέου καταβολή του παραβόλου.
Για την κατάλληλη προετοιμασία των ενδιαφερομένων πριν τις εξετάσεις, παρέχεται στους ενδιαφερόμενους η δυνατότητα να μελετήσουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr, ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, ανάλογα με τον τύπου του όπλου που επιθυμούν να φέρουν για την ατομική τους ασφάλεια (ερωτηματολόγιο για οπλοφορία με πιστόλι, ερωτηματολόγιο για οπλοφορία με περίστροφο, και ερωτηματολόγιο για οπλοφορία με πιστόλι ή περίστροφο).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ερωτηματολόγιο για πιστόλι περιλαμβάνει 102 ερωτήσεις, για περίστροφο 94 ερωτήσεις, και για όσους δεν έχουν αποφασίσει αν θέλουν πιστόλι ή περίστροφο, 120 ερωτήσεις.
vradini.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ