2018-04-13 08:47:43
Φωτογραφία για ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΚΛΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ - ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
«Συνάντηση γνωριμίας» θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο στις 10:00, τοπική ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας, Όλαφ Σολτς και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, κατά την συνάντηση θα εξεταστούν ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ωστόσο, ενόψει του Eurogroup της 27ης Απριλίου και καθώς το πρόγραμμα στήριξης εκπνέει τον Αύγουστο, εκτιμάται ότι θα συζητηθούν τόσο η προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όσο και το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, 16-22 Απριλίου, σε συνάντηση που θα έχει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Ο κ. Σολτς, όπως έχει επισημάνει κατ' επανάληψη τελευταία ο γερμανικός Τύπος, αν και έχει αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και έχει δηλώσει ότι δεν είναι σωστό να υπαγορεύει η Γερμανία την οικονομική πολιτική των άλλων κρατών, καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις θέσεις του κόμματός του υπέρ της διευθέτησης του χρέους και της σκληρής στάσης πολλών στελεχών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), τα οποία διαφωνούν με την παραχώρηση ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος.

Ανησυχίες των δανειστών για το σχέδιο ανάπτυξης

Εν τω μεταξύ, στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Ελλάδας μετά την έξοδό της από τα δανειακά προγράμματα αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση στην ιστοσελίδα της Handelsblatt
. Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ επισημαίνει ότι «πολλά στοιχεία του σχεδίου ακούγονται λογικά, ωστόσο ορισμένα σχέδια προκαλούν ανησυχία στους δανειστές». 

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να πραγματοποιήσει «μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης: Με το ''ολιστικό'' του σχέδιο, όπως ονομάζεται το σχέδιο ανάπτυξης στους κυβερνητικούς κύκλους, δεν πρέπει να πείσει μόνο τους θεσμούς». Σύμφωνα με τον Γερμανό ανταποκριτή, «εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο ότι το σχέδιο πρόκειται να βοηθήσει ώστε να προσελκυθούν επενδυτές και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να αναχρηματοδοτείται και πάλι αυτόνομα μετά το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «ταυτόχρονα όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό. Το σχέδιο θα πρέπει να στείλει στην ελληνική κοινή γνώμη τα εξής μηνύματα: η επιβολή της λιτότητας αποτελεί παρελθόν, παίρνουμε τη μοίρα μας ξανά στα δικά μας χέρια. Δεν είναι εύκολο να συνδυαστούν αυτά τα δύο. Την ώρα που οι δανειστές και οι αγορές θέλουν να έχουν τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων και διατηρεί τη δημοσιονομική πειθαρχία, οι υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα προσδοκούν ότι θα αποζημιωθούν για τις στερήσεις των τελευταίων ετών. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αγνοήσει αυτές τις επιθυμίες, σε τελευταία ανάλυση πρέπει το αργότερο το φθινόπωρο του 2019 να θέσει εαυτόν στην κρίση των ψηφοφόρων».

«Τα περιθώρια για εκλογικά δώρα είναι μικρά»

Η HB αναφέρεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες του σχεδίου ανάπτυξης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώτος κάνει λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, βασικό στοιχείο του οποίου θα είναι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις. Στον δεύτερο πυλώνα γίνεται λόγος για δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μείνει πιστή στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, ενώ στον τρίτο αναφέρει η εφημερίδα τη βούληση της κυβέρνησης να παράσχει διευκολύνσεις σε επενδυτές, κάνοντας πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη με στόχο την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και τη βελτίωση της ασφάλειας δικαίου.

«Όλα αυτά ακούγονται λογικά», σχολιάζει ο αρθρογράφος, ο οποίος στέκεται όμως σε προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργήσει ο τέταρτος, κατά την εφημερίδα, πυλώνας του σχεδίου ανάπτυξης, που προβλέπει «μείωση φόρων, αύξηση του κατώτατου μισθού και πρόσθετες κοινωνικές παροχές». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον Τσίπρα να αλλάξει «εγκαίρως πριν από τις εκλογές» την κακή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, «στις τάξεις των δανειστών όμως υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το αν πρόσθετες δαπάνες είναι καν δυνατό να χρηματοδοτηθούν». 

Η HB επισημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ δεν αυξήθηκε το 2017 όσο είχε προβλέψει αρχικά η ελληνική κυβέρνηση και σχολιάζει ότι «τα περιθώρια για εκλογικά δώρα είναι μικρά. Σε κύκλους εκπροσώπων των δανειστών ακούγεται και η μομφή ότι η ελληνική κυβέρνηση ευνοεί κομματικούς υποστηρικτές της και συγγενείς κυβερνητικών στελεχών για να επανδρώσει θέσεις κλειδιά σε δημόσιες υπηρεσίες, η παλιά πληγή της ελληνικής οικογενειοκρατίας», σχολιάζει η HB.

ΑΜΠΕ/D.Welle

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ