2018-04-17 12:40:55
Φωτογραφία για Μελέτη εξηγεί γιατί το αλκοόλ μας προκαλεί δίψα
Απάντηση στο ερώτημα γιατί μετά από την κατανάλωση αλκοόλ διψάμε, δίνει διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.

Επιστήμονες με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου Southwestern στο Τέξας ανακάλυψαν μια ορμόνη που δρα στον εγκέφαλο για να αυξήσει την επιθυμία για κατανάλωση νερού εις ανταπόκριση γεγονότων που μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Το Εργαστήριο των Ντέιβιντ Μανγκελσντορφ και Στήβεν Κλιεβερ ερευνά εδώ και χρόνια την ηπατική ορμόνη FGF21, η οποία έχει ήδη διαπιστωθεί ότι δρα μέσω εγκεφαλικής οδού ανταμοιβής, σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, για να καταστείλει την επιθυμία κατανάλωσης ζάχαρης και αλκοόλ, υπέρ του νερού.

«Γνωρίζαμε ότι η έκθεση στο αλκοόλ ή τη ζάχαρη ενεργοποιεί την παραγωγή της FGF21 στο ήπαρ. Αυτό όμως που διαπιστώσαμε τώρα είναι ότι η ορμόνη ταξιδεύει μέσω του αίματος προς ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο, για να προκαλέσει δίψα και έτσι να αποτρέψει την αφυδάτωση. Αλλά αυτό που μας εξέπληξε είναι ότι η FGF21 δρα μεσω μιας νέας οδού που είναι ανεξάρτητη της κλασσικής οδού ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης στους νεφρούς», εξηγεί ο Δρ Στήβεν Κλιεβερ, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Φαρμακολογίας στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο.


Η πειραματική μελέτη αποκάλυψε ότι ορμόνη ρυθμίζει την ενυδάτωση εις ανταπόκριση διατροφικών στρεσογόνων. Σε ένα πείραμα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα φυσιολογικά ποντίκια και αυτά που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να μην παράγουν FGF21, ήπιαν ίδια ποσότητα νερού, όταν έκαναν τη συνήθη διατροφή τους. Όμως, όταν έκαναν διατροφή με πολλά λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες, τα φυσιολογικά τρωκτικά ήπιαν περισσότερο νερό, ενώ τα άλλα απέτυχαν να πιουν περισσότερο.

Ένα δεύτερο και σημαντικότερο εύρημα της μελέτης ήταν η ισχυρή ανταπόκριση των ανθρώπων στην ορμόνη.

Στο πλαίσιο της έρευνας 21 άτομα στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Γκρατζ στην Αυστρία με τυχαία επιλογή είτε ήπιαν ένα μείγμα αλκοόλ και χυμού ή μόνο χυμό. Κάθε ώρα, σε διάστημα τεσσάρων ωρών, οι ερευνητές μετρούσαν τα επίπεδα της FGF21 στο αίμα τους. Εις ανταπόκριση στο αλκοόλ, τα επίπεδα της ορμόνης κορυφώθηκαν στις δύο ώρες και έπειτα έπεσαν.

«Αυτό δείχνει ότι η FGF21 ενδεχομένως να μπορεί κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ. Επίσης, φαίνεται ότι η FGF21 ρυθμίζεται κατά τον ίδιο τρόπο στους ανθρώπους και τα τρωκτικά και η διαδικασία περιλαμβάνει την έκφραση και ενεργοποίηση συγκεκριμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο», λέει ο Ντέιβιντ Μανγκελσντορφ, καθηγητής Φαρμακολογίας και Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Southwestern.

http://www.in.gr/2018/04/13/health/body/meleti-eksigei-giati-poto-mas-prokalei-dipsa/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ