2018-04-19 14:04:22
Φωτογραφία για ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Την αντίρρησή της για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, με αιχμή την καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς ευρύτερες μεταρρυθμίσεις κι αρμοδιότητες, εξέφρασε από το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, η Φώφη Γεννηματά. «Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον "Κλεισθένη"» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας την ομιλία της, ενώ προηγουμένως τόνισε: «Αν ερχόμαστε αποσπασματικά πρώτα να εξαγγέλλουμε τι θα γκρεμίσουμε, για παράδειγμα τον ''Καλλικράτη'' και, στη συνέχεια να προτείνουμε αλλαγές εκλογικών νόμων με στόχο την ενίσχυση των κομματικών μας ερεισμάτων στο χώρο, τότε βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».

 Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μόνη αρχή την εργαλειακή αντίληψη για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας τους οποίους, όπως υποστήριξε, «τους θεωρεί κάστρα προς κατάληψη και επιδιώκει συμμαχίες χωρίς αρχές και στόχους, στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής
. Δεν είναι αυτή η ανάγκη του θεσμού και του τόπου. «Δείτε για παράδειγμα την απλή αναλογική που προτείνει στους ΟΤΑ. Χωρίς ανακατανομή εξουσιών, διαλύει κάθε δυνατότητα άσκησης τοπικής εξουσίας και τους μετατρέπει σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας», είπε και πρόσθεσε: «Ας σκεφτούμε τι σημαίνει για τους δημότες, η αδυναμία να παίρνονται αποφάσεις για να προχωρήσουν έργα συντήρησης τοπικών υποδομών η για να εφαρμοστούν οι αναγκαίες προνοιακές και κοινωνικές πολιτικές».

Η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαφώνησε και με την χρονική μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον θεσμό ως περίπου κινητή εορτή, σύμφωνα με τις ανάγκες της. Ξεκαθάρισε εμφατικά ότι συνιστά κουτοπονηριά ότι αυτό είναι πρόκριμα επαναφοράς του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές. «Νομίζω ότι είναι χάσιμο χρόνου» υπογράμμισε η ίδια. 

Η πρώην υπουργός υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» καθώς, όπως είπε, αποτέλεσε βάση για μια Αυτοδιοίκηση με λόγο και ρόλο, με αρμοδιότητες και πόρους, βασικό πυλώνα για την υπέρβαση της κρίσης, την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας, την κοινωνική συνοχή, την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής. Επίσης, η κ. Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση πως αντιμετώπισε τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» ως «μνημονιακός θεσμός» και γι' αυτό εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, ενώ σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων οδήγησε σε αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων και σε διόγκωση της γραφειοκρατίας.

«Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα νομοθετική παρέμβαση. Λέει πολλά για "δημοκρατία", για "διαφάνεια", αλλά νόμο δεν έχουμε δει ακόμη. Ουσιαστικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αλλάξουν το σύστημα εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Θα με ρωτήσει κάποιος. Και αυτό είναι κακό; Απαντώ ευθέως. Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τον θεσμό και όχι να του προσθέσουμε νέα προβλήματα, οδηγώντας στην αποδυνάμωσή του . Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, απαιτεί ευρύτερες αλλαγές για την αναβάθμιση των θεσμών και οπωσδήποτε συναινέσεις» υπογράμμισε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η ανασύνταξη της πολιτείας θα στηριχθεί σε πολύ συγκεκριμένες και μη διαπραγματεύσιμες μεταρρυθμίσεις στη βάση των ακόλουθων αρχών:

1. Το τεκμήριο της αρμοδιότητας. Ο ισχυρός δήμος είναι η βάση της μεταρρύθμισης.

2. Με βάση την αρχή της επικουρικότητας. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σηκώνει το βάρος της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

3. Με βάση την αρχή της αναλογικότητας των ευθυνών. Η μη υλοποίηση αρμοδιοτήτων συνεπάγεται κυρώσεις.

4. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η αρχή της οικονομικής αυτοτέλειας συνεπάγεται ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και γενναία ανακατανομή πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής πρότεινε 7 ζητήματα για διάλογο με στόχο την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους.

Αφορούν:

1. Το κράτος πρόνοιας οικοδομείται στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμους όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Όλες οι δομές πρόνοιας, όπως και όλες οι προνοιακές πολιτικές, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να περάσουν στους Δήμους με όλους τους απαραίτητους πόρους. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας Υγείας προς δήμους.

2. Οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τον περιφερειακό σχεδιασμό και όχι για να υλοποιούν τα ρουσφέτια των υπουργών μέσω των ΠΕΠ.

3. Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης περνάνε στο σύνολο τους στις περιφέρειες και τους δήμους που με βάση τις πραγματικές ανάγκες εκπονούν περιφερειακά και τοπικά σχέδια απασχόλησης και κατάρτισης.

4. Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α),αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα ΠΕΠ εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου.

5. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια για την εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος που μας χωρίζει από τις χώρες της Ε.Ε. Μετάβαση στις «Έξυπνες πόλεις».

6. Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην Εκπαίδευση.

7. Νέος σχεδιασμός της Καταστατικής θέσης των Αιρετών, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.

«Αυτές είναι οι επτά μεγάλες αλλαγές που δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην αυτοδιοίκηση στον αγώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας με κοινωνική συνοχή κ αλληλεγγύη. Σε αυτές τις προτάσεις σας καλώ να ξεκινήσουμε σήμερα ένα μεγάλο διάλογο που θα φτάσει μέχρι τη συνοικία και το χωριό, μέχρι τα νησιά και τις ορεινές μας περιοχές» κατέληξε η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail»
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ