2018-05-04 10:30:44
Φωτογραφία για ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ: ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Η Ευρώπη καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαίωμά της να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, δήλωσε η η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

H Κομισιόν στην απάντησή της, μέσω της Ύπατης Εκπροσώπου Φ. Μογκερίνι, υπενθυμίζει ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018, καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς, κατά τη σύνοδο των ηγετών στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου 2018, οι πρόεδροι κ
. Juncker και κ. Tusk  τόνισαν τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ως σημαντικής δέσμευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης και εξέφρασαν την συνεχιζόμενη ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Όπως αναφέρει στην απάντηση της Κομισιόν η κα Μογκερίνι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει  την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους» ενώ σημειώνει ότι «ο Πρόεδρος κ. Tusk τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει ομόφωνα την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαίωμά της να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της».

Στην ερώτησή του, ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, ρωτούσε την Κομισιόν «ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα» καθώς και «με ποιες ενέργειες θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων».

Ακολουθούν οι πλήρεις ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-000900/2018

προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Η Τουρκία να σταματήσει την αδιέξοδη προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο

Μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέρχεται με εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και «νευρικότητας» δεν διευκολύνει τον διάλογο και τη συνεργασία, με βάση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ούτε τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που επιδιώκει να οικοδομήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν οφείλουν να δεσμευτούν αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό και να αφήσουν κατά μέρος τις απειλές και τις προκλητικές ενέργειες. Η τουρκική ηγεσία καλείται επιτέλους να μάθει να συμβιώνει με τις όμορες χώρες και να μην πριμοδοτεί την ένταση και τον διπλωματικό αυτοεγκλωβισμό της.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου;Με ποιες ενέργειες θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων;EL

P-000900/2018

Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Mogherini 

εξ ονόματος της Επιτροπής 

(2.5.2018)

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018, καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του του Οκτωβρίου 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, κατά τη σύνοδο των ηγετών στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου 2018, οι πρόεδροι κ. Juncker και κ. Tusk τόνισαν τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ ως σημαντικής δέσμευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης και εξέφρασαν την συνεχιζόμενη ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο Πρόεδρος κ. Tusk τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει ομόφωνα την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαίωμά της να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους και έχει καλέσει την Τουρκία να αναλάβει σαφή δέσμευση υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με αυτά τα θέματα και η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς όπως στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, η οποία δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2018.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ