2018-05-08 08:31:43
Φωτογραφία για Έτσι δρούσαν τα τέρατα που έκλεβαν τα φάρμακα των καρκινοπαθών
Η οργάνωση διέθετε τέσσερις πυρήνες και είχε ξεκινήσει τη δράση της τον Απρίλιο του 2013

– Με ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις και απάτες έπαιρναν φάρμακα υψηλού κόστους και στη συνέχεια τα διακινούσαν

Με τέσσερις πολυεπίπεδους τρόπους δρούσε το κύκλωμα παράνομης διακίνησης στο εξωτερικό ακριβών φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία τα μέλη της διαδραμάτιζαν συγκεκριμένο κομβικό ρόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έως τώρα προανάκριση προκύπτει ότι οι Γερμανικές Αρχές διαπίστωσαν -κατόπιν ελέγχου που διενήργησαν σε γερμανική φαρμακαποθήκη- ότι εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Παράλληλα, στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.

Μεγάλα χρηματικά ποσά σε σκοτεινές διαδρομές


Το παρακάτω απόσπασμα από το προανακριτικό υλικό είναι ενδεικτικό των μεγάλων χρηματικών ποσών που διακινούνταν μέσα από σκοτεινές διαδρομές:

«Από τον έλεγχο των τιμολογίων που πραγματοποιήθηκε από προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί: ί) τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από εταιρεία με έδρα το Καίρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση , και

ίί) τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία. Σημειώνεται ότι, με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 ευρώ».

Σύμφωνα με τις αρχές ο λόγος που εκδίδονται εξ΄ αρχής τα επίμαχα τιμολόγια, είναι για να προσδίδουν νομιμοφάνεια στην μεταξύ τους συναλλαγή, ώστε να μπορούν εν συνεχεία τα φάρμακα αυτά, να χρησιμοποιηθούν και να διακινηθούν περαιτέρω από τις φαρμακαποθήκες του εξωτερικού.

Έτσι, με αυτό τον τρόπο γινόταν η μεταβάπτιση των παράνομων εσόδων της εγκληματικής δραστηριότητας σε νόμιμα.

Η δράση της οργάνωσης ξεκίνησε το 2013

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η δράση της οργάνωσης ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 και είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες τα μέλη των οποίων είχαν καθορισμένους ρόλους, ενώ η όλη οργάνωση είχε συγκεκριμένη δομή.

Ειδικότερα, η εγκληματική οργάνωση προμηθευόταν παρανόμως μέσω ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών υψηλού κόστους φάρμακα κυρίως, νοσοκομειακής χρήσης από Δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΓΤΥΥ, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε και εξήγαγε.

Μάλιστα, ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης εκμεταλλευόμενα την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας υπό το πρίσμα αυτής της ιδιότητα και στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή ιδιοποιούνταν παρανόμα ως αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους.

Πώς λειτουργούσαν οι τέσσερις πυρήνες της οργάνωσης

Ο φερόμενος ως αρχηγός εμφανίζεται να δίνει οδηγίες στα μέλη, να επικοινωνεί μαζί τους και να καθορίζει τις τιμές της αγοράς, ενώ διαχειρίζεται τα χρήματα που προκύπτουν από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων.

Κατά την Αστυνομία όταν απουσίαζε ο Αιγύπτιος φερόμενος ως αρχηγός, ο οποίος δεν κατοικούσε μόνιμα στη χώρα μας, τον ρόλο του αναπλήρωσε γυναίκα συγκατηγορουμένη του.

Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται να είχε αρμοδιότητα στην αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ο τρίτος πυρήνας φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Η δράση του τέταρτου πυρήνα αφορά κυρίως την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.

Ζημία πάνω από 13,5 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο

Η ζημιά σε βάρος του Ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375 ευρώ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια. Το σύνολο της αξίας των σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκε από τους εμπλεκόμενους (ιατρούς) ανέρχεται σε 90.203 ευρώ. Η αξία των κατασχεμένων φαρμάκων ανέρχεται σε 307.258 ευρώ.

Συνολικά μέχρι στιγμής, 36 κατηγορούνται για την υπόθεση της παράνομης διακίνησης φαρμάκων ενώ για 3 από αυτούς εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκονται 21 συλληφθέντες ανάμεσα τους και ιδιώτες φαρμακοποιοί αλλά και υπεύθυνοι των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα.

Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον δύο γιατροί

Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται και δυο γιατροί, οι οποίοι εμφανίζονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, σε βιβλιάρια ασφαλισμένων ενώ παράλληλα στρατολογούσαν και άλλους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος στην απάτη.

Την ίδια στιγμή ερευνώνται τουλάχιστον 8 γιατροί αλλά και υπεύθυνοι των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν οι συγκεκριμένοι γιατροί εντάσσονται στην οργάνωση. Ωστόσο, «από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει και η εμπλοκή έτερων γιατρών τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν».

Τα φάρμακα φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο και ανθοπωλείο

Παράλληλα, από τα στοιχεία που ερευνήθηκαν είχαν συνταγογραφηθεί τα επίμαχα φάρμακα σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο ενώ φαίνεται ότι εκτός από το Λαϊκό νοσοκομείο, φαρμακευτικά σκευάσματα «έφευγαν» και από άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Τα φάρμακα μεταξύ άλλων φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ένα ανθοπωλείο.

Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούν, κυρίως, εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο μέσω της δωροδοκίας του αρμόδιου υπάλληλου.

Ο ρόλος νοσηλεύτριας του Λαϊκού

Πάντως, νοσηλεύτρια του Λαϊκού νοσοκομείου η οποία εργάζεται στο ογκολογικό τμήμα, ιδιοποιείται παράνομα τα φαρμακευτικά σκευάσματα και όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές της συνομιλίες, ενημερώνει αμέσως άλλο μέλος του κυκλώματος, συνταξιούχο νοσηλευτή του νοσοκομείου, που αναλαμβάνει όλες τις ενέργειες για την αποθήκευση και φύλαξη τους.

Η νοσηλεύτρια του Λαϊκού στην απολογία της αρνείται την εμπλοκή της στην υπόθεση υποστηρίζοντας ότι από την ετήσια και τη μηνιαία απογραφή του φαρμακείου και της μονάδας δεν έχει προκύψει ποτέ το παραμικρό έλλειμμα και επισημαίνει ότι η άποψη που υποστηρίχθηκε ότι δίδονταν μειωμένες δόσεις σε ασθενείς, είναι αδύνατο να συμβεί και δεν συνέβη ποτέ διότι έχει επιπτώσεις στη θεραπεία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ