2018-07-05 07:00:37
Φωτογραφία για Frontex για πλατφόρμες αποβίβασης: «Το τέλος της αφέλειας» των Ευρωπαίων
Ο συμβιβασμός στο ζήτημα των μεταναστεύσεων που βρέθηκε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, είναι «μια καμπή ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας και το τέλος μιας

κάποιας αφέλειας σε σχέση με τη διαχείριση των μεταναστών» και την "εκμετάλλευση από εγκληματικές οργανώσεις της ανθρώπινης απελπισίας", δήλωσε ο διευθυντής της Frontex

Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για το "τέλος της αφέλειας" των ευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα των μεταναστών, προσθέτοντας πως δεν έχουν κάποια "μονομερή υποχρέωση" όσον αφορά τις διασώσεις στη θάλασσα.

Ο συμβιβασμός στο ζήτημα των μεταναστεύσεων που βρέθηκε με κόπο κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 28 και τις 29 Ιουνίου, σηματοδοτεί "μια καμπή ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας και το τέλος μιας κάποιας αφέλειας σε σχέση με τη διαχείριση των μεταναστών" και την "εκμετάλλευση από εγκληματικές οργανώσεις της ανθρώπινης απελπισίας", δήλωσε στο κανάλι CNews ο διευθυντής της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας.


"Για καιρό βλέπαμε κυρίως την ανθρωπιστική πλευρά" και όχι "ότι υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις που πλουτίζουν, εκμεταλλεύονται αυτή την ανθρώπινη εξαθλίωση και κατά κάποιον τρόπο θέτουν σε ηθική ομηρία την Ευρώπη", προσθέτει.

Η συμφωνία στις Βρυξέλλες προτείνει κυρίως να διερευνηθεί μια αμφιλεγόμενη "νέα προσέγγιση" με τη δημιουργία "πλατφορμών αποβίβασης" μεταναστών έξω από την ΕΕ ώστε να αποτραπούν οι διάπλοι της Μεσογείου, στην οποία οι 28 κάλεσαν τις μκο "να μην εμποδίζουν τις επιχειρήσεις της λιβυκής ακτοφυλακής".

Αν δημιουργηθούν οι πλατφόρμες, αυτό θα σημάνει ότι "πλοία της Frontex ή ιδιωτικά πλοία που καλούνται σε βοήθεια από τα κέντρα συντονισμού θα μπορούν να αποβιβάζουν τους διασωθέντες στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι" και "αυτό μπορεί να μην είναι ευρωπαϊκό", υπενθύμισε ο Λετζέρι.

"Πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο του σεβασμού στη μη επαναπροώθηση", όμως "δεν υπάρχει μονομερής υποχρέωση των ευρωπαϊκών χωρών να πραγματοποιούν θαλάσσιες διασώσεις, όλοι έχουν ένα καθήκον στη Μεσόγειο", πρόσθεσε.

"Θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένα ποιος θέτει σε λειτουργία αυτές τις πλατφόρμες και μαζί με ποιές χώρες", παραδέχθηκε. Όμως "αυτό σπάει τον αυτοματισμό" του να δηλώνει κάποιος πως βρίσκεται σε κίνδυνο και να καλούνται αμέσως πλοία τα οποία φέρνουν τους μετανάστες στην Ευρώπη, και "αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εγκληματίες", διαβεβαίωσε.

Την ώρα που οι μκο κατηγορούνται όλο και περισσότερο ότι παίζουν το παιγνίδι των διακινητών, ο Λετζέρι δήλωσε πως το καλοκαίρι του 2017 η Frontex είχε παρατηρήσει πως "μερικές φορές θαλάσσιες διασώσεις οργανώνονταν από μκο με αυθόρμητο τρόπο, αυτόνομο και όχι συντονισμένο από τις δημόσιες αρχές. Μερικές φορές αυτό έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια, ακόμη και τη ζωή των ανθρώπων που κινδύνευαν".
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ