2018-08-03 12:43:10
Φωτογραφία για Αποκαλύψεις για την αναστολή κατεδαφίσεων σε Κρήτη αλλά και Μάνδρα
Οι κατεδαφίσεις σταμάτησαν στο Bamboo και Salavantes... - Έγγραφο ντοκουμέντο που αφορά την Κρήτη αλλά και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων από ρέματα στη Μάνδρα που έχουν "παγώσει" 

- Στην Κρήτη δεν έχει γίνει καμία κατεδάφιση όλο το 2018, και το Υπουργείο, για τον νούμερο ένα παράγοντα που, όπως υποστηρίζει ευθύνεται για δύο τραγωδίες με πάνω από 100 νεκρούς, σε Μάτι και Μάνδρα, δεν μπορεί να διαθέσει μόλις 1 εκ. ευρώ για να γίνουν οι συγκεκριμένες κατεδαφίσεις.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική με τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων να συνεχίζεται, η κυβέρνηση ξεκίνησε έναν "ανένδοτο αγώνα" κατά των αυθαιρέτων αναγάγοντας την αυθαίρετη δόμηση που κορυφώθηκε επί προηγουμενων κυβερνήσεων, ως τον νούμερο έναν παράγοντα που οδήγησε στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους στο Μάτι.

Την ίδια ώρα όμως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που την Τετάρτη εξήγγειλε κατεδαφίσεις fast track, συνολικά 3.200 αυθαιρέτων από δασικές εκτάσεις και παραθαλλάσιες περιοχές, έχει "μπλοκάρει" επί της ουσίας τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε παραλίες και αιγιαλούς στην Κρήτη, καθώς δεν έχει στείλει, παρά τα απανωτά αιτήματα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, χρηματοδότηση ύψους μόλις 400.000 ευρώ για να εκτελεστούν πρωτόκολλα κατεδάφισης στο νησί.

Έτσι για ολόκληρο το 2018 δεν έχει γίνει καμία κατεδάφιση στην Κρήτη, παρόλο που η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, έχει κατ'επανάληψη, από την αρχή του έτους τόσο προφορικά, σε επίπεδο Υπουργών όσο και γραπτά, με αλληλογραφία που σας παρουσιάζει σήμερα το Flashnews.gr, ζητήσει την έγκριση χρηματοδότησης προκειμένου να συνεχιστούν οι κατεδαφίσεις που έχουν "παγώσει", χωρίς μέχρι στιγμής και ενώ έχει περάσει ένα εξάμηνο, καμία ανταπόκριση και ενημέρωση.

Όπως αποκαλύπτεται όμως και προκαλεί εντύπωση, από την σχετική αλληλογραφία, σε έγγραφο του ΥΠΕΝ προς το Πράσινο Ταμέιο, (με αρ
. πρωτ. 16314/1358/20-03-2018, βλέπε παρακάτω) με το οποίο προωθούνται από κοινού αιτήματα χρηματοδότησης τριών περιφερειών, Κρήτης, Αττικής και Πελοποννήσου, εκκρεμεί η έγκριση χρηματοδότησης αυθαίρετων κατασκευών σε ρέματα του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας, παρόλο που μετά τους 23 νεκρούς της Μάνδρας από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2017, η κυβέρνηση είχε κηρύξει αντίστοιχο "ανένδοτο αγώνα" κατά των μπαζωμένων ρεμάτων και των αυθαίρετων κτισμάτων σε ρέματα, με τις ευθύνες και για αυτήν την τραγωδία να εντοπίζονται στην άναρχη δόμηση προγενέστερων χρόνων και σε προηγούμενες κυβερνήσεις.

Έτσι από την αρχή του έτους, οι τρεις περιφέρειες της Ελλάδας, που εκτελούν πρωτόκολλα κατεδάφισης, μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τους, η Κρήτη, η Αττική και η Πελοπόννησος, περιμένουν ακόμα την έγκριση της χρηματοδότησης που αγγίζει συνολικά το ποσό μόλις του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορούν να εκτελεστούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, για αυτό στην Κρήτη δεν έχει γίνει καμία κατεδάφιση όλο το 2018, και το Υπουργείο, για τον νούμερο ένα παράγοντα που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής δύο τραγωδίες με πάνω από 100 νεκρούς, σε Μάτι και Μάνδρα, δεν μπορεί να διαθέσει μόλις 1 εκ. ευρώ για να γίνουν οι συγκεκριμένες κατεδαφίσεις.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, εν μια νυχτί "βρήκε" 6 εκ. ευρώ τα οποία εξήγγειλε οτι θα διατεθούν για την ανακατασκευή του Πολεμικού Μουσείου Χανίων που κάηκε ολοσχερώς, χωρίς βέβαια να εξηγεί πώς υπολόγισε "αυθαίρετα" οτι τόσο είναι το αναγκαίο ποσό, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη.

Όπως ανέφερε η Μαρία Κοζυράκη, συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (διορίστηκε στη θέση αυτή με τη διαδικασία αξιολόγησης του Α.Σ.Ε.Π. και με την αριθ. 14026/15.5.2017 (ΥΟΔΔ´ 250) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη),

"Αττική, Κρήτη και Πελοπόννησος, είμασταν σε ένα καλό δρόμο το 2017. Εκτελούσαμε κατεδαφίσεις. Αυτές οι Αποκεντρωμένες αιτηθήκαμε και ποσά από το Πράσινο Ταμείο και δεν είχαμε ανταπόκριση.... " "Χωρίς αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να γίνουν κατεδαφίσεις. Από το τέλος του 2017 οι κατεδαφίσεις έχουν «παγώσει» στην Κρήτη. Δεν έχουν αρνηθεί στο Υπουργείο, απλά δεν έχουν ανταποκριθεί, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Αν οι Αποκεντρωμένες όμως δεν έχουν χρήματα δεν μπορούν να εκτελέσουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Είναι σαν να πας να χτίσεις σπίτι και δεν έχεις καθόλου χρήματα". Οι αιτήσεις χρηματοδότησης ξεκίνησαν από τον Γενάρη και έγινε μια δεύτερη και τρίτη το Φλεβάρη και τον Μάρτη, καθώς προέκυψαν κάποιες υποθέσεις από το ΣτΕ, πολύ μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, που πρέπει να εκτελεστούν.

Εκτός από τα έγγραφα αιτήματα, η κ. Κοζυράκη είχε προφορικές επικοινωνίες και σε πολιτικό επίπεδο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και σε υπηρεσιακό επίπεδο, εκθέτοντας την αναγκαιότητα να δοθούν έστω κάποια από τα χρήματα που αιτήθηκαν, για να συνεχιστούν οι κατεδαφίσεις.

"Είχα εκθέσει την κατάσταση και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Κρήτη είναι επιτακτική", ενώ προσθέτει οτι κατά τη διάρκεια προφορικών συζητήσεων με στελέχη του Υπουργείου και τον υφυπουργό Σωκράτη Φάμελλο, "έλαβα τη διαβεβαίωση ότι η πολιτική ηγεσία θα μεριμνούσε, ότι θα έκαναν προσωπικές παρεμβάσεις στο Πράσινο Ταμείο έτσι ώστε τουλάχιστον να «δέναμε» ένα ποσο από το συνολικό που αιτούμαστε για να συνεχίσουμε, για αυτό το λόγο διαβίβασα τα αιτήματά μας λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να εκτελεστούν. Δεν ξέρω αν έχουν γίνει παρεμβάσεις στο Πράσινο Ταμείο αλλά εδω και ένα εξάμηνο δεν υπάρχει καμία απάντηση σχετικά με τα αιτήματα αυτά"

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που τον Νοέμβριο του 2017, δήλωνε στο Flashnews.gr, οτι οι κατεδαφίσεις στο νησι που παρέμεναν στάσιμες για χρόνια, από το 2015 και έπειτα γίνονται με ρυθμούς ρεκόρ, γιατί υπάρχει πολιτική βούληση για αυτό, σήμερα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ με μηδέν κατεδαφίσεις από την αρχή του έτους. Η κ. Κοζυράκη, υποστηρίζει οτι ο μόνος λόγος για αυτή τη στασιμότητα είναι η έλλειψη χρημάτων αφού δεν υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις για αναστολή των κατεδαφίσεων, ενώ σε σχετική ερώτηση για το αν συνιστά αρνητική παρέμβαση η μη χρηματοδότηση και η απουσία στήριξης για την συνέχιση ενός έργου καθώς και αν την προβληματίζει η απουσία ενημέρωσης και ανταπόκρισης από το Υπουργείο, η κ. Κοζυράκη αρκέστηκε να απαντήσει σημειώνοντας:

"Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Πράσινο Ταμείο, ότι μας αγνόησαν εντελώς σαφώς με προβληματίζει..." "Πλεον στην Κρήτη είναι ξεκάθαρο. Κατεδαφίσεις δεν προχωρούν, μόνο λόγω έλλειψης πιστώσεων. Ούτε παρεμβάσεις υπάρχουν, ούτε εντολή να μην γίνουν ή να γίνουν"... "Είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα δουλειά, με δικαστικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν πάρα πολύ την εξέλιξη των υποθέσεων για αυτό θεωρώ ότι είναι «ντροπή» να φτάνουμε στο σημείο αυτό, ότι ζητάω και δεν έχω χρήματα για να κάνω αυτή τη δουλειά. Ο καθένας από εκεί και πέρα μπορεί να φαντάζεται διάφορα".

Τα αυθαίρετα στην Κρήτη - Η αρχή έγινε και σταμάτησε στα Χανιά

Συνολικά σε όλη την Κρήτη, εκκρεμούν 271 τελεσίδια πρωτόκολλα κατεδάφισης ενώ από το τέλος του 2014 έχουν εκτελεστεί 55.

Η πρώτη και τελευταία κατεδάφιση στα Χανιά, ξεκίνησε και τελείωσε το 2017, στο Καλαμάκι, με την κατεδάφιση των Bamboo και Salavantes, ενώ απομένουν ακόμα 74 ανεκτέλεστα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης που αφορούν κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στο Ηράκλειο εκκρεμούν 80 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει 15 κατεδαφίσεις. Στο Λασίθι, απομένουν 110 πρωτόκολλα κατεδάφισης και στο Ρέθυμνο 7.

Ακολουθούν δύο έγγραφα. Το πρώτο το με αρ. πρωτ. 16314/1358/20-03-2018 έγγραφο του ΥΠΕΝ προς το Πράσινο Ταμείο, στο οποίο μνημονεύονται (ως 4 και 5 σχετικά), τα έγγραφα αιτήματά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Αττικής και Πελοποννήσου ρος το ΥΠΕΝ για τη χρηματοδότηση της κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών. Το δεύτερο, απόσπασμα από έγγραφο που εστάλη στις 25 Ιανουαρίου του 2018, με το ίδιο αίτημα χρηματοδότησης 400.000 ευρώ για τη συνέχιση των κατεδαφίσεων (από το έγγραφο έχει απομονωθεί μόνο το σημείο του αιτήματος καθώς στο υπόλοιπο κείμενο υπήρχαν ονομαστικές αναφορές σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων που συνιστούν προσωπικά δεδομένα)

Απόσπασμα εγγράφου αρ. πρωτ. οικ. 199/25-01-2018 αίτημά μας προς το ΥΠΕΝ
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ