2018-08-08 07:00:37
Φωτογραφία για Επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα στο Μάτι
Οι καύσεις τόσο των δέντρων όσο και μιας σειράς άλλων υλικών από τα σπίτια και τα αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στις φλόγες το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, έχουν επιβαρύνει αρκετά την ατμόσφαιρα στο Μάτι.

"Έχει διαπιστωθεί ότι μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις σε όλο το περιβάλλον, δηλαδή τον αέρα, το έδαφος, το υπέδαφος και το νερό" λέει στο News 24/7 ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.

Συγκεκριμένα, ο αέρας, σύμφωνα με τον καθηγητή, μολύνεται με μικροσωματίδια που προέρχονται από την καύση και τα οποία παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τρία χρόνια, όπως είχε διαπιστωθεί και από τις έρευνες στην Ηλεία. "Είναι στην ουσία τα αποκαΐδια που μένουν στο έδαφος και με την παραμικρή διατάραξη όπως άνεμος, βροχή και άλλες καιρικές συνθήκες, μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα και είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνα".


Σχετικά με το έδαφος και υπέδαφος, παρατηρείται μόλυνση από φυσικά υλικά, δηλαδή βαρέα μέταλλα που υπάρχουν στα δέντρα και αφού καίγονται, εμπλουτίζουν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Εκτός αυτών όμως, μια σειρά ανόργανων και οργανικών στοιχείων και ενώσεων, προέρχονται από τα υλικά που καίγονται, όπως πλαστικά, μέταλλα κλπ και παραμένουν στο έδαφος και το υπέδαφος. "Αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε. Τοξίνες, διοξίνες, και γενικώς ότι καίγεται. Αν δεν υπάρξει έρευνα δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακριβώς" τονίζει ο κ. Λέκκας.

Το σημαντικότερο όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το γεγονός πως όλα τα προηγούμενα μεταφέρονται στα υπόγεια νερά. "Όλη αυτή η μόλυνση φιλοξενούνται στα υπόγεια νερά και έχει παρατηρηθεί μεγάλη συγκέντρωση από διοξίνες και βαρέα μέταλλα σε πολλές περιοχές που έχουν καεί. Αυτή η επίπτωση φυσικά παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα μόλυνση μεταφέρεται και στο παράκτιο περιβάλλον και στον πυθμένα του, αφού όσα παρασύρονται από το νερό καταλήγουν στη θάλασσα και μένουν στον πυθμένα". Μάλιστα, αντίστοιχη μόλυνση του πυθμένα είχε παρατηρηθεί, όπως λέει ο κ. Λέκκας μετά τις πλημμύρες στην Μάνδρα.

Για τους λόγους αυτούς, ο Ευθύμιος Λέκκας συνιστά η περιοχή να μπει σε κλοιό ερευνών. "Πρέπει να γίνει παρακολούθηση των περιβαλλοντικών στοιχείων στην περιοχή, ώστε να ανιχνευθούν τα επίπεδα μόλυνσης. Ανάλογα με τα στοιχεία που θα εντοπιστούν θα πρέπει να γίνουν και οι ανάλογες επεμβάσεις, εφ’ όσον αυτές είναι εφικτές. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάποια μεθοδολογία".

"Μάσκες και μετρήσεις για να δοθούν οδηγίες"

Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, στέκεται στο γεγονός πως ακόμη δεν υπάρχουν αποτελέσματα για την ένταση και το είδος της ρύπανσης. "Δεν έχουν γίνει οι μετρήσεις ώστε να έχουμε τα δεδομένα για το ύψος, την ένταση και το είδος της ρύπανσης. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να πάρουμε μέτρα και να δώσουμε οδηγίες" υπογραμμίζει. Ωστόσο, θεωρεί απαραίτητο όσοι κυκλοφορούν στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή να προστατεύονται και να φορούν μάσκα. "Όλοι οι άνθρωποι που εξετέθησαν εκεί, οπωσδήποτε εισέπνευσαν στοιχεία εχθρικά για την αναπνοή" τονίζει.

"Η πολιτεία όφειλε σήμερα, να είχε αποτελέσματα μετρήσεων που να δείχνουν ποιο είναι το επίπεδο της ρύπανσης και στους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς χώρους στα μέρη των πυρκαγιών, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες σε κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής. Στο Μάτι κάηκαν αυτοκίνητα, σπίτια και πολλά άλλα υλικά, όποτε το τι παρήχθη από αυτές τις πυρκαγιές δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με παλαιότερες πυρκαγιές. Έχουμε την εμπειρία από την Ηλεία, όμως τότε είχαμε έντονα φαινόμενα. Ωστόσο οφείλουμε να το μετρούμε. Δεν κάναμε αυτά που έπρεπε για να προλάβουμε την πυρκαγιά, ας αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον την επόμενη ημέρα σωστά" λέει ο κ. Μπεχράκης, ενημερώνοντας μάλιστα πως για τον λόγο αυτό, στην ελληνική αντικαρκινική εταιρεία μπορεί οποιοσδήποτε έχει εκτεθεί στην περιοχή του Ματιού, να εξεταστεί δωρεάν και κατά απόλυτη προτεραιότητα ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν διαταραχές στο αναπνευστικό σύστημα.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ