2018-09-19 10:21:29
Φωτογραφία για Το παιχνίδι των 7 ερωτήσεων για το διαδίκτυο
Για τους γονείς που θέλουν να μάθουν στα παιδιά τους πώς να σερφάρουν ασφαλώς στο Ίντερνετ, αυτό το παιχνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων αποδεικνύεται ένα χρήσιμο εργαλείο.

Το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να παίζει παιχνίδια στο Διαδίκτυο, να συνομιλεί με άλλους παίκτες, αρκετά όμως μικρό για να καταλάβει μόνο του τους κινδύνους που ελλοχεύουν και το πώς πρέπει να αντιδράσει σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Σκοπός μας δεν είναι να τρομοκρατήσουμε το παιδί αλλά να το ενημερώσουμε σωστά, και ποιος καλύτερος τρόπος από το παιχνίδι των 7 ερωτήσεων:

1. Παίζω ένα παιχνίδι και κάποιος στην ηλικία μου με ρωτά πώς με λένε και ζητά τη διεύθυνση ή το τηλέφωνό μου για να κανονίσουμε να συναντηθούμε στον δρόμο. Είναι σωστό να του δώσω το όνομά μου, τη διεύθυνσή μου ή το τηλέφωνό μου;

Ποτέ δεν λέμε το αληθινό όνομά μας, τη διεύθυνση ή το τηλέφωνό μας σε κάποιον που έχουμε γνωρίσει στο Διαδίκτυο.


2. Κάποιος που γνωρίζω μόνο στο Διαδίκτυο μου ζητάει να του στείλω μια φωτογραφία μου. Είναι σωστό να τη στείλω;

Ποτέ δεν στέλνουμε φωτογραφία μας σε κάποιον που γνωρίζουμε μόνο μέσα στο Διαδίκτυο χωρίς πρώτα να ρωτήσουμε τους γονείς μας.

3. Είμαι σε μια ιστοσελίδα που γνωρίζω ή που έχω ακούσει από φίλους μου γι’ αυτήν. Μου ζητούν να καταχωρίσω το όνομά μου και το τηλέφωνό μου για να κερδίσω ένα δώρο. Να το κάνω;

Ποτέ δεν δίνουμε το όνομά μας, το τηλέφωνό μας ή τη διεύθυνσή μας ακόμα και σε ιστοσελίδες που γνωρίζουμε. Ζητάμε τη συμβουλή και τη βοήθεια των γονιών μας.

4. Είμαι στο Διαδίκτυο και κάποιος με βρίζει. Εγώ:

Α. Τον βρίζω

Β. Του λέω να ζητήσει συγγνώμη

Γ. Εγκαταλείπω τη συνομιλία μαζί του και ενημερώνω του γονείς μου

Δεν απαντάμε ποτέ σε μηνύματα που μας βρίζουν ή που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Δεν φταις εσύ αν κάποιος άλλος είναι αγενής. Αν λάβεις κάποιο τέτοιο μήνυμα, πρέπει να το πεις αμέσως στους γονείς σου.

5. Στο σπίτι μας έχουμε κανόνες για τη χρήση του Διαδικτύου και για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Όταν είμαι στο σπίτι ενός φίλου μου, ακολουθώ τους κανόνες ή κάνω ό,τι κάνει ο φίλος μου;

Όπου και να είσαι, πρέπει να ακολουθείς τους κανόνες που έχεις συμφωνήσει με τους γονείς σου. Αν είσαι στο σπίτι ενός φίλου σου κι αυτός στέλνει φωτογραφίες του μέσα από το Διαδίκτυο σε άγνωστους, δεν πρέπει να το κάνεις. Όμως αν οι κανόνες στο σπίτι του φίλου σου είναι πιο αυστηροί, για παράδειγμα, αν οι γονείς του δεν του επιτρέπουν να παίζει ένα παιχνίδι που οι δικοί σου γονείς επιτρέπουν, τότε πρέπει να σεβαστείς τους κανόνες αυτούς όσο βρίσκεσαι στο σπίτι του φίλου σου. Πάντα πρέπει να συζητάς με τους γονείς σου.

6. Είμαι online και λαμβάνω ένα μήνυμα από τη σελίδα ή από κάποιον άλλο που ζητάει τον κωδικό μου για να διορθώσουν ένα πρόβλημα ή για να μου χαρίσουν επιπλέον παιχνίδια. Δίνω τον κωδικό μου;

Ποτέ δεν δίνω τον κωδικό μου σε κανέναν και με καμία δικαιολογία, παρά μόνο στους γονείς μου. Αν κάποιος μου ζητήσει τον κωδικό μου, είναι σίγουρα απατεώνας και το λέω αμέσως στους γονείς μου.

7. Κάποιος με τον οποίο παίζω συχνά στο Διαδίκτυο, αλλά δεν τον γνωρίζω από κοντά μου ζητά να συναντηθούμε. Λέει μάλιστα ότι είμαστε γείτονες. Δέχομαι;

Ποτέ δεν κανονίζω συνάντηση με κάποιον άγνωστο αν δεν το έχω πρώτα συζητήσει με τους γονείς μου. Αν οι γονείς μου συμφωνήσουν, η συνάντηση πρέπει να γίνει σε δημόσιο χώρο και με την παρουσία τους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ