2018-09-28 20:14:33
Φωτογραφία για ΔΕΗ: Αθώος ο Παναγιωτάκης και οι συγκατηγορούμενοί του στο Εφετείο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος
Το δικαστήριο δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει το αδίκημα που περιλαμβανόταν στη δικογραφία για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ

Δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να στοιχειοθετεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο το οποίο δίκασε σήμερα την υπόθεση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη και ως εκ τούτου κατέληξε σε αθωωτική κρίση για όλους τους κατηγορούμενους.

Την υπόθεση είχε αναδείξει το «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύοντας την καταδικαστική απόφαση που είχε εκδώσει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την συγκεκριμένη υπόθεση. Με την απόφασή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο κ. Παναγιωτάκης και τέσσερα ακόμη πρόσωπα στελέχη της ΔΕΗ είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση δυο ετών με αναστολή για «παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση». Η καταδίκη τους αφορούσε σε υπόθεση συγκάλυψης υπαλλήλου της Δημόσιας Επιχείρησης, η οποία είχε κατηγορηθεί και έχει καταδικασθεί για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος!


«Απεδείχθη ότι οι ως άνω κατηγορούμενοι υπό τις προαναφερθείσες ιδιότητές τους επέδειξαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση ώστε να κινηθεί η σχετική διαδικασία ποινικής διερεύνησης των καταγγελιών σε βάρος της υπαλλήλου, ανακοινώνοντας αμελλητί τις πράξεις αυτές στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ως όφειλαν εκ του νόμου, αφού έλαβαν γνώση αυτών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», ανέφερε μεταξύ άλλων το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που είχε καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση για εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Με αφορμή μάλιστα το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», 23 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταθέσει ερώτηση για το ζήτημα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. Οι βουλευτές καλούσαν τον κ. Σταθάκη να δώσει εξηγήσεις «για την διατήρηση του κ. Παναγιωτάκη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για «παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση».

Απαντώντας ο κ. Σταθάκης στους 23 βουλευτές αφού ξεκαθάριζε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, βάσει νόμου, δεν ορίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλούσε τους ερωτώντες βουλευτές να σεβαστούν το τεκμήριο αθωότητας και να μην προδικάζουν το όποιο αποτέλεσμα πριν αποφανθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Πράγματι, λοιπόν σήμερα το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απεφάνθη για την υπόθεση και με απόφασή του κατέληξε σε αθωωτική κρίση για τον κ. Παναγιωτάκη και πρόσωπα που κάθονταν μαζί του στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Της αθωωτικής απόφασης είχε προηγηθεί αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας η οποία ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Στις απολογίες τους στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο τόσο ο κ. Παναγιωτάκης όσο και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του αρνήθηκαν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή, υποστηρίζοντας ότι ενήργησαν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και ότι δεν όφειλαν και ούτε είχαν την αρμοδιότητα να στείλουν τις είχαν καταγγελίες για χρηματισμό σε βάρος της υπαλλήλου στον εισαγγελέα, όπως αρχικά είχε δεχθεί το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Μετά το τέλος της σημερινής δίκης στο Εφετείο, ο κ. Θεόδωρος Μαντάς συνήγορος κ. Παναγιωτάκη και ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος συνήγορος τριών εκ των εμπλεκομένων προσώπων σε κοινή δήλωσή τους τόνισαν μεταξύ άλλων: «Σήμερα απεδείχθη ότι οι πολιτικές δυνάμεις (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση) επιβάλλεται να σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων μέχρι να κριθεί αμετάκλητα η υπόθεσή τους, γιατί διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του άδικου στιγματισμού ανθρώπων».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ