2012-06-08 10:38:50
Φωτογραφία για ΛΑΡΚΟ: Ιστορικό ρεκόρ παραγωγής για το 2011
Και όμως το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει το κλείσιμο του εργοστασίου!!!

Ενίσχυση πωλήσεων και κερδών εμφάνισε το 2011 η βιομηχανία παραγωγής και εμπορίας νικελίου ΛΑΡΚΟ, καθώς μείωσε περαιτέρω το λειτουργικό κόστος και αξιοποίησε τις καλές τιμές του μεταλλεύματος. 

 Τα θετικά αποτελέσματα έρχονται σε μία περίοδο που εντείνεται η αγωνία για το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων της.

 Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 30% σε 311,1 εκατ. ευρώ και η παραγωγή κατά 33,6%, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. Η εταιρεία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων παραγωγών σιδηρονικελίου παγκοσμίως και τη χρονιά που πέρασε διατήρησε την πρώτη θέση στην προμήθεια νικελίου προς τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα στην ΕΕ. 

Οι τιμές του νικελίου στο London Metal Exchange κινήθηκαν στα επίπεδα των 20.000 δολαρίων/τόνο σε όλη τη διάρκεια του 2011, με εξαίρεση το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπου παρουσιάσθηκε ελάχιστη τιμή 16.935 δολαρίων ανά τόνο.


Η Λάρκο μέσω της αποτελεσματικότητας των παραγωγικών δομών της και της αύξηση της παραγωγής, περιόρισε το μέσο εμπορικό κόστος του νικελίου σε 15.903 ευρώ/τόνο, έναντι 16.722 το 2010 (μείωση 6,7%). 

Η μείωση του κόστους θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν είχε παρουσιασθεί μεγάλη αύξηση στις τιμές υγρών καυσίμων και γαιάνθρακα κατά 13% και 28% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι το 2011 η τιμή ηλεκτρικού ρεύματος παρέμεινε σταθερή στο υψηλό επίπεδο των 66,6 ευρώ/Mwh. Η αύξηση της παραγωγής σε 18.527 τόνους, δηλαδή κατά 33,6% σε σχέση με το 2010 και στο υψηλότερο επίπεδο από ιδρύσεως εταιρείας, επιτεύχθηκε χωρίς εισαγωγές μεταλλεύματος, αλλά με αύξηση της παραγωγής των μεταλλείων (κατά 14,3%, σε 2.589.296 τόνους μεταλλεύματος).

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) ξεπέρασαν τα 33 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 6,6 εκατ. ευρώ, έναντι 6,5 εκατ. ευρώ το 2010.

Τα ίδια κεφάλαια παρέμειναν αρνητικά, αλλά με βελτίωση, ύστερα από δύο κερδοφόρες χρήσεις (-26,67 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι -31,49 ευρώ το 2010). Όπως αναφέρουν από την εταιρεία, πλέον η Λάρκο δεν συσσωρεύει ζημίες από τη λειτουργία της, αλλά σβήνει ζημιές του παρελθόντος που σήμερα ανέρχονται σε 221,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το 2011 δρομολογήθηκε η οριστική διευθέτηση όλων των ουσιωδών περιβαλλοντικών ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της Λάρκο. Τον Μάρτιο 2012 εκδόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), δεκαετούς διάρκειας, με την οποία διευθετούνται τα ζητήματα έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα έως το 2022, την επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα του λιμένα του εργοστασίου και την κατασκευή και λειτουργία χώρου χερσαίας διάθεσης της σκωρίας ηλεκτροκαμίνων του εργοστασίου, στη θέση Λιάβδα του Νομού Φθιώτιδας.

Σχολιάζοντας την πορεία της εταιρείας, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος, Αναστάσιος Μπαράκος, ανέφερε ότι: 

«Το 2011 ολοκληρώθηκε η παραγωγική ανασυγκρότηση της ΛΑΡΚΟ και βελτιώθηκαν ουσιωδώς τα οικονομικά αποτελέσματα και οι λειτουργικοί δείκτες. Σε όρους λειτουργίας, το 2011 ήταν η καλύτερη χρονιά της εταιρείας από την ίδρυσή της, κάτι που οφείλεται κατά μείζονα λόγο στην αποτελεσματική κινητοποίηση των εργαζομένων, στη βάση ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού από τη Διοίκηση. Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τις προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας της ως βιώσιμη επιχειρηματική οντότητα, με κρίσιμη σημασία για την ευρύτερη προσπάθεια ανάταξης της Εθνικής Οικονομίας».

Η Λάρκο ελέγχεται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (κατά 55%), την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ. 

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει προχωρήσει στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζει αν η εταιρεία έχει εισπράξει κρατικές ενισχύσεις αλλά και επειδή το ΥΠΕΚΑ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε ανανέωση της άδειας που προβλέπει την επιστροφή του εργοστασίου της Λάρυμνας στο ελληνικό δημόσιο στις 30/6/2012 μετά από περίοδο εκμετάλλευσης 36 ετών.

Το ΤΑΙΠΕΔ  εξετάζει την παύση λειτουργία της!

Αναστάτωση επικρατεί στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ μετά τη συνάντηση που είχαν εργαζόμενοι με τον επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κ. Μητρόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με τους ιδιους, τους ενημέρωσε για την πιθανότητα να παύσει η λειτουργία του εργοστασίου στο τέλος του μήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι από τα τρία σωματεία που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ άκουσαν πως υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα με τις άδειες του εργοστασίου, το οποίο εντοπίστηκε στη λήξη παραχώρησης του οικοπέδου πάνω στο οποίο λειτουργεί η συγκεκριμένη βιομηχανία αλλά και στις άδειες που έχουν σχέση με την εναπόθεση της σκουριάς (έχει δοθεί παράταση δύο ετών για να σταματήσει η επιχείρηση να ρίχνει τη σκουριά στη θάλασσα).

«Μας είπαν ακόμη πως στο τέλος του μήνα σταματάει η λειτουργία του εργοστασίου και ότι δεν είναι στις προθέσεις του Ταμείου Αποκρατικοποίησης να ζητήσει την έκδοση ή την ανανέωση των αδειών» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου της Λάρυμνας κ. Κάζας. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, αυτό σημαίνει πως το εργοστάσιο κλείνει στο τέλος του μήνα, γεγονός που ερμηνεύεται από τον πρόεδρο των εργαζομένων ως επιτάχυνση «για να περάσει το εργοστάσιο σε χέρια ιδιωτών».

Ήδη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λοκρών στην Αταλάντη εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του σ’ αυτή την εξέλιξη, ενώ παράλληλα το βράδυ της Τετάρτης συνεδριάζει και το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου στη Λαμία. Αύριο, Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, ενώ παράλληλα προγραμματίστηκε και συνάντηση με τη ΓΣΕΕ.

Όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Λοκρών, «το κλείσιμο του εργοστασίου θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία αλλά και συνολικότερα στην κοινωνία της περιοχής».

Ο ίδιος ο δήμαρχος, Νίκος Λιόλιος, υποστήριξε πως «τα οποιαδήποτε σχέδια για την εκποίηση του εργοστασίου θα βρουν απέναντι τις τοπικές κοινωνίες». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπογραμμίστηκε πως μέχρι σήμερα οι διάφορες απαιτούμενες άδειες λαμβάνονταν με την πίεση των εργαζομένων και η λειτουργία του εργοστασίου «εξασφαλίζεται μέσα σ’ ένα καθεστώς κοινωνικής ειρήνης».

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης, που εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, υπήρχαν διχογνωμίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας αφού από τη μια πλευρά οι εργαζόμενοι επικαλούμενοι στοιχεία της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ υπογραμμίζουν ότι το εργοστάσιο έχει κέρδη πάνω από 6 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής του ταμείου κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως έχει ζημιά περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη έγινε συνάντηση όλων των Σωματείων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στη Χαλκίδα για να  θα διαμορφωθεί το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων, ενώ εκείνο που έγινε γνωστό, είναι ότι υπάρχει πρόθεση και από τα μέλη της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στις 25 Ιουνίου αν μέχρι τότε δεν έχουν εξασφαλιστεί οι άδειες λειτουργίας. Παράλληλα εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους, ενώ απορρίπτουν κάθε σενάριο για δημιουργία νέας εταιρείας.

Από την πλευρά του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο έχει περάσει το 55% περίπου των μετοχών της ΛΑΡΚΟ, δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις σε σχέση με τις προθέσεις του για τη ΛΑΡΚΟ.

Αντιδράσεις κομμάτων

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η εμπλοκή οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα δεν έχει  πολιτική κυβέρνηση, ικανή να κάνει τους αναγκαίους χειρισμούς με την Επιτροπή και να λάβει αποφάσεις.

«Τα προεκλογικά λόγια, που με ευκολία λένε κάποιοι, έχουν νόημα μόνο αν μπορούν να μετατραπούν σε πρακτικές και συγκεκριμένες κινήσεις στις 18 Ιουνίου. Κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση για την εταιρεία και τους εργαζόμενους καλύτερη και όχι χειρότερη» καταλήγει.

Η ΔΗΜΑΡ στη δική της ανακοίνωση θεωρεί ότι στο μεταβατικό στάδιο που βρίσκεται η χώρα επιβάλλεται η επέκταση της σύμβασης με σχετική απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ, έτσι ώστε να υπάρχει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την προώθηση των κατάλληλων λύσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ